Στο «κόκκινο» η πολιτική σύγκρουση - Νέο ’89 «βλέπουν» στον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στήσει ένα νέο 1989, σαν εκείνο δηλαδή που η Νέα Δημοκρατία είχε βάλει στο «σκαμνί» τον Ανδρέα Παπανδρέου. Με τον τρόπο αυτόν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνονται, όπως λένε, και στην προσπάθεια να ρίξουν γέφυρες προς το ΚΙΝΑΛ, κυρίως όμως για να εμφανιστεί πολιτικά ο Αλέξης Τσίπρας στην κοινή γνώμη σαν τον Ανδρέα Παπανδρέου, που διώχθηκε πολιτικά εκείνη την περίοδο με το Ειδικό Δικαστήριο.

Στο «κόκκινο» η πολιτική σύγκρουση - Νέο ’89 «βλέπουν» στον ΣΥΡΙΖΑ
5'

Η πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση μαίνεται γύρω από την ηχογραφημένη συνομιλία του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, με αρκετή καθυστέρηση, βγήκε -και παρά τις διαφωνίες του με τον Νίκο Παππά- τάχθηκε εμμέσως υπέρ του. «Ακούω σήμερα συναδέλφους να μιλούν για παρακράτος την στιγμή που όλο το τελευταίο διάστημα ζούμε κατάσταση στις πιο σκοτεινές μέρες του 90- 93 με Γρυλλάκη και Μαυρίκη του πραγματικού παρακράτους» είπε συγκεκριμένα.

Πέτσας: Γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας;

Η κυβέρνηση θα επιμένει πολιτικά στην ίδια ρητορική, που από την πρώτη στιγμή χάραξε, επαναλαμβάνοντας το ερώτημα αν τελικά γνώριζε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν ενδιαφέρονταν πώς να κυβερνήσουν τη χώρα, αλλά πώς να σπιλώσουν πολιτικούς τους αντιπάλους, πώς να συγκροτήσουν παρακράτος, πώς να γίνουν καθεστώς και να ελέγξουν όλους τους ‘αρμούς της εξουσίας’, όπως θα έλεγε ο κ. Τσίπρας», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Από την πλευρά του, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αποχώρησε από την Προανακριτική Επιτροπή σε ένδειξη διαμαρτυρίας, θεωρώντας προδιαγεγραμμένη την παραπομπή του σε Ειδικό Δικαστήριο και έκανε λόγο για κατασκοπεία.

«Η παράνομη καταγραφή και η διάδοση που έγιναν από τον Μιωνή συνιστά την πράξη της κατασκοπείας. Μπορεί να θέλουν κάποιοι να με στείλουν στο Ειδικό Δικαστήριο. Δεν θα γλιτώσουν όμως από τις ευθύνες τους».

ΚΙΝΑΛ: Δεν θα γίνουμε πλυντήριο

Στο Κίνημα Αλλαγής, βλέποντας την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευτεί υπόθεση με την παρουσίαση της εικόνας ότι ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που διώκεται πολιτικά, συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά δηλώνουν ότι «δεν πρόκειται το ΚΙΝΑΛ να γίνει πλυντήριο σε αυτές τις πρακτικές και πως μερικοί είναι βαθιά νυχτωμένοι».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τονίζει: «Οι πολιτικές ευθύνες του κ. Τσίπρα είναι μεγάλες και καθιστούν τον ΣΥΡΙΖΑ αδύναμο και αναξιόπιστο να ασκήσει το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση».

Σε λίγες ημέρες πάντως, την Τρίτη 30 Ιουνίου, πέφτει η αυλαία για τις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής.

Τα κόμματα θα λάβουν λίγες ημέρες προθεσμία για να καταθέσουν τα πορίσματά τους αναφορικά με τις ποινικές ή όχι ευθύνες του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση.

ΣΥΡΙΖΑ: Θυελλώδης συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου

Χτες, Πέμπτη, συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπήρξε εμμέσως αποδοκιμασία του κ. Παππά από τον Αλέξη Τσίπρα και ανάληψη ευθύνης από τον πρώην υπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε, κατά τη συνεδρίαση, ότι «απέναντι σε ένα τέτοιο αδίστακτο σύστημα εξουσίας οφείλουμε όλοι και κυρίως τα στελέχη πρώτης γραμμής να προσέχουμε κάθε μας πράξη και κάθε μας λέξη». Και πρόσθεσε: «Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους».

Απαντώντας, ο ίδιος ο Νίκος Παππάς έσπευσε να δηλώσει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, κάνοντας λόγο για «λάθη ύφους και ουσίας» που έδωσαν αφορμή για επιθέσεις εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.

Είπε μάλιστα ότι κάνει την αυτοκριτική του «για σημεία της παρανόμως κτηθείσας συνομιλίας που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είναι προφανές ότι όσα ειπώθηκαν δεν είχαν να κάνουν με τις αυθεντικές πεποιθήσεις μου, αλλά ειπώθηκαν απέναντι σε έναν άνθρωπο σε παραλήρημα που προσπαθούσα να καθησυχάσω».

Ελληνοτουρκικά: Το σχέδιο Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής
Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση προσπαθεί να αναχαιτίσει τις προκλήσεις της Άγκυρας, την ώρα που για μία ακόμη ημέρα πλήθος μαχητικών τουρκικών αεροσκαφών έκαναν υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, Παναγιά και Οινούσες σε ύψος 25 χιλιάδων ποδιών.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, βλέποντας την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα, όπως εκφράστηκε και την Τετάρτη στον Έβρο από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι δεν έκρυψε τον εκνευρισμό του: «Η Ελλάδα και η "Ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου’’ πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι η φυλάκιση της Τουρκία στις ακτές της συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο».

Το θετικό κλίμα στο οποίο έχει επενδύσει η Ελλάδα σε σχέση με τους εταίρους και τους συμμάχους της δημιουργεί στέρεη βάση, πάνω στην οποία θα κινηθεί πολιτικά στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών στις 17 και 18 Ιουλίου και θα δώσει σκληρή μάχη για να υπάρξει επιτέλους απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα.

Η παραβατική συμπεριφορά Τουρκίας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζει αρνητικά τις ίδιες τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη, ήταν το μήνυμα Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και η συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, φίλο της Ελλάδας, ο οποίος βρίσκεται το τελευταία διάστημα στο στόχαστρο των Τσαβούσογλου και Ερντογάν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνομιλία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο, συζήτησε για τις ελληνογαλλικές σχέσεις, τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η συνομιλία των δύο πλευρών διήρκεσε πάνω από μισή ώρα.

Η συνομιλία τους έγινε στον απόηχο της δήλωσης, την προηγούμενη ημέρα, Γάλλου υπουργού Εξωτερικών, Ζαν-Υβ Λε Ντριάν, ότι:

«Η συμφωνία μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης απειλεί τα συμφέροντα των συμμάχων μας και μελών της Ε.Ε., της Κύπρου και της Ελλάδας».

Πηγή: Cnn.gr

Διαβάστε επίσης:

«Dr Θάνατος»: Χρέωνε με 22.000 ευρώ τα «διαιτολόγια» του θανάτου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή