Εγκρίθηκε επί της αρχής ο «Κώδικας Ναρκωτικών»
Με τις θετικές ψήφους του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και των ανεξάρτητων βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς εγκρίθηκε επί της αρχής ο «Κώδικας Ναρκωτικών», στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Το νομοσχέδιο περί ναρκωτικών καταψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.
Εκ μέρους της ΝΔ, ο Κ. Τζαβάρας ξεκαθάρισε πως καταψηφίζει το νομοσχέδιο αναπτύσσοντας το σκεπτικό του κόμματός του. «Ένα νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά θα πρέπει να σηματοδοτήσει και να δώσει ένα μήνυμα ότι η χρήση των ναρκωτικών δεν είναι μια συμπεριφορά η οποία, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως, έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να την καταστήσουν απολύτως αποδεκτή».
Ο Γιάννης Γκιόκας, εκ μέρους του ΚΚΕ, επικεντρώνοντας στο άρθρο 29, είπε πως απενοχοποιούνται η χρήση, η προμήθεια και η κατοχή ναρκωτικών και γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση των νέων.
Την αντίθεσή του σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου εξέφρασε από την πλευρά του ΛΑΟΣ ο Αθ. Πλεύρης, ενώ «θετική» χαρακτήρισε την κατεύθυνση του νομοσχεδίου ο Β. Μουλόπουλος και τάχθηκε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γρ. Ψαριανός (ΔΗΜ.ΑΡ) ανέφερε πως είναι θετικό το σχέδιο νόμου, αφού αποποινικοποιείται η κατοχή και η προμήθεια ουσιών για προσωπική χρήση, και κατοχυρώνεται το δικαίωμα του εξαρτημένου χρήστη στη θεραπεία.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αποδοκίμασε τη δημόσια χρήση, ωστόσο διευκρίνισε ότι στο σπίτι του ο καθένας θα μπορεί να κάνει ότι θέλει, ενώ πρόσθεσε ότι «θέλουμε στις φυλακές τους διακινητές, όχι όμως τους αποκλειστικά χρήστες».
Οι αρνητικές ψήφοι της ΝΔ και του ΛΑΟΣ αποτελούν το πρώτο ρήγμα στην κοινοβουλευτική συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας.
Οι ενστάσεις που είχαν διατυπώσει οι εκπρόσωποι των δυο κυβερνητικών εταίρων είχαν οδηγήσει τον υπουργό Δικαιοσύνης σε μερική αναδίπλωση ώστε να βρεθεί κοινός τόπος και έτσι χρειάστηκε να αναβληθεί η σχετική συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, που ήταν προγραμματισμένη για την περασμένη Δευτέρα. Ωστόσο, η αποτροπή της διαφωνίας δεν κατέστη δυνατή.