Συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης
με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων, υπό την Προεδρία του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δημήτρη Ρέππα.
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, δόθηκαν από τον Υπουργό στους συμμετέχοντες στο Συμβούλιο ψηφιακές κάρτες για ηλεκτρονική υπογραφή.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο κ. Ρέππας, δήλωσε: «Αποτελεί κοινή διαπίστωση η ανάγκη για μια ριζοσπαστική αλλαγή στη δημόσια διοίκηση της χώρας. Θα μιλούσα για μια μεταρρυθμιστική και δημιουργική έκρηξη στο ελληνικό κράτος. Αυτήν την κοινή διαπίστωση θέλουμε να την καταστήσουμε και συγκροτημένη πολιτική για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Σε αυτήν την κατεύθυνση συγκαλούμε σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τη συμμετοχή εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών και επιστημονικών φορέων και εμπειρογνωμόνων.
Ως γνωστόν, στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με την Task Force έχουμε υπογράψει σχετικό μνημόνιο συνεργασίας με τη Γαλλία, πέραν της Task Force, η οποία Γαλλία έχει την αρμοδιότητα του τομέα της διοικητικής μεταρρύθμισης. Έχουμε από κοινού εκπονήσει οδικό χάρτη, με συγκεκριμένους στόχους, τις αντίστοιχες δράσεις για την επίτευξή τους, καθώς και το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου πρέπει να ολοκληρωθούν οι δράσεις και να επιτευχθούν οι στόχοι. Ταυτοχρόνως, ολοκληρώνουμε την κατάρτιση νομοσχεδίου για το Επιτελικό Κράτος, για τον τρόπο με τον οποίο δηλαδή οργανώνονται και λειτουργούν παρέχοντας υπηρεσίες στους πολίτες, τα υπουργεία.
Αξιοποιούμε τις ρυθμίσεις του Νόμου 4024 παράλληλα με άλλες πρωτοβουλίες που αφορούν στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών και την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού. Κορυφαίες δράσεις στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης είναι η αναδιάρθρωση των δομών και η δημιουργία λιτών οργανισμών με αποσαφήνιση των επιτελικών και υποστηρικτικών λειτουργιών αφενός και των επιχειρησιακών και εκτελεστικών αφετέρου, είναι η αξιολόγηση των δομών αλλά και του προσωπικού, προκειμένου έτσι να επιτύχουμε την καλύτερη δυνατή λειτουργία των υπηρεσιών, είναι η μείωση του αριθμού των απασχολουμένων κατά 150.000 έως το τέλος του 2015 στο ελληνικό κράτος.
Συνδυάζουμε τις λειτουργικές ανάγκες του κράτους με το δημοσιονομικό αποτέλεσμα περιορίζοντας τη σπατάλη, τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά αφενός και από την άλλη διαμορφώνοντας νέες υπηρεσίες, καλύτερη κατανομή προσωπικού και νέες συνθήκες, για μια Διοίκηση που υπηρετεί τον πολίτη και αποτελεί μοχλό οικονομικής ανάπτυξης και προόδου στην κοινωνία μας».
Ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παντελής Τζωρτζάκης κατά την παράδοση των ψηφιακών καρτών – υπογραφών στους παρευρισκομένους παρατήρησε ότι: «Η ψηφιακή κάρτα/ υπογραφή είναι πολύ σημαντική. Και γίνεται ακόμα πιο σημαντική όταν υπάρχουν και οι υπηρεσίες, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, έχουμε ήδη δώσει πιλοτικά, 500 ψηφιακές υπογραφές στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, ώστε 500 δικηγόροι να μπορούν να καταθέτουν τα δικόγραφά τους ηλεκτρονικά και άλλες 500 σε μηχανικούς, για να καταθέτουν τις οικοδομικές άδειες.
Σε επόμενο βήμα, θα βάλουμε την ψηφιακή υπογραφή στο «βαθύ κράτος», για την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης, θα θέλαμε και των νόμων αργότερα, και θα δώσουμε και στους γιατρούς για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.
Ακόμη, θα ήθελα να ξέρετε ότι έχουμε κάνει επαφές με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την πλήρη διασύνδεση μαζί τους και τις εταιρίες τηλεπικοινωνιών, ώστε να μπορεί ο πολίτης να χρησιμοποιήσει την ψηφιακή του υπογραφή και από το κινητό του και να μην χρειάζεται να είναι μπροστά σε υπολογιστή. Όλα αυτά, στο πλαίσιο της προσπάθειας να συνδυάσουμε εφαρμογές και υπηρεσίες σύντομα».
Πολλοί εκ των ομιλητών καυτηρίασαν την απουσία της ΑΔΕΔΥ από τη συνεδρίαση, αν και είχε προσκληθεί. Ο Υπουργός Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε σχετικά: «Ο διάλογος παράγει αξία. Είναι ο πιο ουσιαστικός και δημοκρατικός τρόπος προκειμένου να συσσωρεύσουμε ένα κεφάλαιο πολιτικής και κοινωνικής αξιοπιστίας, που τόσο έχουμε ανάγκη σε αυτήν την χώρα, ιδιαίτερα σε αυτήν τη συγκυρία.
Νομίζω ότι η ΑΔΕΔΥ και άλλοι φορείς που εκπροσωπούν τους εργαζομένους, έχουν κάθε λόγο να καταθέτουν με πιεστικό μάλιστα τρόπο ένα διαρκές αίτημα για διάλογο και συνεννόηση.
Όταν λοιπόν δέχονται μία πρόσκληση σαν αυτή που απευθύναμε εμείς για διάλογο και συνεννόηση, κάνει μεγάλη εντύπωση ότι αρνούνται να δώσουν μια θετική απάντηση. Εδώ, δεν επιβάλλει κάποιος την άποψή του στους άλλους με κανόνες πλειοψηφίας-μειοψηφίας. Εδώ αναζητούμε τον κοινό τόπο για ένα κοινό στόχο που είναι εθνικής σημασίας, με έργα όπως η Διοικητική Μεταρρύθμιση.
Πιστεύω ότι αυτό το οποίο αποτελεί προτεραιότητα στην πολιτική μας, όπως είναι η αξιολόγηση στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΑΣΕΠ κ. Βέης, είναι άξονας μιας πολιτικής η οποία δεν μπορεί να βρίσκει κάποιον διαφωνούντα. Αποτελεί, επιτρέψτε μου να πω, επικεφαλίδα στην πολιτική και διοικητική μεταρρύθμιση η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού.
Άρα λοιπόν, δεν βρίσκω ότι είναι σωστή αυτή η στάση, παρά το ότι έχουμε ανοιχτή επικοινωνία και σε πολλές περιπτώσεις έχουμε βρει κοινούς τρόπους για να αντιμετωπίζουμε προβλήματα.
Τους εργαζόμενους στο Δημόσιο τους θέλουμε συνεργάτες, δεν σχεδιάζουμε συγκρούσεις μαζί τους. Σχεδιάζουμε μία πολιτική, η οποία πρέπει να είναι πολιτική ρήξεων και δημιουργικών ανατροπών. Βεβαίως, εάν οδηγεί και σε συγκρούσεις δεν πρέπει να φοβηθούμε, πρέπει να τολμήσουμε αυτές τις συγκρούσεις, εφόσον είναι παραγωγικές και οδηγούν σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Δεν είναι τυφλές, δεν είναι συγκρούσεις για τη σύγκρουση.
Ενώ λοιπόν οι εργαζόμενοι έχουν να πουν πολύ σημαντικά πράγματα μέσω των εκπροσώπων τους, επιλέγουν να απέχουν από αυτή τη συζήτηση.
Η αλλαγή στο Κράτος είναι διαπιστωμένη ανάγκη. Βλέπετε τις κοσμογονικές αλλαγές που γίνονται στην αγορά, στον ιδιωτικό τομέα. Το κράτος, όχι απλά πρέπει να τις παρακολουθήσει, αλλά θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει προκειμένου, όπως είπαν όλοι όσοι πήραν το λόγο, να είναι μοχλός ανάπτυξης και προόδου. Αλλιώς, συνεχίζει να απαξιώνεται, ενώ η δική μας πρόθεση είναι να περάσουμε από την απαξίωση, στην καταξίωση και του δημόσιου υπάλληλου και της Δημόσιας Διοίκησης. Και με αυτό το πνεύμα θέλουμε να προωθήσουμε το εγχείρημα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης».