Ζαριφόπουλος: Τα ψηφιακά άλματα των τελευταίων μηνών στην Ελλάδα
Ένας, ακόμη, προσυνεδριακός διάλογος στο πλαίσιο του 8ου Regional Growth Conference, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με καλεσμένο τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρη Ζαριφόπουλο και συντονιστή τον δημοσιογράφο Νίκο Υποφάντη. Θέμα συζήτησης η «Ψηφιακή Διακυβέρνηση και Ψηφιακές Δεξιότητες».
Ο Υφυπουργός ανέλυσε την ψηφιακή στρατηγική της κυβέρνησης και αναφέρθηκε στην επόμενη ψηφιακή μέρα, δίνοντας ειδήσεις.
Όπως είπε, έχουν γίνει άλματα στην ψηφιακή εκπαίδευση, τα οποία σχεδιάστηκαν και οργανώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι και περιέχονται στη Βίβλο του Ψηφιακού Μετασχηματισμού, στο Κείμενο Στρατηγικής για τα επόμενα 5 χρόνια, που αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα.
«Η προσπάθεια, που γίνεται για τον ψηφιακό ανασχηματισμό, ακουμπάει σε πολλούς άξονες», επεσήμανε ο κύριος Ζαριφόπουλος.
«Ένας σίγουρα έχει να κάνει με τις υποδομές του κράτους, με την αναβάθμιση του κράτους και με τις τεχνολογίες 5G.
Ο δεύτερος πυλώνας έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό και με τις ψηφιακές δεξιότητες και ο τρίτος πυλώνας είναι το ψηφιακό κράτος».
Μέσα από το www.gov.gr βγήκαν πάνω από μισό εκατομμύριο εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις, εκδόθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο ιατρικές συνταγές με την άυλη συνταγογράφηση.
«Το όραμά μας είναι να φέρουμε το σύνολο των υπηρεσιών, το κράτος, στον υπολογιστή και στα έξυπνα κινητά. Κι αυτό θα γίνεται συνεχώς, θα συνεχίσουμε με νέες υπηρεσίες για τα διπλώματα οδήγησης, μετά θα πάμε σε μεταβιβάσεις ακινήτων κοκ. (…) Δεν υπάρχει μεταρρύθμιση, στην οποία να μην σπάνε και κάποια αυγά», τόνισε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Στη συνέχεια ο κύριος Ζαριφόπουλος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα και στην αναγκαιότητα ψηφιακής εκπαίδευσης και της απόκτησης ψηφιακής κουλτούρας των δημόσιων λειτουργών.
«Αυτή η εκπαίδευση να είναι καθολική και υποχρεωτική, όχι μόνο για τους δημόσιους λειτουργούς, αλλά και για τους φοιτητές, πρέπει να νομοθετηθεί αυτό. Πρέπει να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ΑΦΜ, που θα μετονομαστεί σε Προσωπικό Αριθμό και θα ακολουθεί τους πολίτες σε όλη τους τη ζωή, κάνοντας εύκολη την ταυτοποίησή τους στο δημόσιο.
«Αυτό θα γίνει αρχές του 2022, όταν θα έχουμε και τις νέες ταυτότητες στα χέρια μας», είπε και πρόσθεσε: «Θέλουμε να γίνουν τα ΚΕΠ το μοναδικό γκισέ του κράτους».
Λίγο πριν από το τέλος του 3ου Digital Dialogue ο Υφυπουργός ανακοίνωσε ότι σήμερα η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών θα βγει σε μία νέα έκδοση, με 1800 (από 1500) ώρες δωρεάν εκπαιδευτικού υλικού πάνω σε ψηφιακές δεξιότητες και με ένα αυτοδιαγνωστικό εργαλείο, χάρη στο οποίο οι έμπειροι χρήστες θα μπορούν να βρουν πολλά εξειδικευμένα μαθήματα.
Επιπλέον αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών των Τραπεζών, με τη χρήση του εργαλείου KYC, που απλοποιεί σημαντικά τις διαδικασίες για τους πελάτες.
«Δεν θα χρειάζεται ο πελάτης να προσκομίζει το εκκαθαριστικό του, για παράδειγμα, έτσι θα παρέχεται προστασία των προσωπικών δεδομένων», κατέληξε.
Δείτε τη συζήτηση:
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Αποστάσεις Παπαγγελόπουλου από τον Παππά σχετικά με τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι