ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR
Επιχείρηση 60 δισ ευρώ: Το Μαξίμου ρίχνει στη «μάχη» για τα ευρωπαϊκά κονδύλια έμπειρους τεχνοκράτες
Λίγα 24ωρα πριν, ουδείς ήξερε το ποσό που θα λάμβανε η Ελλάδα από το αδιευκρίνιστου μεγέθους πακέτο βοήθειας που θα πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τελικά το κοντέρ σταμάτησε στα 750 δισ. ευρώ συνολικά (500 δισ. σε επιχορηγήσεις και άλλα 250 δισ. σε δάνεια) για ολόκληρη την Ένωση με την Ελλάδα τελικά να -προτείνεται να λάβει- 33 δισ. ευρώ (22.6 δισ ευρώ σε επιχορηγήσει και 9.4 δισ ευρώ σε δάνεια.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως το συνολικό ποσό το οποίο θα κληθεί να διαχειριστεί η Ελλάδα φτάνει ακόμα και τα 60 δισ. ευρώ, αφού εκτός από τα παραπάνω χρήματα, πρέπει να υπολογίσουμε και άλλα τόσα από τους πόρους των ΕΣΠΑ.
Το Newsbomb.gr είναι σε θέση να γνωρίζει πως μπορεί να μην στήθηκαν πανηγύρια στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά σίγουρα το ποσό προκάλεσε σοκ απρόσμενης χαράς. Οι πληροφορίες που διακινούνταν στα δημοσιογραφικά γραφεία ήθελαν την χώρα μας να μπορεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από 10 δισ. ευρώ, ενώ οι πληροφορίες ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να κρατά μικρό καλάθι και στελέχη του να λένε χαρακτηριστικά πως «εάν πάρουμε πάνω από 8-9 δις τότε θα πρέπει να πανηγυρίζουμε». Τελικά για πρώτη φορά μετά από χρόνια η ΕΕ μας εκπλήσσει θετικά δημιουργώντας όμως νέες ευθύνες στα κράτη-μέλη.
Στην Ελλάδα έχει… καεί η γούνα μας από επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις και από βοήθειες από το εξωτερικό. Έτσι, την επόμενη ημέρα την περιέγραψε ίσως πιο γλαφυρά από τον καθέναν μας ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.
«Δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου. Αυτή, νομίζω, η φράση θα πρέπει να περιγράφει τον τρόπο και την ευθύνη την οποία πρέπει όλοι να δείξουμε για την αξιοποίηση αυτού του πολύ σημαντικού ευρωπαϊκού κεφαλαίου, το οποίο τίθεται στη διάθεση της χώρας μας» τόνισε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ακόμη ότι το νέο ταμείο αυξάνει και τις ευθύνες της κυβέρνησης και προειδοποίησε ότι «είναι απολύτως επιβεβλημένο να μην κολλήσουν στη γραφειοκρατία. Ούτε να περάσουν τις δυσκολίες που διαχρονικά πέρασαν προγράμματα ΕΣΠΑ. Για αυτό θα χρειαστεί προσεκτικός κεντρικός σχεδιασμός, για να μπορέσουμε να τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Στο σημείο αυτό είναι που θέλει να σταθεί και το σημερινό ρεπορτάζ…
Ούτε στην Ελλάδα, ούτε και σε καμμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει ούτε καν προετοιμαζόταν ένας τέτοιος μηχανισμός για την διαχείριση και αξιοποίηση των χρημάτων αυτών. Οι πρωτόγνωρες στιγμές απαιτούν και καινοτόμες αποφάσεις. Έτσι ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως περιέγραψε και ο πρωθυπουργός, σχεδιάζεται με γοργούς ρυθμούς το πλάνο για το πώς αυτά τα χρήματα θα μπουν στις κατάλληλες ράγες προκειμένου όχι μόνο να μην σπαταληθούν αλλά και να μην ξοδευτούν εκεί που δεν χρειάζεται.
Η επιτροπή με τους τεχνοκράτες
Έτσι, στο οικονομικό επιτελείο με εντολή πρωθυπουργού προσανατολίζονται στην κατάρτιση σχεδίου προκειμένου να μην σπαταληθούν τα χρήματα σε επιδόματα και παροχές που δεν θα αναβαθμίσουν την ελληνική οικονομία, «μία αναβάθμιση που έχουμε τόσο ανάγκη για να μην αντιμετωπίσουμε ξανά όσα αντιμετωπίσαμε στην κρίση», σημειώνουν από οικονομικό επιτελείο.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν αποκλειστικά σε αναπτυξιακούς σκοπούς. Πηγές της κυβέρνησης σημειώνουν ότι τα χρήματα που θα λάβει τελικά η Ελλάδα θα μπορέσουν να δώσουν την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία αφού οι τράπεζες θα μπορέσουν να προβούν σε φθηνό δανεισμό, με καλύτερους όρους απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια, είτε στις επιχειρήσεις που θέλουν να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, είτε στα νοικοκυριά, είτε ακόμα και σε κεφάλαια κίνησης.
Στόχος είναι να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερες επιχειρήσεις να αγκαλιάσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να καινοτομήσουν και να δοθούν κίνητρα μέσω μειώσεων εισφορών και φόρων.
Όλα τα παραπάνω ωστόσο, ο πρωθυπουργός, σκοπεύει να τα «τρέξει» ακούγοντας τους ειδικούς. Το μοντέλο της διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού καθώς και η μέχρι τώρα θετική επίδοση των υπουργείων τα οποία στελεχώνονται από τεχνοκράτες, όπως για παράδειγμα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει δημιουργήσει την πεποίθηση πως οι εκάστοτε καταστάσεις πρέπει να διαχειρίζονται από αυτούς που έχουν γνώση, από νόες που έχει πληθώρα η Ελλάδα, μπορεί να αξιοποιήσει και δεν υπόκεινται σε πολιτικές πιέσεις.
Έτσι, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr το επόμενο διάστημα, σημαίνοντα ρόλο στην κατάρτιση του σχεδιασμού αλλά και τη διαχείριση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα παίξουν πρόσωπα όπως ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομίας, Χριστόφορος Πισσαρίδης που θα αποτελέσουν μέλη της επιτροπής διαχείρησης των κεφαλαίων αυτών.
Η εν λόγω επιτροπή θα λαμβάνει τις προτάσεις των εκάστοτε υπουργείων και εν συνεχεία θα προτείνει στο Μέγαρο Μαξίμου τα επόμενα βήματα.
H Επιτροπή, ωστόσο, η οποία είχε καθοριστεί ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, αποτελείται από οικονομολόγους που συνδυάζουν επιστημονική εξειδίκευση, διεθνή καταξίωση, γνώση της αγοράς και εμπειρία σε θέματα σχεδιασμού οικονομικής πολιτικής.
Πρόεδρος είναι ο Χριστόφορος Πισσαρίδης (καθηγητής του LSE και Πανεπιστημίου Κύπρου, Βραβείο Nobel Οικονομικών 2010) και αναπληρωτής του ο Νίκος Βέττας (γενικός διευθυντής ΙΟΒΕ, καθηγητής ΟΠΑ). Λοιπά μέλη της με συντονιστικό ρόλο είναι οι Δημήτρης Βαγιανός (καθηγητής στο LSE) και Κωσταντίνος Μεγήρ (καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Yale).
Στην Επιτροπή θα συμβάλουν επίσης, με συμβουλευτικό ρόλο, οι παρακάτω ειδικοί, σε θέματα που αφορούν επιμέρους πλευρές, θεσμούς και δεδομένα της ελληνικής οικονομίας:
- Κυριάκος Ανδρέου (Advisory leader - PwC)
- Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale)
- Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway)
- Χρήστος Γκενάκος (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Cambridge)
- Svetoslav Danchev (IOBE)
- Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures)
- Νίκος Καραμούζης (Πρόεδρος - Grant Thornton)
- Φοίβη Κουντούρη (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
- Αλέξανδρος Κρητικός (DIW)
- Δάφνη Νικολίτσα (Πανεπιστήμιο Κρήτης)
- Διομήδης Σπινέλλης (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
- Πάνος Τσακλόγλου (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Η Επιτροπή θα συμβουλεύεται και άλλους επιστήμονες, στελέχη της αγοράς και ειδικούς, ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν στην πορεία, καθώς και εκπροσώπους της παραγωγής και αρμόδιους φορείς, από διαφορετικούς οικονομικούς τομείς και επιχειρηματικούς κλάδους. Επίσης, θα διαβουλεύεται αρμοδίως με εκπροσώπους της δημόσιας διοίκησης και της κυβέρνησης.
«Θέλουμε για άλλη μία φορά να δείξουμε πως η Ελλάδα μπορεί να είναι αντάξια των προγόνων της. Πως έχει το ανθρώπινο δυναμικό για να πετύχει και θα το κάνει. Τα χρήματα που λάβαμε δεν είναι μόνο βοήθεια, αλλά και μία μεγάλη ευθύνη και ευκαιρία. Εμείς θα την αξιοποιήσουμε για το καλό όλων μας» σημειώνουν κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο Newsbomb.gr.
Ο βηματισμός είναι γοργός. Άλλωστε οι προτάσεις της Ελλάδας πρέπει να έχουν κατατεθεί τους επόμενους μήνες προκειμένου να προλάβει το τραίνο και ίσως να λάβει τα πρώτα χρήματα ακόμα και εντός του 2020.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
«Κύμα» οργής στις ΗΠΑ για τη δολοφονία του Φλόιντ: Επεκτείνονται οι διαδηλώσεις, αυξάνει η ένταση