Σύνοδος Κορυφής: Με χαμηλές προσδοκίες η συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορούν να αγνοήσουν τις διαφορές που εξακολουθούν να υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε. και οι οποίες είχαν διαφανεί πριν από την πρόσφατη υγειονομική κρίση όταν στις αρχές του χρόνου διαπιστώθηκαν οι διαφωνίες για το ύψος του προϋπολογισμού της Ένωσης.
Στο παζλ των συγκεκριμένων διαφωνιών, ήρθαν να προστεθούν και οι αντιθέσεις σχετικά με την έκδοση του λεγόμενου κορωνο-ομόλογου, που πρότειναν εννέα ηγέτες, μεταξύ των οποίων και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά βρήκε τοίχο από την Γερμανία και τις άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες .
Υπό αυτές τις συνθήκες, χαμηλές είναι οι προσδοκίες για μια συμφωνία στην σημερινή Σύνοδο και η πιθανότερη εξέλιξη που διαφαίνεται ότι θα έχει είναι ότι η μετάθεση των αποφάσεων για τον Ιούνιο, όταν, όπως πολλοί εικάζουν, θα υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για τις χρηματοδοτικές ανάγκες που θα έχει καθεμιά από τις χώρες εξαιτίας της ζημιάς που έχει υποστεί και της ύφεσης που θα αντιμετωπίσει η οικονομία τους.
Είναι, μάλιστα, πιθανό να ολοκληρωθεί η Σύνοδος χωρίς κείμενο συμπερασμάτων και αντ' αυτού να γίνει μια δήλωση από τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ που θα λέει ότι η συζήτηση συνεχίζεται και θα εκφράζει την αισιοδοξία ότι θα επιτευχθεί σύντομα η απαιτούμενη ομοφωνία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα επιμείνει στις θέσεις της Αθήνας, ενώ θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ηγέτες για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Νωρίτερα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε ότι οι ελληνικές θέσεις περιλαμβάνουν:
«Πρώτον, σε μια ευρωπαϊκή οικονομία με υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, ξέρουμε τι δεν χρειαζόμαστε. Δεν χρειαζόμαστε νέα δάνεια, αλλά επιχορηγήσεις».
Και στο ίδιο πλαίσιο, «δεύτερον η ενιαία αγορά έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες πάνω στις τέσσερις βασικές ελευθερίες: της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, των αγαθών, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων. Η πανδημία του κορονοϊού επέβαλε προσωρινά, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, μέτρα παρέκκλισης από το πλαίσιο αυτό. Η επιστροφή στην κανονικότητα, όμως, προϋποθέτει προσεκτικά βήματα που διατρέχουν και τις τέσσερις αυτές ελευθερίες που είναι απαραίτητες και για την επανεκκίνηση της οικονομίας σε όλα τα κράτη μέλη». Αυτά, πρόκειται να εισηγηθεί, μεταξύ άλλων, απόψε ο Πρωθυπουργός.
«Δεν μπορεί για παράδειγμα, να πωλούνται μόνο υπολογιστές, αυτοκίνητα ή ρούχα, αλλά να μην λαμβάνονται ισορροπημένα μέτρα για την εξομάλυνση των μεταφορών, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για τις μετακινήσεις των ανθρώπων εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς» αναμένεται να αναφέρει προς τους ομολόγους του ο κ. Μητσοτάκης.
Σε κάθε περίπτωση, «για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, είναι αναγκαία η χρήση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και η ανάπτυξη κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών» επιμένει η ελληνική κυβέρνηση, στάση την οποία επικύρωση συνυπογράφοντας την κοινή επιστολή με τους επικεφαλής των 8 κρατών – μελών της ΕΕ.
Συγχαρητήρια στη σύνοδο του ΕΛΚ για την ελληνική αντίδραση στην πανδημία
Τα θετικά σχόλια των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος απέσπασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τα μέτρα και τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο έδρασε η ελληνική κυβέρνηση στην πανδημία.
Στην τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός επεσήμανε την ανάγκη νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επέκρινε τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Β. Ορμπάν τονίζοντας ότι «τα ζητήματα δημοκρατίας και λειτουργίας του κράτους δικαίου είναι θεμελιώδη για την Ευρώπη» και υπενθυμίζοντας την επιστολή που υπέγραψε πρόσφατα μαζί με άλλους ηγέτες για την αποπομπή του κόμματος του Όρμπαν από το ΕΛΚ.
Ο Πρωθυπουργός ζήτησε επίσης, να ενθαρρυνθούν οι πολίτες από τις χώρες του Βορρά να κάνουν τουρισμό στο Νότο σε περιοχές που είναι υγειονομικά ασφαλείς και σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε να πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος Κορυφής του ΕΛΚ στην Ελλάδα, το καλοκαίρι. Όλοι αποδέχτηκαν την πρόταση, τονίζοντας ότι η χώρα μας αποτελεί ασφαλή προορισμό.
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Κορονοϊός: Δύο νεκροί μέσα σε λίγες ώρες - Στους 123 οι θάνατοι στην Ελλάδα
Κορονοϊός: Να μην ανοίξουν τα Δημοτικά Σχολεία εισηγείται μερίδα επιστημόνων
Κορονοϊός - Νέος συναγερμός: Θετικός στον ιό άνδρας από τη δομή Μαλακάσας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Παιδεία: Αυτές είναι οι αλλαγές από το νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο