Φλαμπουράρης: Αναγκαία η σύμπτυξη μετώπου των προοδευτικών δυνάμενων
Την αναγκαιότητα ανατροπής των δεξιών νεοφιλελεύθερων πολιτικών της κυβέρνησης που πλήττουν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, επισημαίνει ο Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Φλαμπουράρης στην εφημερίδα ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ.
Ο πρώην υπουργός αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «πολύ νωρίτερα του αναμενομένου, η κυβέρνηση διαψεύδει κάθε καλόπιστη προσδοκία. Όχι μόνο αποκαλύφθηκε ανακόλουθη σε όσα υποσχέθηκε, αντίθετα κατάργησε και όσα εμείς με σκληρές διαπραγματεύσεις είχαμε κερδίσει για τα λαϊκά στρώματα».
Σχετικά με το προσφυγικό - μεταναστευτικό, ο Αλέκος Φλαμπουράρης χαρακτηρίζει την κυβέρνηση αμήχανη μπροστά στα προβλήματα «θερίζοντας ότι έσπειρε» και προτείνει να ξεκινήσει «άμεσα η αποσυμφόρηση των νησιών, με μεταφορά και δίκαιη κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την ενδοχώρα, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί αναγκαία την ανάγκη προώθησης νέου προστατευτικού πλαισίου για την πρώτη κατοικία καθώς «αν οδηγηθούμε τυφλά σε μαζικές εξώσεις, αλά Ισπανία, απειλείται σοβαρά η κοινωνική συνοχή». Εισηγείται μάλιστα την ανάληψη άμεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας από την αντιπολίτευση, ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Αναφορικά με τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέκος Φλαμπουράρης υπογραμμίζει ότι πρόκειται για μια υγιή διαδικασία που στηρίζεται στη σύνθεση των απόψεων, με αρχές και προγραμματικές προτάσεις, έχοντας ως στόχο τη δημιουργία μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ, ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει με νόημα ότι η κοινωνία αδιαφορεί παντελώς για τις συγκλίσεις κορυφής, σημασία έχει το περιεχόμενο του αντιπολιτευτικού μετώπου και όχι το μέτωπο για το μέτωπο».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης
- Συμπληρώθηκαν επτά μήνες κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι εορτάστηκαν και με σποτ που προβάλλει τα επιτεύγματα αυτού του διαστήματος. Από την πλευρά σας διαπιστώνετε αλλαγές σε αυτό το διάστημα; Ποιες θεωρείτε σήμα κατατεθέν της νέας διακυβέρνησης;
Εκτιμώ, ότι πολύ νωρίτερα του αναμενομένου, η Κυβέρνηση διαψεύδει κάθε καλόπιστη προσδοκία. Όχι μόνο αποκαλύφθηκε ανακόλουθη σε όλα όσα υποσχέθηκε, αντίθετα κατάργησε και όσα εμείς με σκληρές διαπραγματεύσεις είχαμε κερδίσει για τα λαϊκά στρώματα. Θυμίζω την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη 13ης σύνταξη, το πετσοκομένο κοινωνικό μέρισμα, την επίθεση στα δημόσια πανεπιστήμια προς εξυπηρέτηση των κολλεγίων, τη διακοπή κάθε μεγάλου έργου υποδομής, την καθιέρωση του «επιτελικού» κράτους που αποδεικνύεται εντελώς αναποτελεσματικό κι έχει εξελιχθεί σε μηχανισμό τακτοποίησης ημετέρων, την κατάργηση της απλής αναλογικής κλπ.
Τι να πρωτοπώ. Δεξιοί και αδέξιοι. Τελικά όσο δύσκολο είναι να χτίσεις, τόσο εύκολο είναι το να γκρεμίσεις.
Εμείς αγωνιστήκαμε για να ορθοποδήσει η χώρα και θα αγωνιστούμε ώστε όλος αυτός ο αγώνας να μην πάει χαμένος.
- Το μεταναστατευτικό/προσφυγικό αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα για την ελληνική κοινωνία και η κυβέρνηση μέχρις στιγμής έχει αναγκαστεί σε αναδιπλώσεις, όπως η επανασύσταση του υπουργείου Μ.Π. και το προσωρινό πάγωμα των επιτάξεων. Πως κρίνετε τις ενέργειες αντιμετώπισης του ζητήματος και ποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες θα μπορούσατε να στηρίξετε.
Το έχω ξαναπεί, θερίζουν ό,τι έσπειραν. Ανεύθυνα επιχειρήματα, μαγικές λύσεις και κυρίως ξενοφοβία και ρατσισμός. Αμήχανη τρέχει πίσω από το πρόβλημα και από πουθενά δεν προκύπτει κάποιο σχέδιο σαφές, ώστε να πει κανείς ότι θα το συνδράμει. Ούτε ξέρουν, ούτε ρωτούν, ούτε συνεργάζονται, ούτε μπορούν. Προφανώς, εάν υπάρξει κάποιο σοβαρό σχέδιο, θα μπορούσαμε να το στηρίξουμε. Αλλά δεν το βλέπω.
Προϋπόθεση για κάθε λύση είναι να ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση των νησιών, με μεταφορά και δίκαιη κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε όλη την ενδοχώρα, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Επίσης να ξεκινήσουν μέτρα που θα συμβάλλουν στην ανακούφιση των νησιών του Αιγαίου και των κατοίκων τους. Ταυτόχρονα η Κυβέρνηση οφείλει να διεθνοποιήσει το προσφυγικό και να απαιτεί διαρκώς διαχείριση του προβλήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δυστυχώς τίποτα απ’ αυτά δεν έχουν ξεκινήσει.
- Το νέο πτωχευτικό με αιχμή του δόρατος το τέλος στην προστασία της πρώτης κατοικίας δίνει τον τόνο για την επόμενη ημέρα. Θεωρείτε ότι μπορεί να υπάρξει ένα νέο δίχτυ προστασίας για τις ευάλωτες ομάδες; Και τι προβλέπετε; θα ανατραπεί η ζωή συμπολιτών μας, θα αντιδράσει η κοινωνία;
Προφανώς και μπορεί να υπάρξει ένα νέο προστατευτικό πλαίσιο, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση για κάτι τέτοιο. Τίποτα δεν πείθει, ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση. Αν τελικώς οδηγηθούμε τυφλά σε μαζικές εξώσεις αλά Ισπανία, προφανώς απειλείται σοβαρά η κοινωνική συνοχή.
Για να αποφευχθεί αυτή η καταστροφή, θα πρέπει να υπάρξει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία από την αντιπολίτευση, η οποία θα προβλέπει την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας (Ν.4605/19) και ταυτόχρονα θα περιορίζει τους «κόφτες» που επιβλήθηκαν από τους θεσμούς, οι οποίοι περιόριζαν κατά πολύ την είσοδο δανειοληπτών στη ρύθμιση.
Ως τέτοια κριτήρια είναι η ενιαία αντικειμενική αξία α’ κατοικίας τόσο για στεγαστικά όσο και επιχειρηματικά δάνεια, το υπόλοιπο δανείου, το ύψος της υπόλοιπης περιουσίας του δανειολήπτη, το οικογενειακό εισόδημα και τέλος επιλεξιμότητα δεν θα έχουν μόνο όσοι έχουν απορριφθεί από το νόμο Κατσέλη- Σταθάκη ΄με τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα σε περισσότερους δανειολήπτες να ξαναεξυπηρετούν το δάνειό τους και με τη συνδρομή του κράτους (με την επιδότηση της δόσης στα αδύναμα οικονομικά στρώματα), να σώσουν το σπίτι τους.
- Στην πρόσφατη Κ.Ε. εκτός από τον απολογισμό της κυβερνητικής θητείας, δόθηκε και το σύνθημα «για τη δεύτερη φορά Αριστερά». Εσείς ποια χαρακτηριστικά θα δίνατε στην προσπάθεια για εκ νέου ανάληψη της κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ;
Η γνώμη μου είναι, ότι η πρώτη φορά αριστερά δεν μπόρεσε να εφαρμόσει την πολιτική της, λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων και δημοσιονομικών περιορισμών. Μη ξεχνάτε ότι η χώρα ήταν χρεωκοπημένη.
Παρόλες τις δεσμεύσεις όμως, θα σας θυμίσω πως πετύχαμε να βγούμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Θέσαμε τις βάσεις για ένα καθολικό πρόγραμμα ενίσχυσης της κοινωνίας, με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, τα σχολικά γεύματα, τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, την παροχή 13ης σύνταξης και την εξασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στο δημόσιο σύστημα υγείας, ακόμη και για όσους δεν διέθεταν ασφαλιστική ενημερότητα.
Αποκαταστήσαμε βασικά εργασιακά δικαιώματα, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του «υποκατώτατου», η επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας. Ξεκολλήσαμε και ολοκληρώσαμε τα έργα στους νέους οδικούς άξονες και δρομολογήσαμε νέα σημαντικά έργα υποδομής.
Μπορώ να αναφέρω δεκάδες άλλα επιτεύγματα της Κυβέρνησής μας και ταυτόχρονα άλλα τόσα που δεν καταφέραμε να κάνουμε, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο «απολογισμός» όλων αυτών είναι ένα από τα θέματα που συζητάμε οργανωμένα, με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, δημόσια αλλά και με όλα τα μέλη του κόμματος, στο δρόμο προς το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο νέο, πιο ευρύχωρο τοπίο, με βάση της αξίες μας, τις νέες προγραμματικές μας επεξεργασίες, αλλά και την πλούσια εμπειρία που αποκτήσαμε, διεκδικούμε την επάνοδό μας στην Κυβέρνηση. Βεβαίως με την αυτοπεποίθηση που μας δίνει η συντριπτική πλειοψηφία των προοδευτικών δημοκρατικών πολιτών αυτής της χώρας, που μας εμπιστεύτηκε και μας εμπιστεύεται. Αρκεί - και εδώ είναι το στοίχημα - να γίνουν σαφείς οι διαφορές μας με την συντηρητική παράταξη, πράγμα που η πολιτική της Κυβέρνησης ΝΔ το κάνει εύκολο. Γιατί η κρίση και τα μνημόνια θόλωσαν την εικόνα και οι πολίτες έχουν δικαιολογημένα κουραστεί και προβληματίζονται. Πρέπει να ανακουφίσουμε την καθημερινότητά τους, να τους πείσουμε όμως ότι αυτό μπορεί να συμβεί. Πιστεύω ότι εμείς μπορούμε.
- Η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και η αντιστοίχιση των κοινωνικών στρωμάτων που τον ψήφισαν στο κόμμα προκάλεσαν εσωτερικές αναταράξεις. Τελικά αντιδρούν κάποιοι στο κόμμα από τις διεργασίες ανοίγματος, ήταν η διεύρυνση αφορμή για να βγουν στην επιφάνεια δομικές διαφωνίες εντός του κόμματος;
Η πραγματικότητα έχει πριν από εμάς αποφασίσει, κατά τη γνώμη μου. Τα κόμματα που διεκδικούν να κυβερνήσουν είναι εξ ορισμού ευρύχωρα και ανεκτικά σε διαφορετικές απόψεις. Σημασία έχει η σύνθεσή τους. Αυτή είναι μια διαδικασία που εμείς τη γνωρίζουμε καλά και πάντα την λειτουργούσαμε δημόσια και ενώπιον της κοινωνίας. Αυτό γίνεται και τώρα και είναι υγιές. Δεν υπάρχουν δομικές διαφωνίες, αντίθετα το δομικό μας χαρακτηριστικό είναι η συντροφικότητα, ο ανοικτός διάλογος, ο κοινός στόχος και η ομόφωνα ψηφισμένη διακήρυξη αρχών και η προγραμματική μας πρόταση: Να ανατρέψουμε τις δεξιές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της Κυβέρνησης που πλήττουν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα της κοινωνίας και να ανοίξουμε το δρόμο για ένα καλύτερο παρόν και μέλλον της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.
- Στην ταύτιση απόψεων με το ΚΙΝΑΛ, όπως εκφράζεται κυρίως στο κοινοβούλιο απέναντι σε συγκεκριμένες κυβερνητικές αποφάσεις, κάποιοι δίνουν πρώιμα χαρακτηριστικά ευρύτερης συνεργασίας. Και αρκετοί συνάδελφοι σας έχουν πει ότι υπάρχει περιθώριο συνεργασίας. Ποια η γνώμη σας;
- Η κοινωνία αδιαφορεί παντελώς για τις συγκλίσεις κορυφής, είτε είναι στην πρόθεσή μας είτε όχι. Άρα σημασία έχει το περιεχόμενο του αντιπολιτευτικού μετώπου και όχι το μέτωπο για το μέτωπο. Αν το ΚΙΝΑΛ αντιληφθεί ότι οι ίσες αποστάσεις δεν φθείρουν το ΣΥΡΙΖΑ αλλά φθείρουν το ίδιο το ΚΙΝΑΛ, αν αντιληφθεί ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι απλώς συντηρητική αλλά ακραία νεοφιλελεύθερη και ενίοτε ακροδεξιά, υπάρχει έδαφος για συμπόρευση στην πράξη.
Έχω ξαναπεί πως αυτή είναι μια επιθυμητή εξέλιξη για όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας μας. Μην ξεχνάμε πως οι επόμενες εκλογές, όποτε κι αν γίνουν, θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Είναι καθήκον όλων των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου να συμβάλλουν στο να σταματήσει η καταστροφική πολιτική της δεξιάς.