Κορονοϊός: Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για το «μαξιλάρι» - Τσίπρας: Είναι περίπου 50 δισ. ευρώ

Με στόχο να μην σπαταληθεί ούτε ένα ευρώ που δεν πρέπει, παρά μόνο όπου είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, κινείται η κυβέρνηση, αφού ο μεγάλος άγνωστος «Χ» σε όλες τις εξισώσεις είναι η διάρκεια της πανδημίας στη χώρα, με την οικονομία να παραμένει αναγκαστικά καθηλωμένη στην «εντατική» το διάστημα αυτό.

Κορονοϊός: Κόντρα κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ για το «μαξιλάρι» - Τσίπρας: Είναι περίπου 50 δισ. ευρώ
INTIME NEWS
4'

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση διαθέτει έναν κουμπαρά περίπου 50 δισ. ευρώ, εκτός των 16 δισ. που είναι «κλειδωμένα» ως εγγύηση για την αποπληρωμή του χρέους.

Η κυβέρνηση απάντησε αμέσως στις αιτιάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στον ΑΝΤ1.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε από πού προέρχονται αυτά τα 50 δισ. ευρώ:

«Πέραν των 37 δισεκατομμυρίων ευρώ που είναι η παρακαταθήκη που εμείς αφήσαμε στην επόμενη κυβέρνηση -και ίσως είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, συνήθως άδεια ταμεία παραλαμβάνουν οι κυβερνήσεις όταν αλλάζουν τα κόμματα στη διακυβέρνηση-, από αυτά τα 37 δισεκατομμύρια, τα 16,5 περίπου είναι κλειδωμένα για τις αποπληρωμές του χρέους των επόμενων ετών. Άρα, είναι περίπου 20 δισ. τα οποία είναι διαθέσιμα και είναι περίπου άλλα τόσα διαθέσιμα από ευρωπαϊκούς πόρους, από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές Τράπεζες τα ANFAs and SMPs, είναι η αναχρηματοδότηση του ΕΣΠΑ που είναι άλλα 4 δις., είναι περίπου αλλά 20 συν τα 12 που έχουμε τη δυνατότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ρευστότητα προς τις τράπεζες. Δηλαδή, είναι γύρω στα 50 δισεκατομμύρια η συνολική ποσότητα η διαθέσιμη ποσότητα ρευστότητας».

Η απάντηση της κυβέρνησης

Για πλειοδοσία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά της, η κυβέρνηση.

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, σε σχετική ερώτηση ήταν η εξής:

«Είπαμε και πριν ότι δεν είναι ώρα για πλειοδοσία, αλλά για ευθύνη. Επομένως, τα όποια ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, που φυσικά δεν είναι 50 δισ., αλλά -όπως έχει πει και ο υπουργός Οικονομικών είναι περίπου 36 δισ., θα πρέπει να τα διαφυλάξουμε με έναν τρόπο, ο οποίος θα σέβεται το γεγονός της άγνοιάς μας. Γιατί έχουμε άγνοια -όπως και ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχτηκε, χθες, σε τηλεοπτική του συνέντευξη- περί του χρόνου που θα τελειώσει αυτή η υγειονομική κρίση. Επομένως, χρησιμοποιούμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα με σύνεση. Αν τα χρησιμοποιούσαμε όλα μαζί, τι θα κάναμε τον Σεπτέμβριο, για παράδειγμα, αν παραταθεί η υγειονομική κρίση; Αυτό το ερώτημα δεν έχει απαντηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση. Εμείς χρησιμοποιούμε τα χρήματα, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, με προσοχή, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος επανάληψης μιας κρίσης με επίκεντρο την Ελλάδα. Σημειώνω ότι η κρίση που έχουμε σήμερα, δεν είναι κρίση ενός κράτους-μέλους της Ευρώπης, ούτε μιας άλλης χώρας κάπου στη γη. Αφορά όλο τον πλανήτη. Επομένως, στα κοινά προβλήματα ψάχνουμε κοινές λύσεις και δεν θα βάλουμε την Ελλάδα σε περιπέτειες. Με σοβαρότητα και υπευθυνότητα θα χρησιμοποιήσουμε όλα μας τα ταμειακά και δημοσιονομικά όπλα, για να μπορέσουμε να έχουμε μια ταχεία επανεκκίνηση της οικονομίας μετά. Θυμίζω ότι στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, αναφέρθηκα σε ένα συνολικό πακέτο, που ανέρχεται σε 24 δισ. ευρώ, δηλαδή στο σε 13% του Α.Ε.Π. του 2019. Δεν είναι μικρό πακέτο. Είναι ένα μεγάλο πακέτο. Και ελπίζουμε να αντιμετωπίσουμε μέχρι τον Ιούνιο την υγειονομική κρίση και να σχεδιάσουμε ξανά την επανεκκίνηση της οικονομίας».

ΚΙΝΑΛ: Προστασία της κοινωνικής συνοχής

Θέση στο θέμα πήρε και το ΚΙΝΑΛ. Ο εκπρόσωπος τύπου Παύλος Χρηστίδης ανέφερε σχετικά για το ίδιο θέμα:

«Η προστασία της κοινωνικής συνοχής περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, με μέτρα που μπορεί να πάρει άμεσα η κυβέρνηση. Με τα σημερινά δεδομένα υπάρχουν δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση με αποτελεσματικό και δίκαιο τρόπο. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι για το 2020, η λόγω της κρίσης συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ, τα χρηματοδοτικά προγράμματα του ΕΣΠΑ και της η Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είναι εργαλεία άμεσα αξιοποιήσιμα. Εμείς, δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, δεν θα διστάσουμε ούτε για μια στιγμή να ασκήσουμε κριτική για λάθη, παραλήψεις και καθυστερήσεις. Μακριά από κορώνες και λαϊκισμούς. Δεν ενδίδουμε στο λαϊκισμό. Δεν θα κάνουμε πλειοδοσία παροχών. Ούτε θα υιοθετήσουμε τη λογική του δεν πληρώνω που την πλήρωσε πολύ ακριβά ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια».

Πηγή: Cnn.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σοκαριστικές εικόνες: Αυτός είναι ο λόγος που γέμισε όλη η Ελλάδα νεκρά χελιδόνια

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή