Κορονοϊός: Σενάρια πρόωρων εκλογών εν μέσω πανδημίας
Κορονοϊός | Ειδήσεις: Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, είτε μέσα στο καλοκαίρι, είτε το ερχόμενο φθινόπωρο έχουν φουντώσει εν μέσω πανδημίας και εν μέσω της σοβαρής κρίσης με την Τουρκία. Έχουν κάποια βάση ή αποτελούν μέρος της φαντασίας των δημοσκόπων και των δημοσιογράφων; Η απάντηση είναι – όπως λέγανε οι παλιοί «εφημεριδάδες» – όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Στην πολιτική εξάλλου δεν υπάρχει η έννοια του τυχαίου ή του κατά λάθος.
Μόνο τυχαίο δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το γεγονός ότι την ώρα που η φονική πανδημία του κορονοϊού βρίσκεται σε έξαρση, αρκετές εταιρείες δημοσκοπήσεων διενεργούν έρευνες κοινής γνώμης όχι μόνο γύρω από τον κορονοϊό, αλλά και γύρω από τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών για τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά και για τα υπόλοιπα ποιοτικά στοιχεία όπως η πρόθεση ψήφου κλπ.
Τούτο βέβαια δεν σημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει λάβει αποφάσεις για διενέργεια εκλογών. Για την ακρίβεια κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν ανοίγει συζήτηση για αυτό το σενάριο. Η κινητοποίηση των εταιρειών ερευνών δείχνει όμως μια τάση ότι στο παρασκήνιο γίνονται συζητήσεις, έστω και off the record για το κατάλληλο timing που ενδεχομένως θα μπορούσαν να στηθούν κάλπες.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
- Κατ’ αρχάς η όποια συζήτηση για πρόωρες εκλογές προφανώς αυτή την στιγμή είναι άκαιρη, εν μέσω πανδημίας κι εφόσον δεν έχει ξεπεραστεί το μείζον υγειονομικό πρόβλημα.
- Αξίζει να επισημάνουμε ότι όταν και εφόσον στηθούν κάλπες θα είναι διπλές, υπό την έννοια ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει πάση θυσία να «κάψει» την απλή αναλογική και να προχωρήσει σε επαναληπτικές εκλογές με το νέο ενισχυμένο εκλογικό νόμο. Τις οποίες εκλογές – όπως είναι φυσικό – επιθυμεί να κερδίσει με μεγάλη διαφορά και ισχυρή αυτοδυναμία.
ΠΟΙΑ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ ΕΧΕΙ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ Η ΝΔ ;
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει - κατά κοινή ομολογία - καταφέρει να κρατήσει το κύμα εισβολής στον Έβρο, μια κίνηση που εξύψωσε το ηθικό του λαού και απέδειξε ότι οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας του τόπου είναι αξιόμαχα.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη πιστώνεται ξεκάθαρα αυτή την επιχειρησιακή επιτυχία, κάτι που αποτυπώθηκε και στις έρευνες της κοινής γνώμης.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση πιστώνεται θετικά και το κλείσιμο των συνόρων όχι μόνο στον Έβρο αλλά και στα νησιά του Αιγαίου, αφού η αποτρεπτική πολιτική στα κύματα των μεταναστών και των υποκινούμενων εισβολέων από την Τουρκία φαίνεται να αποδίδουν.
Σε αυτή την στρατηγική ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μαζί του την συντριπτική πλειονότητα του ελληνικού λαού.
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Κορονοϊός: Αποκαλυπτική έρευνα - Τι «παράξενο» συνέβη στην Ελλάδα μετά τα μέτρα
Κορονοϊός: Πότε θα τελειώσει ο εφιάλτης που ζούμε; Τα τέσσερα σενάρια
Κορονοϊός: Σοκαριστική ανακάλυψη για το φονικό ιό
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Η ΑΠΟΦΥΓΗ ΘΕΡΜΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η Αθήνα κατάφερε να αποφύγει την σύρραξη από κάποιο θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο παρά τις συνεχείς προκλήσεις τον Τούρκων προς αυτή την κατεύθυνση. Η ελληνική πλευρά επέδειξε ψυχραιμία και σοβαρότητα σε όλα τα περιστατικά που οι Τούρκοι επιχείρησαν να παραβιάσουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.
Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ
Παράλληλα με το κύμα εισβολής στον Έβρο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κλήθηκε να διαχειριστεί και την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ελλάδα. Με γρήγορες κινήσεις προέβη σε αυστηρά περιοριστικά μέτρα τα οποία όχι μόνο έχουν την ανοχή του ελληνικού λαού, αλλά δείχνουν – μέχρι στιγμής – να αποδίδουν. Η εκθετική αύξηση του ιού στην χώρα μας έχει περιοριστεί αρκετά παρά τις «Κασσάνδρες» που έσπευσαν από την αρχή να προεξοφλήσουν ότι τα μέτρα περιορισμού θα αποτύχουν.
Από τα παραπάνω, γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αυτή τη στιγμή τρία ισχυρά επιχειρήματα / αφηγήματα για να πάει σε εκλογές σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα:
- Κράτησε τον Έβρο και τις μεταναστευτικές ροές στα νησιά
- Απέφυγε θερμό επεισόδιο με τους Τούρκους
- Κράτησε την ραγδαία εξάπλωση του ιού
Φτάνουν αυτά τα τρία αφηγήματα;
Όχι, ξεκάθαρα όχι.
Και τούτο διότι μόλις ολοκληρωθεί (ελπίζουμε επιτυχώς, με τις λιγότερες απώλειες) η περιπέτεια με τον κορονοϊό η κυβέρνηση και βεβαίως οι πολίτες δεν θα προλάβουν να «αναπνεύσουν», αφού θα έρθει το οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα των επιπτώσεων του ιού.
Η ανεργία, η αποεπένδυση, το σπιράλ της ύφεσης, η απορρύθμιση στα εργασιακά, οι κλειστές επιχειρήσεις είναι προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν σε χρόνο ρεκόρ.
OI ΚΡΙΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ
Εκτός κι αν υποθέσουμε ότι την επόμενη μέρα θα υπάρξει αυτόματα ένα ισχυρό επενδυτικό σοκ, με παράλληλη έκδοση ευρωομολόγων και στήριξη της ελληνικής οικονομίας και από τον ESM και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Να γίνουν δηλαδή όλα αυτά ταυτόχρονα. Αν γίνουν όλα τα παραπάνω μέσα στο καλοκαίρι, προφανώς η κυβέρνησης της ΝΔ θα έχει το πλεονέκτημα όλων των κινήσεων και θα μπορέσει να διενεργήσει εκλογές ακόμα και μέσα στο Φθινόπωρο (Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο), με όλα τα προγνωστικά να είναι υπέρ της.
Αν τα παραπάνω προαπαιτούμενα δεν γίνουν, τότε οι συνθήκες αλλάζουν. Αν δηλαδή η ύφεση διαρκέσει όλο το καλοκαίρι τότε η φθορά της κυβέρνησης θα είναι τεράστια, αφού όπως έχει αποδειχθεί ιστορικά, ο ελληνικός λαός, το εκλογικό σώμα δηλαδή, ξεχνάει εύκολα. Μετά από έναν ή δυο μήνες ύφεσης, ο Έβρος και η επιτυχία στο υγειονομικό κομμάτι θα λησμονηθούν πολύ γρήγορα και η πυραμιδική ύφεση θα επηρεάσει το εκλογικό σώμα.
Σε αυτό το τελευταίο σενάριο οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να πάνε πολύ μακριά. Όσο πιο μακριά πάνε τόσο χειρότερα θα είναι τα πράγματα για τη ΝΔ, πάντα υπό τη συνθήκη ότι δεν θα μπορεί να ανατρέψει την οικονομική δυστοκία.
Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να επισπευσθούν οι εκλογές ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι για να παραμείνει ζεστή η φλόγα της επιτυχίας από τον κορονοϊό και τον Έβρο και να μπορέσουν και οι δυο μαζί να επισκιάσουν την οικονομική κατάρρευση.
Σε όλα αυτά υπάρχει και μια κρίσιμη λεπτομέρεια που ελάχιστοι την έχουν «συλλάβει»: Ακόμα κι αν η Ελλάδα καταφέρει να βγει από τα περιοριστικά μέτρα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βγουν και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Άρα θα παραμείνει το πρόβλημα του τουρισμού που αποτελεί το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας.
Και δεν είναι μόνο το πρόβλημα του τουρισμού, αλλά και της γεωργικής οικονομίας. Αν οι μεγάλες παραγωγές χώρες Γαλλία και Ιταλία δεν αρχίσουν να αίρουν τις δικές τους απαγορεύσεις μέσα στον Μάιο θα υπάρξει επισιτιστικό πρόβλημα στις χώρες αυτές και στις εξαγωγές που κάνουν.
Η αναστροφή του κλίματος θα εξαρτηθεί συνολικά από την εξέλιξη του ιού σε όλη την Ευρώπη και όχι μόνο στην Ελλάδα.
Κορονοϊός: Παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα μέχρι τις 27 Απριλίου