Ο υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης στο Newsbomb.gr: Πώς θα στηρίξουμε τον τουρισμό μετά την πανδημία

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, μιλά στο Newsbomb.gr για τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, τα επόμενα βήματα και τη στήριξη της Πολιτείας στο ελληνικό τουριστικό προϊόν που για δεκαετίες αποτελεί σημαντική «ένεση» ρευστότητας στο ελληνικό ΑΕΠ. - Συνέντευξη στον Γιώργο Μιχαηλίδη.
INTIME NEWS

Η «βαριά βιομηχανία» της χώρας μας, ο Τουρισμός, είναι από τους πρώτους κλάδους της Οικονομίας που επηρεάστηκαν σε όλο τον κόσμο από την πανδημία του κορονοϊού.

Οι διεθνείς προβλέψεις είναι δυσοίωνες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από οικονομικά fora και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το μεγαλύτερο οικονομικό πρόβλημα στη μετά κορονοϊό εποχή θα το αντιμετωπίσουν οι χώρες που στηρίζονται περισσότερο στον τουρισμό. Και η Ελλάδα είναι μέσα σε αυτές.

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο Newsbomb.gr,λέει χαρακτηριστικά για να τονίσει την πολυπλοκότητα του προβλήματος πως, «η μόνη ασφαλής πρόβλεψη είναι ότι δεν υπάρχει καμία ασφαλής πρόβλεψη, τουλάχιστον όσο η πανδημία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη».

Την ώρα που γινόταν η διαδικτυακή επαφή μας με τον κ. Θεοχάρη, είχαμε στα χέρια μας και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε, με τίτλο «Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» που περιλαμβάνει μέτρα-ανάσα για τον ελληνικό τουρισμό. Στη νέα ΠΝΠ περιλαμβάνονται σημαντικά εργαλεία όπως, μεταξύ άλλων, λύσεις στο μεγάλο ζήτημα των ακυρώσεων ταξιδιών.

Το Newsbomb.gr ρώτησε λοιπόν τον υπουργό Τουρισμού και βουλευτή Νοτίου Τομέα της Β Περιφέρειας της Αθήνας με τη Νέα Δημοκρατία για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τόσο τους επαγγελματίες του τουρισμού όσο και τους πολίτες, με το βλέμμα πάντα στους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

  • Οι αναλύσεις των διεθνών ΜΜΕ λένε πως μεγαλύτερες απώλειες στη μετά-κορονοϊό εποχή θα έχουν οι χώρες που στηρίζονται στο τουριστικό τους προϊόν. Ποια είναι μέχρι στιγμής η πρόβλεψη για τον ελληνικό τουρισμό;

Η μόνη ασφαλής πρόβλεψη είναι ότι δεν υπάρχει καμία ασφαλής πρόβλεψη, τουλάχιστον όσο η πανδημία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Αλλά ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Και όντως εκτιμούμε ότι οι απώλειες θα είναι μεγάλες. Όμως όχι μόνο για τον ελληνικό τουρισμό. Η κρίση είναι παγκόσμια. Συνεπώς, κάθε πρόγνωση είναι αυτή τη στιγμή παρακινδυνευμένη. Και έτσι θα παραμείνει, για όσο διάστημα οι επιδημιολόγοι δεν μας δίνουν το «πράσινο φως» για να άρουμε σταδιακά τα μέτρα και τους περιορισμούς στη χώρα.

Δυστυχώς, ειδικά στον κλάδο μας, η δυσκολία είναι ακόμα μεγαλύτερη. Διότι ο τουρισμός, ως διεθνής δραστηριότητα εκ φύσεως, εξαρτάται από τους περιορισμούς που ισχύουν στην Ελλάδα και ταυτόχρονα από τους περιορισμούς των χωρών από τις οποίες υποδεχόμαστε τουρίστες. Καθώς επίσης και από τους περιορισμούς των μεταφορών μεταξύ των χωρών. Όλα αυτά συνθέτουν ένα πλέγμα δυσχερειών υπερβολικά περίπλοκο, το οποίο απαγορεύει οποιαδήποτε απόπειρα εκτίμησης της κατάστασης με συγκεκριμένους αριθμούς.

  • Με δεδομένο το οικονομικό κλίμα στη χώρα μετά την καραντίνα, πώς μπορεί να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός;

Εξετάζουμε και αξιολογούμε διάφορες προτάσεις, εναλλακτικά σενάρια κ.λπ. Από τις επιδοτήσεις μέσω κάποιων κουπονιών μέχρι τη μεταφορά αργιών, υπάρχει μια ποικιλία μέτρων που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού.

Βρισκόμαστε στο στάδιο όπου εξετάζουμε όλα αυτά τα μέτρα για το πόσο ρεαλιστικά είναι, τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εφαρμογή, αλλά βέβαια και το κόστος τους.

  • Τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας από την εισροή τουριστών το καλοκαίρι; Πώς η χώρα μπορεί να προφυλαχθεί από το να ξεκινήσει νέο κύμα διασποράς του ιού;

Φυσικά και τίθεται ζήτημα δημόσιας υγείας και ο έλεγχος των εισερχομένων τουριστών, όπως και η προστασία όλων, ξένων και Ελλήνων, είναι το κρίσιμο και μείζον ζήτημα. Όπως όμως γνωρίζετε, η κυβέρνησή μας και ο προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τηρούν απερέγκλιτα τις οδηγίες των ειδικών.

Αυτή ήταν η στρατηγική απόφαση από μιας αρχής και χάρη σε αυτήν η Ελλάδα τα έχει πάει τόσο καλά στον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας. Κατ' αυτό τον τρόπο θα προχωρήσουμε και στο συγκεκριμένο ζήτημα. Όποια μέτρα αποφασιστούν και εφαρμοστούν, θα βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο που θα ορίσουν οι ειδικοί επιστήμονες. Για εμάς δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

  • Άμεσα επηρεαζόμενα από την πανδημία είναι τα ξενοδοχεία και οι εργαζόμενοι σε αυτά. Ποια μέτρα στήριξης δρομολογούνται προκειμένου να μην καταρρεύσει ο κλάδος;

Μια σειρά δραστικών και ουσιαστικών μέτρων στήριξης έχει κιόλας δρομολογηθεί. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις έχουν ήδη στηριχθεί σε πολλαπλά επίπεδα, από τα ενοίκια μέχρι και τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, αλλά και με τα επιδόματα με τα οποία στηρίζονται άμεσα.

Με όλα αυτά τα μέτρα έχει δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίχτυ ασφαλείας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει, όσο καλύτερα και όσους περισσότερους γίνεται, με τον τρόπο που έχει ήδη προδιαγράψει, και για όσο καιρό χρειαστεί να βρισκόμαστε σε περιορισμό. Από εκεί και πέρα, η έμφαση για την επόμενη ημέρα θα δοθεί στο αναπτυξιακό κομμάτι, στην προσπάθεια να στηριχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας γενικότερα και του τουρισμού ειδικότερα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός - Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Αυτή είναι η κάψουλα αρνητικής πίεσης του ΕΚΑΒ που σώζει ζωές

Έφη Αχτσιόγλου στο Newsbomb.gr για εργασιακά: Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι κατώτερα των περιστάσεων

Σχετικές ειδήσεις