Αγωνία για την Αγιά Σοφιά: Ασφυκτικές πιέσεις στον Ερντογάν να μην την κάνει τζαμί
Θύελλα αντιδράσεων στη διεθνή κοινότητα έχει προκαλέσει το μείζον θέμα της Αγίας Σοφίας, καθώς πολλές είναι οι χώρες που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πιθανότητα μετατροπής αυτού του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί.
Την Πέμπτη, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το ιστορικό μουσείο σε τζαμί. Το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από συνεδρίαση – εξπρές που διήρκησε μόλις 17 λεπτά πέταξε το μπαλάκι στον Ταγίπ Ερντογάν για την τελική απόφαση ως προς το μέλλον της.
Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT) που μεταδόθηκε στις 8 Ιουνίου, υποστήριξε πως «οι ιδιοκτήτες της Αγίας Σοφίας είναι ξεκάθαροι».
Η Αγία Σοφία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και αποτελεί ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Τουρκία. Αρχιτέκτονες της Αγίας Σοφίας ήταν ο Ανθέμιος και ο Ισίδωρος και οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν την περίοδο που αυτοκράτορας στο Βυζάντιο ήταν ο Ιουστινιανός Α'.
Από την πλευρά της, η Αθήνα κρατά στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν, μένοντας σταθερή στη θέση της ότι το ζήτημα δεν είναι ελληνο-τουρκικό, αλλά διεθνές. Θέση για το θέμα και τις αιτιάσεις της Τουρκίας έχουν πάρει η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε αποκλειστική δήλωσή του στο MEGA, χαρακτήρισε την Αγία Σοφία «παγκόσμιο σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης θρησκειών και πολιτισμών». «Η Αγία Σοφία αποτελεί παγκόσμιο σύμβολο ειρηνικής συνυύπαρξης των θρησκειών και πολιτισμών και σφραγίζει το χαρακτήρα της Κωνσταντινούπολης που φωτίζει την ανθρωπότητα. Η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αγία Σοφία θα δοθεί όταν υπάρξει οριστική απόφαση του δικαστηρίου και της τουρκικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Πόλεμος Γαλλίας - Τουρκίας
Έντονη ήταν η αντίδραση του Παρισιού, χαρακτηρίζοντας την Αγία Σοφία «ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας που πρέπει να παραμείνει ανοιχτός για όλους». Το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, λίγες ώρες αφότου το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το μουσείο σε τζαμί, ζήτησε την Πέμπτη (02/07) η Αγία Σοφία να παραμείνει «ανοιχτή για όλους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε μία περίοδο που η Γαλλία ασκεί πιέσεις να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, το οποίο θα συνέλθει στις 13 Ιουλίου πριν τη Σύνοδο Κορυφής.
Από την πλευρά της, η Άγκυρα φαίνεται να ακολουθεί την τακτική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» και να απαντά σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος απαίτησε από τη γαλλική κυβέρνηση «να ζητήσει συγγνώμη», χαρακτηρίζοντας ψευδείς τις αιτιάσεις της για το ναυτικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών στα ανοικτά των λιβυκών ακτών, που έλαβε χώρα στις 10 Ιουνίου. «Η Γαλλία δεν είπε την αλήθεια στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ. Ο ισχυρισμός της ότι δικά μας σκάφη “κλείδωσαν” στα ραντάρ τους γαλλική φρεγάτα είναι αναληθής», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Η παρέμβαση Πομπέο
Ηχηρή ήταν και η παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, με την οποία ουσιαστικά ζητά από την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος. Η συγκεκριμένη είδηση έσκασε σαν «βόμβα» στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, με κάποια από αυτά να κάνουν λόγο για «δήλωση-σκάνδαλο από τις ΗΠΑ».
«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη από όλους», αναφέρει στη δήλωσή του ο Μάικ Πομπέο.
Μόσχα: «Περιμένουμε ισορροπημένη απόφαση»
Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Μόσχα περιμένει μια ισορροπημένη απόφαση, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τις οδηγίες της UNESCO.
«Θεωρούμε τον ναό εξαιρετικά σημαντικό για όλη την ανθρωπότητα όσον αφορά τον πολιτισμό και την ιστορία. Η UNESCO έχει εντάξει την Αγιά Σοφιά στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι κάθε αίτημα που σχετίζεται με την αλλαγή αυτού του καθεστώτος θα πρέπει να λάβει υπόψη της αυτό το γεγονός» πρόσθεσε η Μαρία Ζαχάροβα.
Και κατέληξε: «Αναμένουμε ότι οποιεσδήποτε αποφάσεις για το καθεστώς αυτού του μοναδικού μνημείου θα έχουν ισορροπημένο χαρακτήρα, θα συνυπολογίζουν την υψηλή ευαισθησία του ζητήματος αυτού για τους πιστούς, το γνωστό διαθρησκευτικό πλαίσιο και την καθιερωμένη πρακτική του διεθνούς δικαίου για τον προσδιορισμό της διαχείρισης μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.