Ανταρσία βουλευτών που καταψήφισαν άρθρα του πολυνομοσχεδίου
Η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας για απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, η οποία και καταψηφίστηκε, κατέδειξε τους κλυδωνισμούς στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, βουλευτές του οποίου είτε καταψήφισαν είτε ψήφισαν «παρών». Επίσης, «όχι» στη ρύθμιση ψήφισαν οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν «παρών».
Στο σύνολο του το Πολυνομοσχέδιο εγκρίθηκε.
Επίσης, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καταψήφισαν την απελευθέρωση του επαγγέλματος των δικηγόρων, τη διάταξη για το Ταμείο Αξιοποίησης της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, καθώς και τη ρύθμιση για περικοπές στα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα για τους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών.
Από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τη διάταξη για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων καταψήφισαν οι Πάνος Μπεγλίτης, Τόνια Αντωνίου, Νίκος Τσώνης, Ευτύχης Δαμιανάκης, Κώστας Στασινός, Δημήτρης Παπουτσής και Οδυσσέας Βουδούρης.
«Παρών» δήλωσαν οι Βάσω Παπανδρέου, Λούκα Κατσέλη, Γιάννης Βούρος, Λάμπρος Μίχος , Κατερίνα Περλεπέ, Χαρά Κεφαλίδου, Χάρης Καστανίδης, Εύα Καϊλή, Χρύσα Αράπογλου, Γιάννης Αμοιρίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Μαρία Σκραφνάκη, Δημήτρης Βαρβαρήγος, Θανάσης Κατσούρας και Βασίλης Γερανίδης .
Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν απόσυρση της συγκεκριμένης ρύθμισης, ενώ ο Απόστολος Κακλαμάνης ζήτησε να κατατεθεί η ρύθμιση σε επόμενο νομοσχέδιο, πρόταση με την οποία έδειξε να συμφωνεί ο Κωστής Χατζηδάκης.
Επίσης, τριβές προκάλεσε και η διάταξη που αφορά στις δικηγορικές εταιρείες - που υπερψηφίστηκε τελικώς-, καθώς 26 βουλευτές της ΝΔ –πολλοί εξ αυτών δικηγόροι στο επάγγελμα- επέλεξαν να απέχουν από την ψηφοφορία. Οι Πάνος Παναγιωτόπουλος, Προκόπης Παυλόπουλος, Δημήτρης Σιούφας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζεμπεργκ, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Ανδριανός, Μαργαρίτης Τζίμας, Νίκος Νικολόπουλος και ο Κώστας Μαρκόπουλος ήταν απόντες από την αίθουσα της ψηφοφορίας.
Η στάση των υπόλοιπων κομμάτων
Κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισαν τα άρθρα.
««Παρών»» στα άρθρα 17,19, 24 και 29 από τους βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, πλην του Χρήστου Μαρκογιαννάκη, που καταψήφισε το άρθρο 6 για τους δικηγόρους.
Ρήγμα στο ΠΑΣΟΚ
Η εξέλιξη της ψηφοφορίας κατέδειξε τις αδυναμίες που υπάρχουν στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Πάνος Μπεγλίτης, καταψήφισε 4 από τα 11 άρθρα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία. Από τη διαδικασία απουσίαζαν ο Γ. Παπανδρέου, που βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα στη σύσκεψη της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο Γιώργος Αρβανιτίδης, ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Αργύρης Λαφαζάνης.
Κάποια στιγμή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ακούστηκε να λέει δυνατά προς το προεδρείο «πείτε μου το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για να ενημερώσω τον πρωθυπουργό αν έχει πλειοψηφία».
Πλην του Δημήτρη Βαρβαρίγου, που καταψήφισε το σύνολο των άρθρων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν ως εξής:
- Άρθρο 4: «Παρών» 5 «όχι» δύο.
- Άρθρο 6: «Παρών» 9 «όχι» 33.
- Άρθρο 7: «Παρών» ένας «όχι» 13.
- Άρθρο 16: «Παρών» 4 «όχι» 5.
- Άρθρο 17: «Παρών» 6 «όχι» 5.
- Άρθρο 19: «Παρών» 6 «όχι» 10.
- Άρθρο 24: «Παρών» 6 «όχι» 34.
- Άρθρο 29: «Παρών» 30 «όχι» 9.
Τα άρθρα που μπήκαν σε ονομαστική ψηφοφορία είναι τα εξής:
- Αρ. 4 για την συγχώνευση φορέων του δημόσιου τομέα
- Αρ. 5 για την απελευθέρωση των αδειών φορτηγών και βυτιοφόρων
- Αρ. 6 για το δικηγορικό επάγγελμα
- Αρ. 7 για την εκποίηση περιουσίας του δημοσίου
- Αρ. 16-19 για συγχωνεύσεις εταιρειών του δημοσίου (ΕΟΜΜΕΧ, ΕΒΕΤΑΜ, ΕΚΕΠΥ κλπ)
- Αρ. 24 για περικοπή των δώρων στους συνταξιούχους των φορέων ασφάλισης
- Αρ. 27 για την ακίνητη περιουσία του δημοσίου και
- Αρ. 29 για την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων
Διαβάστε επίσης: