Τα σημάδια που δείχνουν… αυτοδυναμία
Άκρως αισιόδοξοι εμφανίζονται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στη Συγγρού, για την έκβαση των επόμενων εθνικών εκλογών.
Το δημοσκοπικό άλμα της παράταξης, καθώς και η σημασία που μοιάζουν αποδίδουν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στον Αντώνη Σαμαρά καθώς η χώρα βαδίζει προς τις εκλογές, μεταφράζονται ως ενθαρρυντικά σημάδια για την επόμενη, σε εθνικό επίπεδο, αναμέτρηση.
«Η συνάντηση αυτή δείχνει ότι όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και εκτός Ελλάδος οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας αντιμετωπίζουν τη ΝΔ ως αυριανή κυβέρνηση και τον Αντώνη Σαμαρά ως τον αυριανό πρωθυπουργό της χώρας», εκτιμούσαν στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, μετά τη χθεσινή του συνάντηση, στη Βουλή, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Dr. Guido Westerwelle, με τον οποίο έγινε εκτενής συζήτηση με αντικείμενο την ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία επί τη βάσει της πορείας υλοποίησης των ευρωπαϊκών αποφάσεων της 27ης Οκτωβρίου και 9ης Δεκεμβρίου.
Η «δημοσκοπική αποδόμηση» Παπαδήμου
Την ίδια ώρα, τα αρμόδια στελέχη ερμηνεύουν πολλαπλώς τα μηνύματα του πρώτου βαρόμετρου της χρονιάς που δίνει στη ΝΔ προβάδισμα 16,5 μονάδων, έναντι του ΠΑΣΟΚ.
«Με την Ελλάδα να βρίσκεται στο σημείο μηδέν και τις διαπραγματεύσεις για το PSI να κρέμονται κυριολεκτικά από μία κλωστή, η νέα έρευνα της εταιρείας Public Issue αναδεικνύει τη μεγάλη ανασφάλεια που αισθάνονται οι πολίτες και τη δυσαρέσκειά τους για τη κατεύθυνση της χώρας.
Στο κλίμα αυτό, συνεχίζει να μειώνεται η εμπιστοσύνη στην αναγκαστική μεταβατική κυβέρνηση Παπαδήμου και ο Αντώνης Σαμαράς προβάλει με τεράστια διαφορά ως το μόνο πρόσωπο που είναι κατάλληλο για τη θέση πρωθυπουργού, ενώ η ΝΔ, με ανοδική τάση, καταγράφεται πλέον με υπερδιπλάσια εκλογική επιρροή από το ΠΑΣΟΚ», διαπιστώνει ο Πολιτικός Σχεδιασμός της παράταξης, επιχειρώντας εμφανώς να αναδείξει το δημοσκοπικό άλμα Σαμαρά, αποδομώντας παράλληλα τον Λουκά Παπαδήμο.
Η πιθανότητα στήριξης του μεταβατικού πρωθυπουργού, την επομένη της ολοκλήρωσης του έργου της μεταβατικής και πολύ περισσότερο την επομένη των εκλογών, από ομάδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ως το μοναδικό πρόσωπο που θα μπορούσε να ηγηθεί σε περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία, ηχεί μάλλον δυσάρεστα στο «γαλάζιο στρατηγείο», που σπεύδει να προλάβει καταστάσεις.
«Οι δυσαρεστημένοι από τη λειτουργία της μεταβατικής κυβέρνησης φτάνουν σήμερα στο 91%, ενώ η εμπιστοσύνη προσωπικά στον Λουκά Παπαδήμο για τη διαχείριση της οικονομίας μειώνεται στο 36% από 45% τον Νοέμβριο 2011 με την έλλειψη εμπιστοσύνης να αυξάνεται στο 62% από 35% τον Νοέμβριο 2011», παρατηρεί το αρμόδιο όργανο της παράταξης, υπογραμμίζοντας πως με αυτά τα δεδομένα, ο Αντώνης Σαμαράς προβάλει αδιαφιλονίκητα ως καταλληλότερος πρωθυπουργός, συγκεντρώνοντας το 20% των προτιμήσεων.
Με αυτά τα δεδομένα, επιτελικά στελέχη καταλήγουν πως ο τόπος χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση με ξεκάθαρη εντολή για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα κρίσιμα προβλήματα που έχει, διευκρινίζουν όμως πως αυτό δε σημαίνει ότι την επομένη και με αυτοδυναμία δεν απαιτείται να επιδιωχθεί η απαραίτητη εθνική συνεννόηση και η συναίνεση ευρύτερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος της χώρας.