Τακτική Σημίτη ο Χρυσοχοΐδης
Είναι πλέον παραπάνω από εμφανές ότι τώρα που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε κρίση και προς αναζήτηση νέου αρχηγού, οι δημοσίως μετανοούντες ελπίζουν να πάρουν κάτι παραπάνω από την πίτα των ψήφων.
Έτσι ο κ. Χρυσοχοΐδης επαναλαμβάνει για να το εμπεδώσουμε, ότι όχι μόνο δεν διάβασε το μνημόνιο, αλλά ούτε καν ασχολήθηκε, ούτε με το κείμενο, ούτε με τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης.
Θα πρέπει ωστόσο να θυμίσουμε στον κ. Χρυσοχοΐδη ότι πλην της θητείας του στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης -περίοδος για την οποία μόνο αποτυχίες έχει να επιδείξει-, υπάρχει και η άμεσα συνδεόμενη με το μνημόνιο περίοδος του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ούτε τα επικαιροποιημένα μνημόνια διάβασε ο κ. Χρυσοχοΐδης; Και αφού δεν τα διάβαζε, πώς τα ψήφιζε; Η τοποθέτηση του κ. Χρυσοχοΐδη δεν θα προκαλούσε τόσο αλγεινή εντύπωση αν είχε εκφράσει τις διαφωνίες του με τα μνημόνια.
Ουδέποτε το έπραξε. Δεν διαφώνησε ποτέ ανοιχτά με τις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Ούτε στα όργανα του κόμματος ανέφερε ποτέ ότι αγνοούσε τι είχε υπογράψει, όπως έπραξε ο παραιτηθείς βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θωμάς Ρομπόπουλος («Στις 6/5/2010 ψηφίσαμε το Μνημόνιο Ι για να σώσουμε την Ελλάδα. Το ψήφισα με πολύ βαριά καρδιά νιώθοντας απογοήτευση. Ψήφισα χωρίς να ξέρω τι ψηφίζω.» … «Με μεγάλη μου λύπη πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από το βουλευτικό αξίωμα, γιατί δεν μπορώ άλλο να συνεχίσω να ψηφίζω χωρίς να ξέρω τι ψηφίζω, όπως έκανα με το Μνημόνιο Ι»).
Ο κ. Χρυσοχοΐδης βρίσκεται σε πλήρη σύμπλευση με τη γραμμή Σημίτη. Έσπευσε ήδη να επικροτήσει την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού από το Βερολίνο, ότι το μνημόνιο υπογράφηκε βεβιασμένα και κάτω από συνθήκες πανικού εν όψει στάσης πληρωμών.
Συμπεριφέρεται σαν να απουσίαζε από τη χώρα τα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, αν και τώρα διεκδικεί το αξίωμα του αρχηγού του κόμματος.
Εκφράζει το συντηρητικό κατεστημένο του παλιού ΠΑΣΟΚ, που ουδεμία σχέση έχει με τις τάσεις που πρέπει να κυριαρχήσουν, ούτε με τον αέρα ανανέωσης που ζητεί η εκλογική βάση.
Αντιθέτως, επιδιώκει να γίνει αρεστός σε συνδικαλιστές με καθεστωτική νοοτροπία, σε ανθρώπους που δεν θέλουν να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην ελληνική κοινωνία και σε όσους είχαν σκοπό να μετατρέψουν την Ελλάδα σε ένα ιδιότυπο γερμανικό προτεκτοράτο, ειδικά την περίοδο 1996-2000.
Υπενθυμίζουμε ότι στις εθνικές εκλογές του 2009, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επανεξελέγη βουλευτής στη Β΄ εκλογική περιφέρεια Αθηνών και ήταν δεύτερος με 100.896 σταυρούς.
Ολόκληρο το σχόλιο του αμετανόητου κ. Χρυσοχοΐδη έχει ως εξής:
Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να επιβεβαιώσω τη στάση μου.
Ναι, επαναλαμβάνω ότι το μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα, όχι με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης.
Αυτό δεν το δήλωσα ούτε το είπα με καμάρι.
Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου.
Ίσα-ίσα το αντίθετο.
Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής.
Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου σαν υπουργός, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου σαν μέλος της ηγεσίας της χώρας.
Το είπα για να τονίσω το πόσο όλοι μας χρειάζεται να αλλάξουμε.
Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό.
Και στη Βουλή να ψηφίζουμε και στη διακυβέρνηση να συναινούμε.
Αυτοί οι καιροί πέρασαν και το μοντέλο εξαντλήθηκε.
Χρειάζεται συλλογικότητα, ατομική ευθύνη και συνεισφορά.
Οι βουλευτές αντέδρασαν στην πρόταση Πετσάλνικου και έσωσαν τη χώρα.
Μακάρι να το είχα κάνει, μακάρι να το είχαμε κάνει και για το μνημόνιο.
Σε αυτές τις στιγμές ο τόπος χρειάζεται καθαρά λόγια και γενναία αυτοκριτική.
Μόνο έτσι θα φτιάξουμε ηγεσίες και θα βοηθήσουμε την πατρίδα.
Λένε πως στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Τέτοιοι κανόνες σιωπής, η υποκρισία του πολιτικά ορθού, πρέπει να σπάσουν.
Αυτοί οι κανόνες μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση.
Είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες τις δυνάμεις μου σ’ αυτό.
Διαβάστε επίσης: