Α. Λοβέρδος: Εκλογή προέδρου το Μάρτιο
Σύμφωνος με την πρόταση του Γ. Παπανδρέου για εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ το Μάρτιο, οπότε και το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση θα έχουν ολοκληρωθεί, εμφανίστηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Λοβέρδος υποστήριξε ότι είναι «η μόνη σωστή πρόταση», που θα υλοποιηθεί με εγγυητή τον πρόεδρο αλλά και το γραμματέα του Κινήματος.
«Είμαστε μπροστά από ένα πολύ κρίσιμο τετράμηνο, όπου θα αντιμετωπίσουμε μαζεμένα και πρωτοφανή σε σημασία και ένταση δεδομένα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, συμπληρώνοντας ότι η παράταξη θα πρέπει να αλλάξει ηγεσία, να προχωρήσει στο μέλλον, να καθορίσει τις στοχεύσεις της και να απευθυνθεί στον κόσμο πειστικά.
«Πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι αδιανόητο για μέλος ή στέλεχος του ΠΑΣΟΚ να μιλάει για το αύριο χωρίς να μιλάει για το σήμερα. Φλύαρους δημαγωγούς έχει πολλούς η Ελλάδα, δεν χρειάζεται τέτοιους ο έλληνας πολίτης μπροστά του», σημείωσε.
Για τη διετή διακυβέρνηση Παπανδρέου
Όπως ανέφερε ο κ. Λοβέρδος, θα ήταν πονηρό το ΠΑΣΟΚ να μιλά για το σήμερα και το αύριο, σαν να μη γνωρίζει ή σαν να μη συμμετείχε στο πρόσφατο παρελθόν.
«Πρέπει να μιλήσουμε και γι' αυτό στους πολίτες, μετά από 26 μήνες. Όποιος κοιτώντας ευθύνες, κοιτά μόνον το ΠΑΣΟΚ και τις κυβερνήσεις του Γ. Παπανδρέου και σφάλλει και αδικεί», υπογράμμισε, παραθέτοντας ορισμένα θετικά της προηγούμενης κυβέρνησης.
Πρώτον, ανέφερε «σηκώσαμε βάρη 37 ετών σε λίγους μήνες. Δεύτερον, ο Γ. Παπανδρέου στήριξε εμπράκτως και με το λόγο του, κάθε υπουργό που έκανε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Τρίτον, ο Γ. Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός, συνδιαμόρφωσε τις αποφάσεις των Συνόδων Κορυφής του Ιουλίου και του Οκτωβρίου και οδήγησε τη χώρα σε κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας».
«Όποιος θέλει να τα αγνοήσει, κάνει μεγάλο λάθος και αδικεί», διεμήνυσε.
Επίσης, αναφέρθηκε στις ευθύνες του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δύο χρόνια. Ειδικότερα, ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε στη δημαγωγική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ πριν το 2009, στο γεγονός ότι δεν δόθηκε προτεραιότητα σε στοχευμένες αναπτυξιακές πολιτικές, αλλά έγινε φλυαρία περί ανάπτυξης και στην έλλειψη ηγεμονικού λόγου.
«Ενώ η παράταξη έδινε τις μάχες, έδινε πρωτοφανείς σε ένταση μάχες, δεν αρθρωνόταν λόγος ηγεμονικός στην αλλαγή της πατρίδας και δημιουργήθηκαν εντυπώσεις ότι 'άλλα θέλουμε κι άλλα κάνουμε'. Αυτός ο δυϊσμός ήταν ψευδής. Κάνεις αυτά που έχει ανάγκη η πατρίδα σου», επεσήμανε, παραδεχόμενος ότι το ΠΑΣΟΚ φοβήθηκε να ευθυγραμμίσει το κυβερνητικό του έργο με τον πολιτικό του λόγο.
«Όποιος δεν κάνει δίκαιη αποτίμηση, δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τον πολίτη. Κι εμείς στο τέλος μιας διαδρομής θα κριθούμε, ως ΠΑΣΟΚ, ως κίνημα της κεντροαριστεράς που εξέφρασε και θα εκφράσει με τρόπο πλειοψηφικό την κυβερνητική παράταξη», ανέφερε.
Αδάπανες και λιτές διαδικασίες διαδοχής
Για το επόμενο διάστημα, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε να δοθεί έμφαση στα χρονοδιαγράμματα και ανοιχτή διαδικασία για την αλλαγή ηγεσίας από τη βάση του ΠΑΣΟΚ, στη βάση της εκλογής του 2004. «Δεν είμαστε αλά καρτ ανοιχτοί» διευκρίνισε, ζητώντας η εσωκομματική διαδικασία να γίνει με αδάπανο και λιτό τρόπο, με συνεδρίαση των οργανώσεων.
Τέλος, ο κ. Λοβέρδος απηύθυνε κάλεσμα σε όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πρόσκληση προς όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς ή του κέντρου, ώστε να δοθεί η μάχη των βουλευτικών εκλογών.