Καψής :Την επόμενη εβδομάδα οι επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα

O κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής δήλωσε πως οι επικεφαλής της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ θα βρίσκονται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να έχουν συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.


«Οι αξιωματούχοι της τρόικας θα είναι στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Το τεχνικό κλιμάκιο θα έρθει αύριο », ενημέρωσε ο κ. Καψής τους δημοσιογράφους. «Δεν υπάρχει κάποια καθυστέρηση. Συμβαίνει αυτό που γνωρίζαμε».

Κρίσιμης σημασίας προκειμένου η χώρα να αποφύγει την χρεοκοπία τον Μάρτιο, οπότε λήγει ομόλογο ύψους 14,5 δισ. ευρώ, συνιστά η ολοκλήρωση των συνομιλιών με την τρόικα για το νέο πρόγραμμα διάσωσης ύψους 130 δισ. ευρώ της Ελλάδας, καθώς και η συμφωνία για την συμμετοχή των ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους .

Να σημειωθεί πως οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους ιδιώτες πιστωτές για μείωση του ελληνικού χρέους διεκόπησαν την Παρασκευή, με πηγές να εντοπίζουν ως λόγο της εξέλιξης αυτής το χαμηλό επιτόκιο που ζητεί η τρόικα.

Οι συνομιλίες αναμένεται να συνεχιστούν αυτή την εβδομάδα.

Η κυβέρνηση ωστόσο θεωρεί ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να λαμβάνει οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της. «Παρά τις δυσκολίες, υπάρχει αισιοδοξία ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια», ανέφερε ο κ. Καψής.

«Σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις»

Ο κ. Καψής είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του PSI και την υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης είναι σε "καλό δρόμο", ενώ επισήμανε και την έμπρακτη υποστήριξη στην Ελλάδα, όπως αυτή εκφράστηκε χθες από τον Γερμανό ΥΠΕΞ Γκίντο Βεστερβέλλε.

Κληθείς να αποσαφηνίσει τι εννοούσε ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, όταν είπε στον Γερμανό ομόλογό του ότι η Ελλάδα θέλει περισσότερο χρόνο και μέσα, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι "όσο περισσότερο χρόνο έχουμε στην διάθεση μας, τόσο το καλύτερο".

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αν, η αποστροφή του πρωθυπουργού στην συνέντευξή του στο CNBC ότι "ο μοναδικός δρόμος για την Ελλάδα είναι το ευρώ", σημαίνει, ενδεχομένως, πως ο κ. Παπαδήμος έχει λάβει μηνύματα περί του αντιθέτου, είπε πως "δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο".

«Οι μαζικές υποβάθμίσεις από την S&P δυσκολεύουν την Ελλάδα»

Σε ό,τι αφορά την υποβάθμιση εννέα οικονομιών της Ευρώπης, την Παρασκευή, από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poors, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το κλίμα δυσκολεύει τις προσπάθειες της Ελλάδας να σταθεροποιήσει την οικονομία της, ενώ, απαντώντας σε συναφή ερώτηση, απέκλεισε οποιαδήποτε σχέση της προαναφερθείσης εξέλιξης με τη διακοπή -και επανάληψή τους την Τετάρτη- των διαπραγματεύσεων για το PSI.

Ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι "δεν έχει υπόψη του" αν η Ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου σχεδίου διάσωσης πέραν των 130 δισ. ευρώ, ενώ λέγοντας ότι "δεν θέλω να σχολιάσω τίποτα για το PSI, ισχύει ότι είπε ο πρωθυπουργός στην συνέντευξή του στο CNBC", απάντησε στην ερώτηση για την επίσκεψη ελλήνων τεχνοκρατών στην Ουάσιγκτον αυτές τις μέρες.

«Η τρόικα θέτει ζήτημα ανταγωνιστικότητας»

Αναφορικά με τον 13ο και 14ο μισθό, ο κ. Καψής είπε ότι από την πλευρά της τρόικας και με σχετική επιστολή της έχει τεθεί το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, και ο 13ος και 14ος μισθός έχουν αναφερθεί ως "παραδείγματα προς συζήτηση" μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι τα περιθώρια διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων είναι τεράστια, ωστόσο ερωτηθείς αν η κυβέρνηση θα δεχθεί ότι αποφασίσουν οι κοινωνικοί εταίροι -ειδικότερα αν συμφωνήσουν να μην περικοπεί ο 13ος και 14ος μισθός- είπε "θα το δούμε".

"Η κυβέρνηση δεν έχει θέση αυτή τη στιγμή, θέλει να αφήσει τους εταίρους να διαπραγματευθούν και θα τοποθετηθεί μετά την συμφωνία τους", είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ερωτηθείς και για το ενδεχόμενο ρύθμισης εργασιακών ζητημάτων με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, είπε ότι "μόνο οι εφημερίδες μιλούν για Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου".

Ερωτηθείς αν υπάρχει αίτημα για απολύσεις στο δημόσιο κι αν αυτό συζητά ο πρωθυπουργός με τον κ. Ρέππα, δοθείσης της θέσης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την εφεδρεία, είπε ότι δεν έχει υπόψη του τέτοιο αίτημα.