Πέτσας: Μνημόνια υπήρχαν επί Τσίπρα, επί Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης
«Η ιδέα ότι τα παιδιά θα έμεναν μακριά από το σχολείο για 6 μήνες, νομίζω θα δημιουργούσε σε όλους μας μεγάλη ανησυχία» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ μίλησε και για την επίσκεψη του πρωθυπουργού σε δημοτικό σχολείο στην Καλλιθέα.
Από τις 15 Ιουνίου υποδεχόμαστε τους επισκέπτες με κανόνες. Είμαστε περήφανοι για την αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα. Όλοι οι Έλληνες γίναμε ένα. Δείξαμε αίσθημα αλληλεγγύης. Τώρα ανοίγουμε την χώρα μας στον κόσμο" τόνισε ο κ. Πέτσας σημειώνοντας: «Φροντίζουμε αυτό το καλοκαίρι η υγεία και η ασφάλεια να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι από σήμερα η λειτουργία ανωτάτων δικαστηρίων, ενώ η πλήρης λειτουργία των ποινικών δικαστηρίων αρχίζει στις 23 Ιουνίου.
Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι η σχετική απόφαση λήφθηκε μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών, αφού όπως είπε ελήφθησαν υπόψη τα εξής δεδομένα:
- Καθοδική πορεία της επιδημίας στη χώρα
- Ενθαρρυντική εμπειρία από το άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων
- Η διαπίστωση ότι τα παιδιά κολλάνε και μεταδίδουν τον ιό πιο δύσκολα
- Το γεγονός ότι η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική και ψυχική τους εξέλιξη
- Την εκτίμηση ότι τα παιδιά είναι πιο ασφαλή όταν τηρούνται κανόνες όπως στο σχολείο παρά σε περιβάλλον χωρίς κανόνες
- Το γεγονός ότι τα ανοιχτά σχολεία μειώνουν τις κοινωνικές ανισότητες και ενισχύουν τα παιδιά που προέρχονται από πιο ευάλωτα οικογενειακά περιβάλλοντα
- Το γεγονός ότι οι μαθητές που φοιτούν στα ειδικά σχολεία έχουν ιδιαίτερη ανάγκη να βρεθούν στο περιβάλλον του σχολείου τους με τους εκπαιδευτικούς και τους συμμαθητές τους τόσο για τη μαθησιακή τους εξέλιξη όσο και για την ψυχική, συναισθηματική και κοινωνική τους εξέλιξη
«Καλωσορίζουμε λοιπόν τα παιδιά μας στο φυσικό τους περιβάλλον, το σχολείο τους», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού σήμερα το πρωί στο 2ο Δημοτικό Σχολείο της Καλλιθέας και είπε ότι στη συνομιλία που είχε με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της Στ΄ Δημοτικού κατά τη διάρκεια του μαθήματος των Μαθηματικών, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «ήταν δύσκολη εξίσωση αυτή που κληθήκαμε να λύσουμε όλοι μαζί, αλλά τα καταφέραμε καλά».
Υπογράμμισε την επισήμανση του πρωθυπουργού ότι και οι γονείς θα αισθάνονται πλέον σίγουροι να στείλουν τα παιδιά τους στο Σχολείο και την προσωπική του αναφορά στο ότι έχοντας λάβει όλες τις διαβεβαιώσεις ότι δεν συντρέχει κάποιος λόγος δημόσιας υγείας, τοποθετήθηκε και ο ίδιος υπέρ του ανοίγματος των Δημοτικών, ουσιαστικά για μαθησιακούς λόγους.
«Η ιδέα ότι τα παιδιά θα έμεναν μακριά από το σχολείο για έξι μήνες, από τον Μάρτιο μέχρι τον Σεπτέμβριο, νομίζω ότι δημιουργούσε σε όλους μας αρκετά μεγάλη ανησυχία», πρόσθεσε. Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο ευχαριστώ που απηύθυνε ο πρωθυπουργός σε όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης γιατί όπως είπε «δεν ήταν απλό αυτό που έγινε».
Ο κ. Πέτσας επεσήμανε αμέσως μετά ότι «εκτός από τις πύλες των Δημοτικών Σχολείων, η Ελλάδα ξανανοίγει τις πύλες της στον κόσμο».
Όπως τόνισε ο κ. Πέτσας, «από τις 15 Ιουνίου υποδεχόμαστε τους επισκέπτες μας σταθερά και μεθοδικά, με κανόνες και πρωτόκολλα ασφάλειας και υγιεινής. Είμαστε περήφανοι για τη συλλογική αντιμετώπιση της πανδημίας στη χώρα μας».
Εξήγησε ότι «η έγκυρη λήψη αποφάσεων, ο αποτελεσματικός έλεγχος, η ιχνηλάτηση, η διαφάνεια είναι μόνο ένα μέρος της επιτυχημένης αυτής αντιμετώπισης».
Εκείνο που ξεχώρισε είναι ότι «όλοι οι Έλληνες γίναμε ένα και κάναμε τη διαφορά. Δείξαμε βαθιά αίσθηση αλληλεγγύης, καθώς νοιαστήκαμε εξίσου για τα αγαπημένα μας πρόσωπα αλλά και για τους γείτονές μας. Τώρα ανοίγουμε τη χώρα μας στον κόσμο με αίσθημα φιλοξενίας και καλωσορίσματος. Για να αναδείξουμε ένα σημαντικό στοιχείο της ανθρωπιάς μας, να συναντηθούμε ως φίλοι και να μοιραστούμε εμπειρίες. Φροντίζουμε αυτό το καλοκαίρι η υγεία και η ασφάλεια να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα ενόσω θα μοιραζόμαστε μαζί τον πολιτισμό, την ιστορία και τις ομορφιές της πατρίδας μας».
Δείτε το briefing:
«Μνημόνια υπήρχαν επί Τσίπρα, επί Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντομπρόφσκις στα ΝΕΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι Έλληνες ξέρουν πως η προηγούμενη κυβέρνηση μάς έβαλε σε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και μας άφησε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.
Ειδικά για τα κονδύλια των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε πως «δεν υπάρχουν όροι και περιορισμοί που έχουν να κάνουν με μνημονιακές υποχρεώσεις», σημειώνοντας πως «εμείς θα υποβάλλουμε σχέδιο που θα δουλεύει προς όφελος όλων των Ελλήνων».
Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε πώς θα γίνονται οι καταβολές από αυτό το πακέτο και πώως θα μοιραστεί και απάντησε το εξής: «Ακόμα δεν το είδαμε, να το μοιράσουμε αποκλείεται. Θα σχεδιάσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας».
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εποπτείας απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και προσέθεσε: «Είμαστε μεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Μην μπερδεύονται οι Έλληνες. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια, με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης της οικονομίας».
Για τον τρόπο που θα μοιραστούν αυτά τα χρήματα επανέλαβε ότι σημασία έχει ο σωστός σχεδιασμός και πως η Επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο κ. Πισσαρίδης εξετάζει το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το κέντρο μεταναστών και προσφύγων στη Μαλακάσα είπε ότι έχει να κάνει με την καλύτερη δυνατή διαχείριση του προσωπικού και πως «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να εκλείψουν φαινόμενα παραβατικότητας».
Για τους πρόσφυγες που αποχωρούν από τα προγράμματα στέγασης είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειάζεται για την ομαλή μετάβασή τους ενώ αναφέρθηκε στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την απονομή ασύλου.
Σε ερώτηση αν μπορεί να επηρεαστεί το πρόγραμμα μείωσης της φορολογίας ο κ. Πέτσας τόνισε πως «σημασία έχει το timing και όχι το αν θα γίνουν μειώσεις φόρων και εισφορών, στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξη λέγοντας ότι θα ξεκινήσει από τη σημαντική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών γιατί θέλουμε να τονώσουμε την απασχόληση και την εργασία».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για τους τουρίστες που θα έρχονται στη χώρα μας. Εξήγησε ότι όλο αυτό το διάστημα όσοι έρχονται στην Ελλάδα υποβάλλονται σε τεστ, μένουν ένα βράδυ σε ξενοδοχείο και ανάλογα με το αποτέλεσμα υποβάλλονται σε χαλαρή καραντίνα 7 ημερών ή σε αυστηρή 14 ημερών.
«Αυτό θα συνεχίσουμε και μετά. Περιμένουμε να έχουμε πολύ λιγότερα περιστατικά καθώς οι επιδημιολογικοί κύκλοι συγχρονίζονται προς τα κάτω. Θα κάνουμε στοχευμένους δειγματοληπτικούς ελέγχους. Τα θετικά κρούσματα θα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία με κόστος του Δημοσίου. Ελπίζουμε να είναι λίγα ή μηδενικά», ανέφερε.
Για τα φαινόμενα συγχρωτισμού σε καταστήματα εστίασης στην Αθήνα και τον Πειραιά το Σαββατοκύριακο, είπε ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα και πως ο συγχρωτισμός είναι φυσικά ο εχθρός που πρέπει να νικήσουμε. Υπενθύμισε ότι την περίοδο της καραντίνας οι Έλληνες δείξαμε ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ωριμότητα και τα κρούσματα είναι μονοψήφια.
Για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, είπε ότι υπάρχει σχέδιο ενεργειών οι οποίες θα αρχίσουν να κλιμακώνονται. «Αυτές οι ενέργειες που κάνει η Τουρκία σε συνέχεια των άκυρων μνημονίων δεν έχουν καμία βάση. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας συμφέροντα», συμπλήρωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Επίθεση με βιτριόλι: Το περιστατικό που θυμήθηκε η 34χρονη – Ψάχνουν την… πορεία του καυστικού υγρού