ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Μηταράκης στο Newsbomb.gr: Δεν είμαστε «παράδεισος» ανομίας για μετανάστες με εγκληματικές διαθέσεις

Η κρίση του κορονοϊού εμφανίστηκε την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε να αντιμετωπίσει μία «εισβολή» στον Έβρο και επιχειρούσε να αποσυμφορήσει τα νησιά. Ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης μιλάει στο Newsbomb.gr και αποκαλύπτει πώς η Ελλάδα κατάφερε να εν μέσω πανδημίας να περιορίσει στο ελάχιστο την διάδοση του ιού στις μεταναστευτικές δομές - Συνέντευξη στον Γιώργο Μιχαηλίδη
INTIME NEWS

Το Newsbomb.gr συνάντησε -διαδικτυακά- τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη ο οποίος μεταφέρει το κλίμα από την Σάμο την οποία και επισκέφτηκε λόγω των άγριων επεισοδίων μεταξύ μεταναστών, μιλά για τον κορονοϊό, ενώ αποκαλύπτει και τον σχεδιασμό της κυβέρνησης στο αχανές τοπίο των ΜΚΟ.

«Είναι αυτονόητο ότι οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να σέβονται τους νόμους της χώρας μας. Η Ελλάδα δεν είναι «παράδεισος» ανομίας για μετανάστες με εγκληματικές διαθέσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας πως τα περιστατικά στην Σάμο υποδεικνύουν την ανάγκη για δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά μας.

«Σε μόνο 3 από τις 93 συνολικά δομές στην ελληνική επικράτεια έχουν εμφανιστεί 200 κρούσματα, με τα 3/4 αυτών να βρίσκονται στο Κρανίδι», λέει απαντώντας σε ερώτηση για την εξάπλωση του κορονοϊού στις μεταναστευτικές δομές.

Ο κ. Μηταράκης αποκαλύπτει επίσης πως «Η αποσυμφόρηση των νησιών περνά από τις ταχύτερες διαδικασίες ασύλου και την δημιουργία κλειστών κέντρων. Στόχος μας είναι η μείωση των υφιστάμενων 93 δομών σε μόλις 38 μέχρι το τέλος του έτους».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νότη Μηταράκη στο Newsbomb.gr:

  • Η επιδημία του κορονοϊού επισκίασε ειδησεογραφικά την κατάσταση στο μεταναστευτικό. Τα προηγούμενα 24ωρα, όμως, βρεθήκατε στη Σάμο όπου ξέσπασαν επεισόδια στο ΚΥΤ. Ποια είναι τα βήματα που θα δούμε το επόμενο διάστημα για να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά;

Η Κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές πως έκνομες ενέργειες δεν θα αντιμετωπίζονται, πλέον, με την ανοχή προηγούμενων ετών. Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 23 συλλήψεις μεταναστών για τα έκτροπα στο ΚΥΤ Σάμου, με κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Αντίστοιχα συλλήψεις έγιναν και στη Χίο, για τα επεισόδια του Μ. Σαββάτου. Είναι αυτονόητο ότι οι αιτούντες άσυλο θα πρέπει να σέβονται τους νόμους της χώρας μας. Η Ελλάδα δεν είναι «παράδεισος» ανομίας για μετανάστες με εγκληματικές διαθέσεις. Τα πρόσφατα περιστατικά, όμως, σε Βαθύ και ΒΙΑΛ αποτελούν μια ουσιαστική υπενθύμιση για την ανάγκη δημιουργίας κλειστών κέντρων στα νησιά.

Ήδη, με τη θετική συμβολή του Δημοτικού Συμβουλίου της Ανατολικής Σάμου, αυτό γίνεται πράξη στην περιοχή Ζερβού. Περιμένουμε ανάλογες πρωτοβουλίες από τις δημοτικές αρχές σε Χίο και Λέσβο. Η μείωση των ροών κατά 20% το τελευταίο τετράμηνο και οι σχεδόν μηδενικές αφίξεις Απριλίου τονίζουν την ανάγκη συνέχισης της πολιτικής φύλαξης των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων μας. Η αποσυμφόρηση ξεκίνησε με την μεταφορά 10.800 ατόμων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Έχουμε δρομολογήσει την αναχώρηση 2.380 ευάλωτων ατόμων από τα νησιά και δώσαμε ουσιαστική ώθηση στις διαδικασίες ασύλου, αγγίζοντας τις 16.000 αποφάσεις αυτόν το μήνα. Ήδη, περίπου 800 ευάλωτα άτομα μεταφέρθηκαν σε δομές της ενδοχώρας. Επίσης, από την 1η Ιουνίου θα αποχωρήσουν από τις δομές φιλοξενίας όσοι έχουν πάρει απόφαση ασύλου.

Θέλω να σταθώ, κ. Μιχαηλίδη, στην αναφορά σας για την ειδησεογραφία του Μεταναστευτικού και να σας πω ότι σε αυτήν, πολλές φορές, η αλήθεια είναι δυσεύρετη. Αντιμετωπίζουμε fake news, αλλά εμείς προσπαθούμε έμπρακτα να αποκαταστήσουμε την σχέση εμπιστοσύνης των τοπικών κοινωνιών με την Πολιτεία.

  • Στα του κορονοϊού, ελήφθησαν μέτρα για τις δομές των μεταναστών, που όμως δεν απέτρεψαν την εξάπλωση του ιού σε έναν βαθμό στις δομές. Ποιες απαγορεύσεις μπορείτε να επιβάλλετε ακόμη εάν οι εστίες παραμείνουν;

Θα σας πω τα στοιχεία χωρίς κρίση. Σε μόνο 3 από τις 93 συνολικά δομές στην ελληνική επικράτεια έχουν εμφανιστεί 200 κρούσματα, με τα 3/4 αυτών να βρίσκονται στο Κρανίδι. Την ίδια στιγμή, σε σύνολο 100.000 αιτούντων άσυλο που φιλοξενούνται στη χώρα μας, έχει νοσήσει μόλις το 0,2%. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που ο ιός μεταδόθηκε σε διαμένοντες πρόσφυγες και μετανάστες σε δομές φιλοξενίας, άμεσα εφαρμόστηκαν έκτακτα μέτρα. Οι δομές Ριτσώνας, Μαλακάσας και Κρανιδίου τελούν υπό υγειονομικό αποκλεισμό.

Μεριμνούμε με την ίδια προσήλωση για την προστασία και των δομών φιλοξενίας, αλλά και των τοπικών κοινωνιών. Στα νησιά δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα και συνολικά δεν έχουμε κανένα θάνατο από τον ιό, ούτε κάποιο περιστατικό μετάδοσης προς τοπικές κοινωνίες. Εφαρμόσαμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με βασικές παραμέτρους, το διαχωρισμό των νέων αφίξεων, το περιορισμό της κυκλοφορίας με ισχύ έως τις 10 Μαΐου, τη δημιουργία υγειονομικών σταθμών, την εγκατάσταση ΑΤΜ εντός των νησιωτικών δομών, καθώς και τη πολύγλωσση ενημέρωση των διαμενόντων.

  • Είδαμε πρόσφατα στο Κρανίδι, μετανάστες να συνωστίζονται ακόμα και να συγκρούονται για να πάρουν λίγες προμήθειες. Προκύπτει εύλογα λοιπόν η απορία για το πώς προστατεύονται όσοι δεν νοσούν με το να παραμένουν έγκλειστοι σε δομές όπου κυκλοφορούν ελεύθεροι οι ασθενείς μετανάστες.

Σε κάθε δομή φιλοξενίας έχουν οριοθετηθεί χώροι ιατρικής εξέτασης, καθώς και ειδικός χώρος απομόνωσης για τη νοσηλεία των θετικών σε κορονοϊό αιτούντων άσυλο. Την ίδια ώρα, στα νησιά που διατρέχουν υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, έχουν δημιουργηθεί –έως σήμερα αχρείαστες- δομές καραντίνας. Αυτό αποκλείει αυτομάτως τον συγχρωτισμό των υπολοίπων διαμενόντων με τα κρούσματα κορονοϊού.

Το μέτρο του υγειονομικού αποκλεισμού, υπό τον οποίο τελούν οι δομές της Μαλακάσας, της Ριτσώνας και του Κρανιδίου, ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες μετάδοσης του ιού, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό τους. Παράλληλα, στη δομή φιλοξενίας του Κρανιδίου διανεμήθηκαν 5.000 μάσκες προστασίας, καθώς και υγειονομικός εξοπλισμός. Την ίδια πρακτική ακολουθούμε και στις υπόλοιπες 92 δομές που βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Η πολύγλωσση ενημέρωση που λαμβάνει χώρα τακτικά στις δομές εστιάζει στην ανάγκη πρόληψης. Πρόληψης που αποτελεί τον προθάλαμο για την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

  • Η αποσυμφόρηση των νησιών περνά από την ενδοχώρα. Σε ποιες περιοχές μεταφέρονται οι μετανάστες και πού αλλού θα δούμε δομές φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα;

Η αποσυμφόρηση των νησιών περνά από τις ταχύτερες διαδικασίες ασύλου και την δημιουργία κλειστών κέντρων. Στόχος μας είναι η μείωση των υφιστάμενων 93 δομών σε μόλις 38 μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, η χρήση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων ως χώρων φιλοξενίας έχει την ίδια καταληκτική ημερομηνία. Η κατάργηση 55 δομών συνεπάγεται και την εξέταση των 5.800 αιτήσεων ασύλου όσων διαμένουν σε αυτές.

Μια εξέταση που θα σηματοδοτήσει την έξοδο από τις δομές και κατ’ επέκταση τη μετάβαση στη βιοπάλη για όσους δικαιούνται ασύλου. Αλλά και στην απέλαση όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Παράλληλα, οι κλειστές ελεγχόμενες δομές αποτελούν εχέγγυο αποσυμφόρησης, καθώς η δημιουργία τους θα συνδυαστεί με την μείωση κατά το ήμισυ του μεταναστευτικού πληθυσμού στα νησιά. Η χώρα μας στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Δεν είναι, πλέον, ιδανικός προορισμός για ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, αλλά ένα κράτος με σύνορα και κανόνες.

  • Ποια είναι μέχρι στιγμής η εικόνα στις αιτήσεις ασύλου; Πόσο έχετε έως τώρα και, πόσο ακόμη θα επισπεύσετε τις διαδικασίες;

Η παραγωγή αποφάσεων ασύλου πραγματοποιείται με γοργούς ρυθμούς. Το α΄ τρίμηνο του 2020, εκδόθηκαν 15.960 αποφάσεις, ενώ τον Απρίλιο σημειώθηκε ρεκόρ με 16.000 περίπου αποφάσεις. Παράλληλα, έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κορονοϊό και έχουμε προχωράμε στην ψηφιοποίηση αρκετών εργασιών, ώστε να συνεχίσουν να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθήκοντα τους.

Η ψηφιοποίηση του Υπουργείου αποτελεί και για μας σημαντικότατη προτεραιότητα και πρόκληση για το 2020. Τέλος, το νομοσχέδιο του υπουργείου που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή, σε λίγες ημέρες, προχωράμε σε σημαντικές βελτιώσεις διαδικασιών. Η ενοποίηση της διαδικασίας καταγραφής των νεοαφιχθέντων από τις υπηρεσίες του Υπουργείου, η στελέχωση ενός νέου Μητρώου βοηθών-εισηγητών για την υποστήριξη των χειριστών ασύλου και η σύντμηση των χρόνων εξέτασης και έκδοσης αποφάσεων από τις ανεξάρτητες Αρχές Προσφυγών είναι τομές που διασφαλίζουν πως οι διαδικασίες ασύλου θα είναι, πλέον, ταχύτερες και αποτελεσματικότερες.

  • Επιστρέφοντας σε θέματα που αφορούν αμιγώς το μεταναστευτικό, το προηγούμενο διάστημα είχατε σηκώσει ψηλά το ζήτημα της δράσης των ΜΚΟ. Πώς διαμορφώνεται σήμερα η κατάσταση;

Η ορθή και διαφανής λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο Μεταναστευτικό, αποτελεί προσωπικό στοίχημα και αντικείμενο αρκετών νομοθετικών μας πρωτοβουλιών στις πρώτες 100 ημέρες του Υπουργείου μας. Αυστηροποιήσαμε το πλαίσιο λειτουργίας των Οργανώσεων, καθώς και θεσπίσαμε ένα νέο πλέγμα ελέγχου της -μέχρι πρότινος- ανεξέλεγκτης δράσης των μελών και των συνεργατών τους. Η εγγραφή και πιστοποίηση όλων ανεξαιρέτως των στοιχείων φυσικών και νομικών προσώπων των ΜΚΟ αποτελεί, πλέον, αναγκαία συνθήκη για την είσοδο τους στις δομές φιλοξενίας.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα επιτόπιων ελέγχων και επαλήθευσης των υποβληθέντων στοιχείων με όλες τις αρμόδιες κρατικές αρχές. Με αυτόν τον τρόπο, χαλιναγωγούμε τις τάσεις αυθαιρεσίας μεμονωμένων περιπτώσεων και επιβραβεύουμε τον εθελοντισμό και την άδολη προσφορά. Καλούμε, συνεπώς, την Κοινωνία των Πολιτών να σεβαστεί τη νομοθεσία του ελληνικού κράτους και να συστρατευθεί με την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε για μία σέλφι - Τραγωδία στην προσπάθεια να γιορτάσει την λήξη της καραντίνας