Αντισυνταγματική διάταξη του πολυνομοσχεδίου για επιχειρήσεις
Ειδικότερα το σημείωμα της Νομικής Υπηρεσίας αναφέρει:
1. «Από τη διατύπωση της προτεινόμενης διάταξης, συνάγεται ότι η χρήση των τεχνικών ελέγχου δεν θα γίνεται μόνο στις περιπτώσεις που από το έλεγχο διαπιστώνεται ότι τα βιβλία του επιτηδευματία δεν απεικονίζουν την πραγματική οικονομική του κατάσταση, αλλά οποτεδήποτε θεωρήσει αυτό σκόπιμο η ελεγκτική αρχή». Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το σκεπτικό της Υπηρεσίας, αντίκειται στην αρχή της ισότητας.
2. Η θέσπιση των έμμεσων τεχνικών ελέγχου, αντίκειται και στην αρχή της φορολόγησης βάσει της φοροδοτικής ικανότητας στο μέτρο που ο προσδιορισμός του ύψους της φορολογικής υποχρέωσης, δεν θα συναρτάται πλέον μόνο προς τα ακαθάριστα έσοδα και τα κέρδη του φορολογούμενου αλλά και από την τεχνική ελέγχου που κατά την κρίση της θα εφαρμόζει σε κάθε περίπτωση η ελεγκτική αρχή.
3. Η Υπηρεσία επισημαίνει ότι «λόγω της γενικότητας και του αφηρημένου χαρακτήρα των ρυθμίσεων, ο ειδικότερος προσδιορισμός του περιεχομένου τους δεν μπορεί να αποτελέσει κατ’ άρθρο 78 παράγραφος 4 του Συντάγματος αντικείμενο νομοθετικής εξουσιοδότησης»
4. Θέτει, τέλος θέμα και για τον προσδιορισμό του ΦΠΑ επισημαίνοντας ότι η νομοθετική ρύθμιση, ενδεχομένως να μην συμβαδίζει με την κοινοτική οδηγία του ΦΠΑ (2006/112/ΕΚ).
Να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία επί συγκεκριμένων άρθρων του Πολυνομοσχεδίου μετά από σχετικό αίτημα της Κ.Ο. του ΚΚΕ.
Αρχικά η ψηφοφορία ήταν προγραμματισμένη για χθες, Πέμπτη, αλλά οι απειλές αρκετών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ότι θα καταψηφίσουν τα άρθρα, τρομοκράτησε τα επιτελεία των κομμάτων που συνθέτουν την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να αναβάλουν τη διαδικασία προκειμένου ως τότε να κάμψουν τις αντιστάσεις των βουλευτών.
Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 30 βουλευτές της ΝΔ μαζεύτηκαν το βράδυ της Πέμπτης στο εντευκτήριο της Βουλής και διεμήνυσαν ότι θα απέχουν από την ψηφοφορία της Τρίτης.