Χάος στην κυβέρνηση Παπαδήμου!
Θυμός, αλλά και προβληματισμός επικρατεί από χθες το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την άνευ προηγουμένου ανταρσία βουλευτών από τις παρατάξεις που συμμετέχουν στην κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο.
Την εξέλιξη της ψηφοφορίας για το πολυνομοσχέδιο δεν την περίμενε κανείς και ο πρωθυπουργός φανερά εκνευρισμένος ζήτησε χθες το βράδυ εξηγήσεις από τα κόμματα.
Άνθρωποι του περιβάλλοντός του δεν έκρυβαν την απογοήτευσή τους από τη στάση του Γιώργου Παπανδρέου να απουσιάζει και να βρίσκεται στην Κόστα Ρίκα για ένα ταξίδι ανούσιο για τα ελληνικά συμφέροντα.
Μάλιστα ο Παπανδρέου ήταν εκείνος που διαβεβαίωνε τον Λουκά Παπαδήμο πως από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα. Αντ' αυτού όμως ο πρωθυπουργός είδε έναν εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπό του, τον Πάνο Μπεγλίτη, να καταψηφίζει συγκεκριμένα άρθρα.
Όλα δείχνουν πια ότι παρά τις προσπάθειες να πάρουν παράταση οι εκλογές για τα τέλη του 2012, θα είναι δύσκολο να αποφευχθούν την άνοιξη.
Το τελευταίο διάστημα τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, όσο και στην Ιπποκράτους κατέστρωναν σχέδια αναβολής των εκλογών.
Το μόνο πρόβλημα σε αυτό το σενάριο θα ήταν η στάση του Αντώνη Σαμαρά.
Χθες βράδυ όμως αποδείχθηκε πως το πιο ισχυρό εμπόδιο σε μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να είναι η ίδια η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Ο Λουκάς Παπαδήμος με μεγάλη δυσκολία θα καταφέρει να συντονίσει την κυβέρνηση κάτω από αυτούς τους όρους.
Φαίνεται ότι έχει επιλέξει να κρατά αποστάσεις από βουλευτές και να αφήνει στους προέδρους των κομμάτων την ευθύνη του ελέγχου τους.
Όμως κανείς από τους δύο αρχηγούς δεν δείχνει διατεθειμένος να δημιουργήσει πρόβλημα στο κόμμα του, ιδίως όταν οι βουλευτές δείχνουν αποφασισμένοι να μην στηρίζουν συγκεκριμένες πολιτικές που θεωρούν ότι αποτελούν περισσότερο τιμωρία από πλευράς τρόικας και όχι πραγματικά μεταρρυθμιστικά μέτρα.
Συνεργάτες πάντως του Γιώργου Παπανδρέου ξεκαθάριζαν πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν είναι διατεθειμένος να απειλήσει με διαγραφές μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας.
Από την μια, λένε οι συνεργάτες, αυτό γινόταν επί δύο χρόνια και ο Παπανδρέου δεν θέλει να το επαναλάβει και από την άλλη, δεδομένου ότι βρίσκεται υπό αποχώρηση, δεν έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε διαγραφές εκλεγμένων βουλευτών.