Η συγγνώμη Μηταράκη για τον «πόλεμο» ΜΑΤ-νησιωτών σε Χίο και Μυτιλήνη:Η κατάσταση ξέφυγε πολύ άσχημα
Η διακαναλική συνέντευξη του υπουργού, σε τρία μέσα ενημέρωσης της Χίου (Αληθεια, Πατρίδα και Πολίτης), ξεκίνησε με τον ίδιο να απαριθμεί τις προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπος, όπως η αύξηση των ροών, η τουρκική προκλητικότητα στα σύνορα αλλά και η κρίση του κορονοϊού, σημειώνοντας ότι πρόκειται για επιτυχία ότι τον Μάιο οι ροές ήταν μειωμένες κατά 97%.
Ερωτώμενος για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης ο κ. Μηταράκης για πρώτη φορά παραδέχθηκε δημόσια ότι ο σχεδιασμός για υπερδομές των 5.000 ή των 7.000 ατόμων εκ των υστέρων δεν αποδείχθηκε ρεαλιστικός, αφού έγινε στη βάση των αυξημένων ροών του β’ εξαμήνου του 2019.
«Είναι δεδομένο ότι χρειαζόμαστε δομές, αλλά πολύ μικρότερες απ’ ότι νομίζαμε ότι χρειαζόμαστε το Νοέμβριο», ανέφερε ο Υπουργός και προσέθεσε ότι η όποια δομή θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη και μακριά από αστικό ιστό.
«Ήταν λάθος η βιαιότητα των ΜΑΤ»
Ερωτώμενος για τις καταστροφές των ΜΑΤ στα Μεστά και τον ξυλοδαρμό πολιτών ο υπουργός εξέφρασε την «πραγματική λύπη» του λέγοντας ότι αυτή είναι μία πιο βαθιά φράση από ένα τυπικό συγγνώμη.
«Η αλήθεια είναι ότι ξέφυγε η κατάσταση και ξέφυγε πολύ άσχημα. Και για αυτό έχω εκφράσει μια πραγματική λύπη, η οποία είναι μια πιο βαθιά φράση από ένα τυπικό συγγνώμη, γιατί αυτά που είδα με πληγώσανε απόλυτα και οι σκηνές στα Μεστά, που ήταν απαράδεκτες», ανέφερε ο κ. Μηταράκης.
«Δεν ήταν απόφαση Μηταράκη, αλλά έχω ξεκάθαρα προσωπική ευθύνη ως μέλος της κυβέρνησης. Παρότι δεν έχω την αρμοδιότητα, όπως ξέρετε, της Ελληνικής Αστυνομίας. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν διαχωρίζω τον εαυτό μου από μια συλλογική κυβερνητική απόφαση», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος στα γεγονότα, είπε πως συνέβησαν σε μια εποχή που επικρατούσε στα νησιά μια «γηπεδικού τύπου» αίσθηση ότι μας επιτίθενται, ενώ αποκάλυψε πως στο μπλόκο του Βροντάδου εξαπολύθηκαν ρουκέτες όχι μόνο κατά των μηχανημάτων έργου, αλλά και κατά του ελικοπτέρου της ΕΛ.ΑΣ. που πετούσε πάνω από την περιοχή.
«Ελήφθη μια συλλογική κυβερνητική απόφαση σε μια εποχή που θα σας πω ότι ως προς τον κορονοϊό και ως προς το θέμα της ασύμμετρης απειλής η πραγματικότητα είναι ότι είχαμε δίκιο. Δεν είχαμε άδικο στην αναγκαιότητα ότι έπρεπε να κλείσει η ΒΙΑΛ και να γίνει μια κλειστή δομή. Δεν είχαμε άδικο ότι δεν είχαμε συνομιλητές», είπε και πρόσθεσε: «Υπήρχε μια εκτίμηση στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία ήταν ορθή, ότι αν ερχόντουσαν τα μηχανήματα μόνα τους, θα τα είχανε κάψει. Και δεν θα είχανε φτάσει ποτέ στο ‘17’ (σ.σ. στον χώρο που είχε επιλεγεί για την κατασκευή του κλειστού κέντρου). Και μέχρι το ‘17’ στο δρόμο υπήρχαν παγίδες, τους ρίξαν ρουκέτες, υπήρχε ένα πολύ έντονο πολεμικό κλίμα. Άρα η αστυνομία είχε πληροφόρηση ότι αν είχε προσπαθήσει να φτάσει δεν θα μπορούσε. Βρονταδούσιοι ρίξαν ρουκέτες στη μπουλντόζα και ρίξαν ρουκέτα και στο ελικόπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας που πετούσε από πάνω».
Ο ίδιος υποστήριξε πως η επιλογή της αστυνομίας να στείλει περισσότερες δυνάμεις από ότι θα περίμενε κανείς είχε στόχο να αποφευχθούν τα επεισόδια. «Ο στόχος ήταν να μην ακουμπηθεί κανείς. Υπήρχε μια πολύ μεγάλη ένταση. Αυτή η μεγάλη ένταση δυστυχώς ξέφυγε απαράδεκτα και από την ΕΛ.ΑΣ. και ξέφυγε πολύ άσχημα», τόνισε.
Τα σενάρια για τη ΒΙ.ΑΛ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι απαντήσεις του κ. Μηταράκη για το που μπορεί να φιλοξενηθεί ένα μικρότερο κέντρο, λέγοντας ότι οι επιλογές είναι να παραμείνει η ΒΙ.ΑΛ. όπως την ξέρουμε σήμερα, ή να δημιουργηθεί μία ελεγχόμενη ΒΙ.ΑΛ. σε άλλο σημείο μακριά από κατοικημένες περιοχές με χωρητικότητα 3.000- 3.500 άτομα.
«Η πραγματικότητα είναι ότι έντονα έχω ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο αντιπρόταση. Μέχρι στιγμής, επειδή όλοι φοβούνται το πολιτικό κόστος και αυτό το λέω ευθέως, και πολλοί λαϊκίζουν ακραία, επίσης το λέω ευθέως, δεν επιλέγουν μία λύση και θέλουν να φορτώσουν στους Χαλκούσους τη διατήρηση της ΒΙΑΛ», προσέθεσε.
Οι δημοσκοπήσεις
Ερωτώμενος για το γεγονός ότι το μεταναστευτικό συνεχίζει να αποτελεί βασικό αγκάθι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ο κ. Μηταράκης επεσήμανε ότι: «Η αποδοχή της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό τον Ιανουάριο ήταν 16%. Τον Απρίλιο είναι 40%. Παραμένει χαμηλά, αλλά είναι 40%. Οι θετικές απόψεις στα νησιά του Αιγαίου ότι η κυβέρνηση τους τελευταίους 4 μήνες έχει βελτιώσει την κατάσταση, είναι θετικές. Ο κόσμος πλέον πιστεύει στις δημοσκοπήσεις, ότι το πρόβλημα έχει αρχίσει και αντιμετωπίζεται».
Πηγές: politischios.gr και alithia.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Έρχονται μειώσεις ΦΠΑ: Πού θα «πέσει» από 24% σε 13% - Τι θα ισχύσει με καταλύματα και μεταφορές