Κορονοϊός: Εύσημα από τους Ισπανούς – Ο Κικίλιας «ένας από τους στρατηγούς της νίκης»
Με την Ελλάδα και την επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού ασχολείται η μεγάλη ισπανική εφημερίδα «El Mundo».
Η εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον οποίο ο δημοσιογράφος χαρακτηρίζει μάλιστα «έναν από τους στρατηγούς της νίκης» έναντι του κορονοϊού.
«Η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται με βασικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, μας περιμένει ένα δύσκολο καλοκαίρι με σκληρή δουλειά ώστε να προετοιμαστούμε για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα πανδημίας, το ερχόμενο φθινόπωρο» αναφέρει ο κ. Κικίλιας.
«Την επιτυχία μας την πιστώνεται πρωτίστως το κορυφαίο ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Οι Έλληνες έδειξαν ατομική ευθύνη με συλλογική συνείδηση. Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια» προσθέτει ο υπουργός Υγείας.
Στο ίδιο πλαίσιο υπογραμμίζει πως «μια πολύ σημαντική πτυχή του σχεδίου μας ήταν πως κάναμε ενδελεχώς και επιτυχημένα ιχνηλατήση».
Ως προς τον τουρισμό, τέλος, ο κ. Κικίλιας δηλώνει στην ισπανική εφημερίδα πως «θα είναι διαφορετικός αυτό το καλοκαίρι, με περισσότερα μέτρα υγιεινής, με περισσότερη φυσική απόσταση, αλλά σε κάθε περίπτωση παραμένει μια φανταστική εμπειρία στην Ελλάδα, εφόσον μας το επιτρέψουν και τα παγκόσμια επιδημιολογικά δεδομένα».
Η συνέντευξη στον Alberto Rojas προβάλλεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Κικίλιας δηλώνει ερωτηθείς για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Δεδομένου ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, νομίζω πραγματικά ότι θα πρέπει να ενεργήσουμε όλοι μαζί, με αλληλεγγύη. Αλλά ελπίζουμε ότι η λέξη "αλληλεγγύη" δεν θα μείνει κενή περιεχομένου. Αποτελεί μια αξία, μια αρχή που πρέπει να διέπει τον κόσμο, ειδικά σε καιρούς κρίσης άνευ προηγουμένου, όπως η παρούσα κρίση».
Για την ανταπόκριση του ελληνικού λαού στον αυστηρό περιορισμό κυκλοφορίας, ο υπουργός Υγείας τονίζει ότι «οι Έλληνες έδειξαν μεγάλη ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση. Τους αξίζει μεγάλη αναγνώριση».
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να εγγυηθούμε τη στήριξη του ελληνικού συστήματος υγείας στις ΜΕΘ. Έχουμε αυξήσει τις κλίνες ΜΕΘ από 565 σε 1.017, έχουμε προχωρήσει σε νέες προσλήψεις άνω των 4.000 επαγγελματιών υγείας και έχουμε δημιουργήσει μια «αερογέφυρα» για προμήθεια υγειονομικού υλικού άνευ προηγουμένου, εν μέσω διεθνούς διαμάχης για προμήθεια ιατρικού υλικού. Επιπλέον, έχουμε λάβει δωρεές από 865 ιδιωτικούς οργανισμούς, οι οποίες ανήλθαν συνολικά σε 89 εκατ. ευρώ» απαντά ο κ. Κικίλιας σχετικά με την προετοιμασία για ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα το φθινόπωρο.
«Η ακτινογραφία της επιτυχίας»
Η εφημερίδα κωδικοποιεί την επιτυχία της Ελλάδας στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης ως εξής:
Θάνατοι: η επιδημία έχει αφήσει πίσω της μόνον 165 νεκρούς στην Ελλάδα από τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος.
Κρούσματα: Ποτέ δεν ξεπέρασαν τις 3.000, ενώ τα ενεργά κρούσματα απομονώθηκαν, όπως και οι άνθρωποι με τους οποίους μπορεί να είχαν έρθει σε επαφή.
Διαχείριση πόρων: Η Ελλάδα γνώριζε ότι λόγω των περιορισμένων πόρων της, είχε μόνο μία επιλογή, «να προχωρήσει στον έγκαιρο περιορισμό της εξάπλωσης του ιού».
Με το βλέμμα στην Ιταλία: η περίπτωση της Λομβαρδίας έθεσε σε επαγρύπνηση τις ελληνικές αρχές. Η Ισπανία άφησε να περάσει μία σημαντική εβδομάδα, προτού να αναλάβει δράση, αλλά η Ελλάδα έκλεισε τα σχολεία με μόλις έναν θάνατο.
Διαβάστε επίσης:
Μειωμένος ΦΠΑ, προστασία θέσεων εργασίας και τουρισμός - Τι θα ανακοινώσει ο Μητσοτάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr