Κορονοϊός - Πρόβλεψη-σοκ από τον Χαρδαλιά: Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων

Κορονοϊός: Ακόμα και το γενικό lockdown είναι στο τραπέζι, δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, εφιστώντας την προσοχή των πολιτών.

Κορονοϊός - Πρόβλεψη-σοκ από τον Χαρδαλιά: Περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων
ΑΠΕ ΜΠΕ
5'

Στο πλαίσιο αυτό, κάνει έκκληση προς τους πολίτες να εφαρμόσουν πιστά τα μέτρα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, το αποτέλεσμα των οποίων δεν το ξέρουμε ακόμα, καθώς θα φανούν τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Όσον αφορά στην πιθανή εμπλοκή του Στρατού, ο κ. Χαρδαλιάς με συνέντευξή του που δίνει στην εφημερίδα «Καθημερινή», αποκαλύπτει πως ήδη στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε συσκέψεις προετοιμασίας σχεδίων που εμπλέκουν επικουρικά τον Στρατό, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι υπό έλεγχο και όλα θα εξαρτηθούν από την ατομική ευθύνη που θα δείξουν οι πολίτες.

Ο κ. Χαρδαλιάς, αναφορικά με τα νέα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης και το κατά πόσο έχουν βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού, υπογράμμισε πως «η ελληνική κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η κρίση, έλαβε όλα τα μέτρα που χρειάζονταν τη δεδομένη χρονική στιγμή για την αντιμετώπισή της. Αντιληφθήκαμε εγκαίρως τον κίνδυνο εξάπλωσης του ιού και κινηθήκαμε πολύ πιο γρήγορα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κυρίως πρέπει να σας πω ότι κινηθήκαμε προληπτικά, καθώς δεν περιμέναμε πρώτα να εξαπλωθεί ο ιός και μετά να πάρουμε μέτρα. Σας θυμίζω πως το κλείσιμο των σχολείων έγινε στην Ελλάδα με 99 επιβεβαιωμένα κρούσματα, δηλαδή πολύ νωρίτερα από πολλές άλλες χώρες. Τα μέτρα που έχουμε πάρει δεν έχουν φανεί ακόμα, καθώς θα πρέπει να περάσουν περίπου δύο εβδομάδες για να φανεί η αποτελεσματικότητά τους. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: αύξηση των κρουσμάτων περιμένουμε. Περιμένουμε όμως να δούμε και τον βαθμό αποτελεσματικότητας των προληπτικών μέτρων.»

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε πως «η λογική μας είναι καθημερινή αναπροσαρμογή των μέτρων ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η κατάσταση. Το πρόβλημα δεν είναι στατικό, καθώς έχουμε να κάνουμε με μια επιδημία σε πλήρη εξέλιξη, που κάθε μέρα έχει νέα δεδομένα. Και κάθε μέρα εκτιμάμε διαρκώς τα στοιχεία και αποφασίζουμε τη λήψη ή όχι νέων μέτρων, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο. Σας θυμίζω πως την τελευταία εβδομάδα σε σχεδόν καθημερινή βάση ανακοινώνουμε νέους περιορισμούς και δεν αφήνουμε δευτερόλεπτο να πάει χαμένο. Στο διά ταύτα της ερώτησης, αν δηλαδή θα καταλήξουμε σε ένα γενικό lockdown, δεν μπορώ να σας απαντήσω προκαταβολικά, παρά μόνον με τη φράση που έχει πει ο πρωθυπουργός: θα πάρουμε όσα μέτρα χρειαστεί, όσο σκληρά και αν είναι, για να αντιμετωπίσουμε τον ιό.»

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά που θα λάβει αυτή η πρακτική σε περίπτωση που εφαρμοστεί, επεσήμανε πως «ήδη σας θυμίζω πως έχουμε πει ότι οι πολίτες πρέπει να κυκλοφορούν έξω μόνο για βασικές ανάγκες. Εξαρτάται από την τήρηση του μέτρου, και τον βαθμό που αντιλαμβάνονται οι συμπολίτες μας την αναγκαιότητα εφαρμογής του, για το αν και ποια επιπρόσθετα μέτρα θα ληφθούν. Εικόνες με γεμάτα πάρκα και παραλίες, εθνικές οδούς γεμάτες με κατεύθυνση τις εξοχικές κατοικίες είναι δεδομένο πως δεν θα επιτρέψουμε. Είναι ανάγκη να γίνει αντιληπτό ότι η μετακίνησή μας από το σπίτι κοστίζει ζωές, εγκυμονεί κινδύνους ανεπανόρθωτους!»

Συγκρίνοντας τις δύο χώρες Ελλάδα-Ιταλία, σχετικά με τις εκτιμήσεις και τις προβλέψεις, ο ίδιος ανέφερε οτι «για αυτό παλεύουμε νυχθημερόν και είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση. Αυτό που επιδιώκουμε είναι η επιδημία να εξελιχθεί ομαλά, χωρίς να κάνει κάποια τεράστια κορύφωση που δεν θα είναι διαχειρίσιμη από τον κρατικό μηχανισμό. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και είναι βέβαιο πως οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Αυτό που μπορούμε να πούμε σε κάθε τόνο είναι πως το σημαντικότερο μέτρο αντιμετώπισης του ιού είναι να κάτσουμε σπίτι. Είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να νοσήσουν λιγότεροι και σε κάθε περίπτωση όχι όλοι μαζί.»

Από το τραπέζι των συζητήσεων δεν έλειψε και η πιθανή εμπλοκή του Στρατού ή της αστυνομίας, σχετικά με την οποία ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως «στη διαχείριση κρίσεων υπάρχουν διάφορες φάσεις όπου ανά ειδικό σχέδιο και σενάριο ενεργοποιούνται και ανάλογες υπηρεσίες. Ηδη, αξιωματικοί της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτών συνδράμουν διοικητικά τα τρία εργαστήρια αναφοράς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων συμμετέχουν σε συσκέψεις προετοιμασίας σχεδίων που εμπλέκουν επικουρικά τον Στρατό στις προσπάθειες της Πολιτικής Προστασίας για στήριξη και διεύρυνση των δυνατοτήτων περίθαλψης συμπολιτών μας σε νέες δομές αναφοράς. Για την αστυνομία τι να πω; Η εμπλοκή της στην προσπάθειά μας, από την πρώτη στιγμή της κρίσης, είναι άοκνη και εμβληματική. Με απαράμιλλο σθένος οι άνδρες και οι γυναίκες τόσο της αστυνομίας όσο και της Πυροσβεστικής συνδράμουν καθημερινά σε όλα τα επιχειρησιακά μας σχέδια. Αλλωστε, η εμπλοκή τους σε κάθε φάση και σχέδιο διαχείρισης είναι αυτονόητη.»

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Το εφιαλτικό σενάριο για την Ελλάδα – Τι φοβούνται οι επιστήμονες

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Το απόρρητο σχέδιο - Σε ποιες περιπτώσεις θα βγαίνουμε από τα σπίτια μας

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή