Πέτσας: Ο Τσίπρας να δώσει εξηγήσεις στον λαό για τον Παππά και το «μαγαζί»
«Ο κ. Τσίπρας οφείλει σήμερα κιόλας να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τα όσα γίνονταν στο "μαγαζί", όπως έλεγε ο Νίκος Παππάς, στενότερος συνεργάτης του και πρωταγωνιστής όσων αδιανόητων πληροφορήθηκαν το Σαββατοκύριακο οι Έλληνες», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Εγείρονται μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν τον σεβασμό των θεσμών και τη διάκριση των εξουσιών στον τόπο μας. Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Τσίπρας για τις εικονικές συμβάσεις; Δεν ήξερε τίποτα για εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια; Δεν ήξερε τίποτα για το σύστημα που επιχειρήθηκε να στηθεί στα ΜΜΕ; Η σιωπή του διευρύνει το πολιτικό κατηγορητήριο στη συνείδηση των πολιτών», πρόθεσε.
Στη συνέχεια, ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι «συμπληρώνεται αύριο ένας χρόνος από τις 7 Ιουλίου του 2019, όταν οι πολίτες έδωσαν στον Κυριάκο Μητσοτάκη την εντολή να συγκροτήσει αυτοδύναμη, ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση και του ανέθεσαν την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του τόπου στην επόμενη τετραετία».
Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, με αναφορά σε σχετική δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, «έναν χρόνο από τότε, η Ελλάδα έχει μία εντελώς διαφορετική αναβαθμισμένη εικόνα στον κόσμο. Το όνομα της χώρας δεν είναι πλέον συνώνυμο της κρίσης αλλά χρησιμοποιείται ως παράδειγμα επιτυχούς διαχείρισης μίας τεράστιας πρόκλησης, όπως είναι η πανδημία. Οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο το κράτος. Η εικόνα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι αυτή της μιζέριας και των τριτοκοσμικών αναζητήσεων αλλά μίας χώρας που ατενίζει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και τον κόσμο κατάματα».
Συνεχίζοντας την αναφορά του στα λόγια του πρωθυπουργού, υπογράμμισε πως «παρότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πολύ μεγάλες προκλήσεις, οικονομικές, γεωπολιτικές, υγειονομικές, κατορθώσαμε πολλά. Σπάνια έχουν γίνει τόσο πολλά σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα».
Στο φως της δημοσιότητας δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 6ης Ιουλίου ο κατάλογος με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τα ποσά που έλαβαν για να προβάλουν τη διαφημιστική καμπάνια “Μένουμε Σπίτι” αναφορικά με τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.
Όπως είπε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η λίστα δίνεται στη δημοσιότητα μετά τον ποιοτικό έλεγχο που διενεργήθηκε.
Όπως είπε σχετικά ο κ. Πέτσας στην σημερινή Συνέντευξη Τύπου:
«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας του κορονοϊού, η Κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα, προκειμένου να αποτρέψει την επέλασή του, να στηρίξει το Σύστημα Υγείας και να σωθούν ζωές. Οι έκτακτες και επείγουσες καταστάσεις επέβαλαν την άμεση ενεργοποίηση κάθε δυνατότητας ενημέρωσης των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτών των εξαιρετικά επειγουσών και έκτακτων καταστάσεων, η Πολιτεία προχώρησε στην εφαρμογή σχεδίου ενημέρωσης, την εκπόνηση του οποίου ανέθεσε σε ανάδοχο που διέθετε τις ειδικές γνώσεις, την εμπειρία και το εξειδικευμένο προσωπικό για να το υλοποιήσει έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Επιπλέον, με γνώμονα τη διαφάνεια και τον σεβασμό στα χρήματα των φορολογούμενων, προβλέφθηκε ρητά ότι οι πληρωμές των Μέσων που θα συμμετείχαν στην εκστρατεία θα γίνονταν από το Υπουργείο Οικονομικών, με βάση τα τιμολόγια που θα εκδίδονταν και χωρίς, φυσικά, επιστροφές. Διευκρινίστηκε, μάλιστα, από τις 10 Απριλίου 2020 στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ότι στο τέλος θα δοθεί πλήρης εικόνα για τα Μέσα που συμμετείχαν και τα ποσά που πήραν.
Για να γίνει ωστόσο αυτό χρειαζόταν να πραγματοποιηθεί ο ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος, ώστε να διακριβωθεί ότι έγιναν από κάθε μέσο ξεχωριστά, οι καταχωρίσεις, οι αναρτήσεις και η μετάδοση των μηνυμάτων της εκστρατείας ενημέρωσης. Εν συνεχεία εστάλη ο σχετικός κατάλογος για τις πληρωμές στο Υπουργείο Οικονομικών. Στο πλαίσιο αυτό, ο κατάλογος των Μέσων και των ποσών δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα. Θα επισυναφθεί στο κείμενο της εισαγωγικής μου τοποθέτησης».
Για την Οικονομία
Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας και να κρατήσουμε στην θέση του τον παραγωγικό ιστό.
Στην προσπάθεια αυτή οι παρεμβάσεις μας είναι δυναμικές και όχι στατικές. Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και, προχωρούμε σε βελτιώσεις, επεκτάσεις ή διευρύνσεις των μέτρων που πήραμε.
Βλέπουμε τι γίνεται στην πραγματική οικονομία, ακούμε την κοινωνία και προσαρμόζουμε ανάλογα τις παρεμβάσεις μας.
Στο πλαίσιο αυτό -όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός- προχωρούμε σε νέα δέσμη μέτρων ύψους περίπου 3,5 δισ. ευρώ που στοχεύει στην περαιτέρω στήριξη του κόσμου της εργασίας και της πραγματικής οικονομίας.
Με μέτρα όπως:
- η μείωση μέχρι και κατάργηση της προκαταβολής φόρου, - - ο τρίτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής,
- η άρση γραφειοκρατικών εμποδίων και η ενίσχυση του Προγράμματος «Συν-Εργασία».
- η επιδότηση εργοδοτικών εισφορών, για το τρίμηνο Ιούλιος -Αύγουστος-Σεπτέμβριος, των εποχικών επιχειρήσεων, και
- η επέκταση και για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο της δυνατότητας αναστολής εργασίας σε όλο το φάσμα των επιχειρήσεων του τουρισμού.
Για τον τουρισμό
Όπως γίνεται αντιληπτό τα μέτρα αυτά εστιάζουν κατά κύριο λόγο στη στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων στο χώρο του τουρισμού, που δέχεται ισχυρό πλήγμα. Διεκδικούμε ένα μεγαλύτερο κομμάτι από μια σαφώς μικρότερη πίτα, πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.
Είμαστε μία από τις πολύ λίγες χώρες, αν όχι η μοναδική, που εξακολουθεί να κάνει στοχευμένους, ελέγχους ταξιδιωτών.
Χρησιμοποιούμε έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος μας επιτρέπει να εντοπίζουμε τους τουρίστες οι οποίοι θα υποβληθούν σε έλεγχο κατά την άφιξή τους.
Για τη διευκόλυνση του ελέγχου αυτού όλοι οι επισκέπτες της χώρας είναι υποχρεωμένοι να συμπληρώνουν το έντυπο Passenger Locator Form (PLF), 48 ώρες πριν την άφιξή τους, ώστε να παίρνουν το QR Code.
Έτσι νιώθουν και οι ίδιοι ασφάλεια, καθώς αντιλαμβάνονται ότι έρχονται σε ένα Κράτος που είναι οργανωμένο, που παρακολουθεί, εντοπίζει έγκαιρα τυχόν κρούσμα και το απομονώνει, ώστε να αποφευχθεί η διασπορά στην κοινότητα.
Σε συνεργασία με τη βρετανική κυβέρνηση και κατόπιν εισήγησης των ειδικών, η κυβέρνηση ανακοινώνει την επανάληψη των απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας, από τις 15 Ιουλίου.
Για τη Σουηδία παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και θα προβούμε στις σχετικές ανακοινώσεις, ανάλογα με την εξέλιξή τους.
Για το Ελληνικό
Στο ασφυκτικό περιβάλλον της παγκόσμιας οικονομικής δυστοκίας που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ξεκινούν τα έργα στο «Ελληνικό».
Δώσαμε έμφαση στην εκκίνηση του έργου αυτού από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε η Κυβέρνηση και εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο επιτάχυνσης.
Εκδόθηκαν σε δύο μήνες 4 υπουργικές αποφάσεις, που είχαν κολλήσει για χρόνια, αντιμετωπίστηκαν γραφειοκρατικά ζητήματα που διαιωνίζονταν και ακολούθησαν συντονισμένες ενέργειες που μας οδήγησαν στο θετικό αποτέλεσμα που είδαμε την Παρασκευή.
Σε έναν εγκαταλελειμμένο για 19 χρόνια χώρο, θα δημιουργηθεί το μεγαλύτερο παράκτιο πάρκο στη Μεσόγειο έκτασης άνω των 2.000 στρεμμάτων, που θα λειτουργεί ως «πνεύμονας» πρασίνου για την πρωτεύουσα, προσβάσιμος σε όλους.
- Με προσβάσιμη σε όλους παραλία ενός χιλιομέτρου.
- Με δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων.
- Με οικιστικές ζώνες και αθλητικές εγκαταστάσεις.
- Με Πολυδύναμο Κέντρο πολλαπλών λειτουργιών.
- Με Επιχειρηματικό Κέντρο που θα στεγάζει επιχειρηματικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες.
- Με μαρίνα 337 θέσεων που θα διαθέτει δικό της ξενοδοχείο.
Με ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα, όπου θα ενσωματωθεί το καζίνο.
Η εμβληματική αυτή επένδυση, ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα αποτελέσει πηγή αναπτυξιακής ώθησης για την ελληνική οικονομία. Αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας κατά τη φάση της κατασκευής και 80.000 θέσεις στην πλήρη ανάπτυξή της.
Τραβάμε - όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον χώρο που έπιασαν δουλειά οι μπουλντόζες - μία διαχωριστική γραμμή με το χθες και ξεκινάμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον.
Για το Μεταναστευτικό
Έγιναν τολμηρά βήματα για μπει τέλος στο οργανωμένο χάος που εγκατέλειψε φεύγοντας η προηγούμενη Κυβέρνηση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό
Με έμφαση στην ανάσχεση των ροών, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, των έλεγχο των δομών, τις επιστροφές.
Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έδωσε σήμερα τα αναλυτικά στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:
- Πρώτον: Μειώθηκαν κατά 51% οι ροές στα νησιά, σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2019, και κατά 46% συνολικά στην επικράτεια.
Η μείωση κατά το Β΄ τρίμηνο του 2020 (Απρίλιος-Ιούνιος) έφτασε το 92% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. - Δεύτερον: Αυξήθηκαν κατά 88% οι πρωτοβάθμιες αποφάσεις επί αιτήσεων ασύλου. Συγκεκριμένα το Α΄ εξάμηνο του 2020 εκδόθηκαν 46.554 αποφάσεις έναντι 24.701 το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Οι εκκρεμείς αποφάσεις (α΄ και β’ βαθμού) περιορίστηκαν στις περίπου 101 χιλιάδες από σχεδόν 140 χιλιάδες στις αρχές του έτους.
- Τρίτον: Μειώθηκαν κατά σχεδόν 24% οι διαμένοντες στα νησιά του Αιγαίου που σηκώνουν το βάρος των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών. Συγκεκριμένα, στα τέλη Ιουνίου, οι διαμένοντες στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης περιορίστηκαν στους 29.412, έναντι 38.534 στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019.
- Τέταρτον: Μειώθηκαν συνολικά κατά 4% οι διαμένοντες σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου, οι διαμένοντες στη χώρα ήταν 89.227 έναντι 92.838, στις 31 Δεκεμβρίου του 2019.
Στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, θα συνεχίσουμε με την ίδια ένταση να δίνουμε τη μάχη για έλεγχο των συνόρων μας, θα δοθεί έμφαση στις επιστροφές, καθώς και στη λειτουργία των κλειστών και ελεγχόμενων δομών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Μάκης Παντζόπουλος: Ποιος είναι ο σύζυγος της Μενεγάκη με την τεράστια περιουσία