ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Κωστής Χατζηδάκης στο Newsbomb.gr: Να σταματήσει τα κροκοδείλια δάκρυα ο ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον

Σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ κάνει ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να αναλογιστεί τις δικές της ευθύνες για το περιβάλλον. - Συνέντευξη στον Κώστα Τσιτούνα. 
13'

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, προτού αναλάβει και πάλι το ρόλο του εισαγγελέα, θα πρέπει να αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες. Σήμερα ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον», αναφέρει χαρακτηριστικά κ Κωστής Χατζηδάκης.

Παράλληλα μιλώντας στο Newsbomb.gr για την επόμενη μέρα της πανδημίας ο υπουργός Περιβάλλοντος σημειώνει πως η κυβέρνηση εργάζεται εντατικά και «απτή απόδειξη αποτελεί τόσο το πολεοδομικό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζουμε και θα συζητηθεί την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, όσο και το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή».

Ο Κωστής Χατζηδάκης τονίζει πως «στην οικονομία θα έχουμε το 2020 μία δύσκολη κατάσταση με σημαντική ύφεση. Αυτό όμως δεν θα συμβεί μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και παγκοσμίως», ενώ συμπληρώνει πως «η οικονομική βοήθεια που δόθηκε σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν το πρώτο βήμα αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης. Και δεν συνιστά επιδοματική πολιτική»

Ολόκληρη η συνέντευξη του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη στο Newsbomb.gr:

  • Κύριε υπουργέ τελικά πότε βγαίνουμε από την καραντίνα;

H αρχή θα γίνει στις 4 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Είναι μία επιτυχία στο υγειονομικό επίπεδο που δεν ήταν καθόλου δεδομένη. Επετεύχθη χάρη στη διοικητική επάρκεια και την αποτελεσματικότητα που επέδειξαν η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός, στην αυτοθυσία των γιατρών και νοσηλευτών μας και την συμμόρφωση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων στα περιοριστικά μέτρα. Μία εθνική επιτυχία. Αυτό ωστόσο το οποίο πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι δεν θα γυρίσουμε στην προηγούμενη κατάσταση μονομιάς.

Θα είναι μία σταδιακή μετάβαση, πάντα με γνώμονα τη δημόσια υγεία. Που θα γίνει με τρόπο σοβαρό και μετρημένο και με συνεχή αξιολόγηση της επίδρασης που θα έχει στη καμπύλη διάδοσης του κορωνοϊού κάθε βήμα άρσης των περιορισμών. Δεν θέλουμε να χάσουμε όσα με μεγάλη προσπάθεια κερδίσαμε στο υγειονομικό επίπεδο. Για αυτό το λόγο θα είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοι. Στόχος μας είναι μέχρι τα τέλη Ιουνίου να είμαστε όσο πιο κοντά γίνεται στη νέα κανονικότητα.

  • Κύριε Χατζηδάκη φαίνεται ότι στο υγειονομικό κομμάτι θα βγούμε νικητές. Υπάρχει όμως φόβος ότι στο οικονομικό κομμάτι θα ζήσουμε έναν εφιάλτη. Η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την επόμενη μέρα; Ή θα συνεχίσουμε με επιδοματικού τύπου πολιτικές;

Είναι αναντίρρητο ότι στην οικονομία θα έχουμε το 2020 μία δύσκολη κατάσταση με σημαντική ύφεση. Αυτό όμως δεν θα συμβεί μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Η οικονομική βοήθεια που δόθηκε σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις ήταν το πρώτο βήμα αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης. Και δεν συνιστά επιδοματική πολιτική. Αλλά μία οφειλόμενη από το κράτος έκτακτη ενίσχυση σε μία περίοδο που απαιτήθηκε το κλείσιμο της οικονομίας για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας. Και σημειώστε ότι αυτό είναι μέρος μόνο όσων μπορούμε να κάνουμε. Διότι επιλέγουμε να μην ακούσουμε την προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ να τα δώσουμε όλα τώρα, αλλά να κρατήσουμε δυνάμεις για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού που έρχεται το φθινόπωρο, όπως λένε οι ειδικοί.

Πέραν της οικονομικής ενίσχυσης ωστόσο, σχεδιάζουμε ήδη την αναπτυξιακή πολιτική της επόμενης μέρας. Η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ήταν ο βασικός μας στόχος από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε την εξουσία. Και είναι σήμερα ακόμα πιο επιτακτικό να συνεχίσουμε με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στην ίδια κατεύθυνση. Ούτως ώστε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την αναπτυξιακή αντίδραση της οικονομίας το 2021.

  • Ωστόσο νούμερα του ΔΝΤ για την ύφεση και το δημόσιο χρέος είναι εφιαλτικά. Είστε αισιόδοξος ότι μπορούμε να τα ανατρέψουμε; Και αν ναι, σε τι βάθος χρόνου;

Όπως προανέφερα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κορωνοϊός θα αφήσει οικονομικά τραύματα. Η Ελλάδα είναι δυστυχώς περισσότερο ευάλωτη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω του ότι το ένα πέμπτο του ΑΕΠ συνδέεται με τον τουρισμό, ενώ και η ναυτιλία, στην οποία επίσης στηρίζεται η οικονομία μας σε μεγάλο βαθμό, δέχεται πίεση αυτή την ώρα. Ωστόσο η κυβέρνηση ήδη εργάζεται εντατικά έτσι ώστε ο αντίκτυπος να περιοριστεί όσο αυτό είναι δυνατό, αλλα κυρίως για να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια εκτίναξη της οικονομίας το 2021.

Όπως άλλωστε λένε πολλοί οικονομολόγοι η κρίση αυτή πιθανόν να έχει το σχήμα V ή U, το οποίο σημαίνει ότι την ύφεση θα ακολουθήσει μία έντονη ανάπτυξη λιγότερο ή περισσότερο σύντομα, αλλά πάντως μέσα στο 2021. Απτή απόδειξη ότι εργαζόμαστε εντατικά πάνω στο σχέδιο της επόμενης μέρας αποτελεί τόσο το πολεοδομικό νομοσχέδιο το οποίο ετοιμάζουμε και θα συζητηθεί την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, όσο και το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή.

  • Πείτε μας για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο. Ποιες είναι οι βασικές προβλέψεις του;

Είναι ένα νομοσχέδιο-τομή στην περιβαλλοντική νομοθεσία της Ελλάδας. Έρχεται ως συνέχεια της φιλόδοξης πράσινης ατζέντας μας η οποία περιλαμβάνει την απολιγνιτοποίηση, την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, την ενεργειακή εξοικονόμηση, την ηλεκτροκίνηση, την ανακύκλωση και τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία. Είναι επίσης ένα νομοσχέδιο-εργαλείο πράσινης ανάπτυξης: Δεν θέλουμε μια οποιαδήποτε ανάπτυξη, αλλά μία ανάπτυξη η οποία συνδυάζει τις επενδύσεις με την προστασία του περιβάλλοντος. Για αυτό: Απλουστεύουμε τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις με στόχο αυτές να μην παίρνουν μέχρι και 8 χρόνια για να εκδοθούν, αλλά μόλις 100-150 ημέρες.

Επιταχύνουμε σημαντικά τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, σύμφωνα με όσα ισχύουν στην Ευρωπαϊκή ένωση και με στόχο να ενισχύσουμε τις καθαρές μορφές ενέργειας μέσω επενδύσεων. Υιοθετούμε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο προστασίας των περιοχών Natura- με την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας- που θα αντιμετωπίζει τη σημερινή κατάσταση αυθαιρεσίας και ad hoc ρυθμίσεων. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες και τις οικιστικές πυκνώσεις ώστε να αρθεί η ομηρία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας.

Δεν δίνουμε οικοδομική άδεια αν αυτός που χτίζει ένα σπίτι δεν ρυθμίζει την αποκομιδή των μπάζων με σύννομο τρόπο. Και, τέλος, επιβάλλουμε ενιαίο περιβαλλοντικό τέλος σε όλες τις πλαστικές σακούλες ανεξαρτήτως πάχους. Αυτό το νομοσχέδιο είναι σημαντικό ορόσημο στην προσπάθεια η Ελλάδα να γίνει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης.

  • Υπάρχει ωστόσο έντονη κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, την αντιπολίτευση γενικότερα, αλλά και ορισμένους περιβαλλοντικούς φορείς, οι οποίοι σας κατηγορούν ότι θέλετε να καταστρέψετε το περιβάλλον. Τι απαντάτε;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, προτού αναλάβει και πάλι το ρόλο του εισαγγελέα, θα πρέπει να αναλογιστεί τις δικές του ευθύνες. Σήμερα ρίχνει κροκοδείλια δάκρυα για το περιβάλλον. Επί των ημερών του ωστόσο ήταν που η Ελλάδα καταδικάστηκε κατ’ επανάληψη από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περιβαλλοντικά θέματα. Επί των ημερών του υπήρξε μία απίστευτη διαχείριση στο ζήτημα των απορριμμάτων, τόσο στην Αττική όσο και σε πολλά όμορφα νησιά μας.

Επί των ημερών του ήταν που το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο που προσπάθησε να περάσει για τις οικιστικές πυκνώσεις. Εμείς από την άλλη πλευρά είμαστε αυτοί που προωθούμε, μεταξύ άλλων, την απολιγνιτοποίηση, την ενεργειακή εξοικονόμηση, την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, την ηλεκτροκίνηση. Να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν αυτές οι πολιτικές καταστρέφουν το περιβάλλον. Να μας πει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ αν οι ευρωπαϊκές χώρες τις οποίες μιμούμαστε με τις ρυθμίσεις που φέρνουμε σε αυτό το νομοσχέδιο, επίσης καταστρέφουν το περιβάλλον. Θα ήταν αντιφατικό βέβαια να πουν κάτι τέτοιο, διότι είναι αυτές ακριβώς οι χώρες που κοιτάμε ως παραδείγματα προς μίμηση στα θέματα της περιβαλλοντικής προστασίας στην Ελλάδα.

Τους θυμίζω ότι άλλωστε η περιβαλλοντική πολιτική είναι η πιο κοινή ευρωπαϊκή πολιτική που υπάρχει στην ΕΕ μετά την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Επομένως, και να θέλαμε να κάνουμε του κεφαλιού μας, δεν θα μπορούσαμε. Πάντως δεν το κάνουμε αυτό. Αντίθετα, προχωράμε μπροστά με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, ώστε η Ελλάδα να γίνει ένα διεθνές πρότυπο πράσινης ανάπτυξης.

  • Ωστόσο, η επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων δεν είναι ένα παράδειγμα πολιτικής που μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την περιβαλλοντική προστασία;

Κανένας τέτοιος κίνδυνος. Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το περιβάλλον είναι ο εθνικός μας πλούτος. Διότι όλοι έχουμε ευαισθησία για τα παιδιά μας και το μέλλον της χώρας από την άποψη της ποιότητας ζωής. Αλλά και διότι στην επιτάχυνση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων ακολουθούμε το παράδειγμα της Ευρώπης. Συνεπώς, και οι αποφάσεις για την έγκριση ή μη μιας αδειοδότησης θα λαμβάνονται από τα αρμόδια όργανα. Αυτό το οποίο αλλάζει είναι ότι παύουμε να είμαστε μία θλιβερή εξαίρεση μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε όλες σχεδόν τις χώρες της οποίας, η διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης διαρκεί μερικούς μήνες, ενώ εδώ μπορεί να φτάσει, όπως ανέφερα, ακόμα και τα 8 χρόνια! Αυτή η κατάσταση έχει κάνει την Ελλάδα τη χώρα του «ου μπλέξεις».

Πώς είναι δυνατόν να ανεχόμαστε μία τέτοια κατάσταση; Που διώχνει τις επενδύσεις και οδηγεί τα παιδιά μας στο εξωτερικό. Εμείς λοιπόν αλλάζουμε αυτή την κατάσταση. Με σεβασμό στο περιβάλλον, διότι οφείλουμε να το διαφυλάξουμε. Αλλά και μακριά από ιδεοληψίες, που ούτε το περιβάλλον προστατεύουν, ούτε δουλειές για τα παιδιά μας δημιουργούν.

  • Αναμένουμε λοιπόν να δούμε πώς το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο μπορεί να συμβάλλει στην ανάκαμψη της Ελλάδας. Επιστρέφοντας όμως στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην οικονομία σας ρωτώ: μπορεί το κράτος να αποτρέψει ένα τσουνάμι απολύσεων ή απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα; Υπάρχει πολιτική βούληση να σταματήσετε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να προστατεύσετε τους εργαζόμενους;

Από την πρώτη στιγμή του ξεσπάσματος της κρίσης του κορωνοϊού αποδείξαμε ότι έχουμε τη θέληση να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους. Η απαγόρευση των απολύσεων που επιβάλλαμε, όπως και η έκτακτη ενίσχυση που δόθηκε σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους και ανέργους είναι μια τέτοια απόδειξη της βούλησής μας. Στη ίδια όμως κατεύθυνση κινήθηκαν και οι διευκολύνσεις που παρείχαμε σε χιλιάδες επιχειρήσεις. Διότι στηρίζοντας τις επιχειρήσεις, στηρίζουμε και τους εργαζόμενους που τις απαρτίζουν.

Αυτή η πολιτική θα είναι ο οδηγός μας και για το μέλλον. Σημειώνω ωστόσο ότι βρισκόμαστε σε ένα αγώνα αντοχής. Απαιτείται λοιπόν μια ζυγισμένη και ισορροπημένη πολιτική. Γιατί το “Ωσαννά” σε μία πολιτική που δεν θα λαμβάνει υπόψη ότι αυτή η κρίση θα διαρκέσει, μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα “Σταύρωσον Αυτόν” μόλις τελειώσουν τα πυρομαχικά τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας. Προχωράμε λοιπόν προσεκτικά. Και κάτι ακόμα: Δεν αρκεί η οικονομική υποστήριξη εργαζόμενων και επιχειρήσεων. Η οποία- δεν υπάρχει καμία αμφιβολία- είναι απολύτως απαραίτητη. Απαιτείται και ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες δουλειές. Είναι αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και στο οποίο συνεισφέρουμε με το νομοσχέδιό μας για το περιβάλλον. Ένα σχέδιο που θα στηρίξει και θα δώσει προοπτική και στους εργαζόμενους και τους ανέργους.

  • Ξέρετε υπάρχει ο φόβος στην ελληνική κοινωνία ότι οι Ευρωπαίοι θα μας αφήσουν μόνους μας σε αυτή την κρίση για την οποία δεν ευθυνόμαστε αυτή την φορά… Πώς σχολιάζετε τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τα 540 δισεκατομμύρια που αποφάσισε το Eurogroup είναι ικανοποιητικά; Η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει ασαφής...

Σε αντίθεση με την πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση, το οικονομικό πρόβλημα που δημιουργείται ως αποτέλεσμα του κορωνοϊού δεν έχει να κάνει με κάποιο λάθος οικονομικής πολιτικής, αλλά με μια καταιγίδα η οποία επηρεάζει όλους λιγότερο ή περισσότερο. Και για αυτό το λόγο η κρίση δίνει την ευκαιρία στην Ευρώπη να δείξει ότι πιστεύει στις αρχές της. Έχουν γίνει κάποια βήματα. Δεν είναι μικρή η ελάφρυνση που δόθηκε στην Ελλάδα με την άρση του στόχου του 3,5% για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ούτε είναι αμελητέα η είσοδός μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως και μια σειρά άλλων ευνοϊκών μέτρων που έχουν ληφθεί. Επίσης, είναι υπολογίσιμο αυτό το αρχικό ποσό των 540 δισ. ευρώ το οποίο αποφασίστηκε. Μπορούν ωστόσο να γίνουν περισσότερα. Διότι η Ευρώπη οφείλει να έχει ένα πιο ορατό ρόλο.

Για αυτό το λόγο είναι σημαντική η απόφαση της προηγούμενης εβδομάδας για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Μπορεί το ύψος της χρηματοδότησης να μην έχει ακόμη αποφασιστεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε ωστόσο να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στις αρχές Μαΐου. Ήταν και αυτό ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Για αυτό, αξίζει πιστεύω να αναμένουμε τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων που λαμβάνουν χώρα. Στις οποίες η Ελλάδα προσέρχεται με αναβαθμισμένη αξιοπιστία λόγω της επιτυχημένης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

  • Κάποιοι έχουν ήδη αρχίσει και πλέκουν σενάρια εκλογών στις αρχές Φθινοπώρου. Υπάρχουν τέτοιες σκέψεις; Ή είναι αποκυήματα φαντασίας;

Ο πρωθυπουργός μίλησε για αυτό το θέμα και είπε το αυτονόητο. Κερδίσαμε τις εκλογές πριν από μόλις 9 μήνες. Έχουμε λοιπόν πρόσφατη λαϊκή νομιμοποίηση. Τα όρια της νομιμοποίησης αυτής έχουν μάλιστα διευρυνθεί σημαντικά όπως αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις. Και αυτό συμβαίνει ενώ η κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει δύο σημαντικές κρίσεις. Το μεταναστευτικό και την πανδημία του κορωνοϊού. Δεν υπάρχει συνεπώς λόγος προσφυγής στις κάλπες. Πέραν αυτού, δεν θα ήταν νομίζω μια υπεύθυνη κίνηση την ώρα που μας απασχολούν οι επιπτώσεις του κορωνοϊού στη δημόσια υγεία και την οικονομία και οι τρόποι με τους οποίους θα τα αντιμετωπίσουμε αυτά, να πούμε στον κόσμο “πάμε σε εκλογές”.

Για αυτό το λόγο οι πρόωρες εκλογές δεν βρίσκονται στο μυαλό μας. Αυτό που βρίσκεται στο μυαλό μας είναι το πώς θα σταθεί η Ελλάδα και πάλι στα πόδια της μετά από αυτή την κρίση. Και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να είμαστε σοβαροί και αποτελεσματικοί. Να είμαστε αξιόπιστοι και να κάνουμε το πατριωτικό μας καθήκον.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το ημερολόγιο για τη «Γέφυρα ασφαλείας» - Τα βήματα για να επανέλθουμε στην κανονικότητα