Διαδηλώσεις: Άγρια κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή - «Φασισμός η τυφλή βία»

Σφοδρή ήταν η πολιτική σύγκρουση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Διαδηλώσεις: Άγρια κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα στη Βουλή - «Φασισμός η τυφλή βία»
7'

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αφορμή τις καταστροφές στον Μεγάλο Περίπατο και τον βανδαλισμό του μνημείου της Marfin λέγοντας ότι «κάποιοι λίγοι επιλέγουν να μισούν την ελληνική πολιτεία γιατί μισούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους και τη μνήμη αυτών που χάθηκαν. Μισούν την ίδια την κοινωνία και περιφρονούν προκλητικά τους κανόνες που διέπουν την οργάνωσή της».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν παραβιάζεται το δικαίωμα στο συνέρχεσθαι αλλά πρέπει να αλλάξει προς το καλύτερο το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο προκειμένου να προστατεύεται και η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών στον δημόσιο χώρο.

Όπως είπε το νομοσχέδιο «θωρακίζει την ελευθερία της έκφρασης των πολιτών» προσθέτοντας ότι «το δικαίωμα του συνέρχεσθαι είναι απόλυτα προστατευμένο. Το αναγνωρίζουν και το κατοχυρώνουν τα συντάγματά μας σχεδόν με την ίδια διατύπωση σε όλες τις αναθεωρήσεις».

«Η πρακτική της τυφλής βίας, της άκρατης καταστροφής λέγεται φασισμός» τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «και όμως τέτοια φαινόμενα εκδηλώνονται κάθε τόσο στο όνομα του δημοκρατικού δικαιώματος στη διαδήλωση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του πως γίνεται πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης να διασφαλιστεί ότι οι μειοψηφίες δεν μπορούν να καταπατούν τα δικαιώματα των πολλών.

« Η Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονους κανόνες, που θα διασφαλίζουν το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αλλά και το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης στο δημόσιο χώρο», σημείωσε, προσθέτοντας πως «δεν υπερισχύει σε μία Δημοκρατία το ένα δικαίωμα έναντι των υπολοίπων».

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως το νομοσχέδιο δεν αφορά τις μεγάλες διαδηλώσεις, αλλά θέτει ένα πλάισιο για το πώς θα γίνονται οι μικρές. Όπως είπε προσδιορίζει τι σημαίνει δημόσια, υπαίθρια συνάθροιση, προβλέπει κανόνες προστασίας και στηρίζεται στην αρχή της αναλογικότητας.

«Πώς αλλιώς θα βρούμε μία χρυσή τομή ανάμεσα στο δικαίωμα της συνάθροισης και το δικαίωμα να συνεχίζεται κανονικά η ζωή στην πόλη;» είπε. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κάθε δημόσια μαζική διαμαρτυρία θα πρέπει να είναι γνωστή σε όλους.

Η σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονους δημοκρατικούς κανόνες, δικαιοσύνης και λογικής

«Η σύγχρονη δημοκρατική Ελλάδα έχει ανάγκη από σύγχρονους δημοκρατικούς κανόνες, δικαιοσύνης και λογικής, που θα κατοχυρώνουν το δικαίωμα των πολιτών να συνέρχονται αλλά ταυτόχρονα θα εξασφαλίζουν και το ισότιμο δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία στο δημόσιο χώρο» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «γιατί όσο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου να διαμαρτύρεται το ίδιο πολύτιμη είναι η ελευθερία κάποιου άλλου να φτάσει στο νοσοκομείο, στη δουλειά του, στο σπίτι του ή να επιλέξει να βγάλει βόλτα τα παιδιά του. Δεν υπερισχύει σε μια δημοκρατία το ένα δικαίωμα έναντι των υπολοίπων».

Τσίπρας στη Βουλή: Αντιδραστική θεσμική τομή με στόχο την ίδια την Δημοκρατία

Στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, απάντησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Εκτοξεύοντας βολές κατά του πρωθυπουργού, τον κατηγόρησε ότι «επιχείρησε να δικαιολογήσει ένα νομοσχέδιο εμπνεύσεως ανθρώπων που βρέθηκαν πιο δεξιά και από τη Δεξιά», και πρόσθεσε ότι «επιχειρείται μια αντιδραστική θεσμική τομή που καμία κυβέρνηση δεν διανοήθηκε να φέρει από τη Μεταπολίτευση και μετά».

«Επικαλέστηκε ο Πρωθυπουργός ορισμένες ακραίες καταστάσεις που πράγματι μπορεί να δημιούργησαν δυσφορία στο κοινωνικό πλαίσιο», είπε για να προσθέσει ότι «δεν σημαίνει ότι πρέπει να καταστρατηγήσουμε το Σύνταγμα της χώρας».

Αναγνώρισε, δε, ότι έχουν γίνει αρκετές φορές μικρές συγκεντρώσεις που προκάλεσαν κυκλοφοριακό κομφούζιο, σημείωσε όμως ότι προβλέπεται ήδη η δυνατότητα οι αστυνομικές αρχές να περιορίσουν τους διαδηλωτές σε μία λωρίδα.

Σχολίασε μάλιστα ότι κυκλοφοριακή συμφόρηση προκαλεί σήμερα και ο Μεγάλος Περίπατος, που όπως είπε, έχει μετατραπεί σε «Μεγάλο Περίγελο».

«Δεν προσπαθείτε να ρυθμίσετε λογικά πράγματα αλλά τομή στο δικαίωμα της διαδήλωσης, της συγκέντρωσης», είπε και αναρωτήθηκε «Γιατί το κάνετε τώρα; Πρόκειται για τη συνάντηση του ακροδεξιού δόγματος Βορίδη με το νεοδεξιό του Χρυσοχοϊδη».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Έχω την αίσθηση ότι θέλετε να περάσετε τον χρόνο που σας απομένει όχι χτίζοντας, αλλά γκρεμίζοντας». «Θέλετε να γκρεμίσετε και να εκδικηθείτε για μία Ελλάδα η οποία συλλογικά άφησε πίσω το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς και τα σύνδρομά της» συνέχισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε σημεία του νομοσχεδίου γιατί, όπως είπε «ορισμένα από αυτά προκαλούν ανατριχίλα»:

- Για τη συμβατότητα του νομοσχεδίου με το συνταγματικό δικαίωμα της συνάθροισης θα αρκούσε να παραπέμψω στην ανακοίνωση της ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι η κεντρική ρύθμιση του νομοσχεδίου –διαβάζω κατά λέξη– «πλήττει τον πυρήνα του δικαιώματος και βρίσκεται εκτός συνταγματικού πλαισίου».

- Θα αρκούσε και εδώ να παραπέμψω σε ένα έργο, την «Κατ’ άρθρον Ερμηνεία του Συντάγματος», το οποίο έχει επιμεληθεί, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Γεραπετρίτης. Αναφέρεται εκεί –και διαβάζω πάλι επί λέξει: «Το δικαίωμα στη συνάθροιση δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας, αναγγελίας ή προληπτικού ελέγχου από τις αστυνομικές αρχές, όπως γινόταν σε ανώμαλες περιόδους παλαιότερα».

- Θυμίζω ότι κανένα ελληνικό σύνταγμα –από το 1864 που κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά το δικαίωμα της συνάθροισης– δεν επέβαλλε υποχρέωση γνωστοποίησης των συγκεντρώσεων. Αυτό το έκαναν μόνο τα χουντικά ψευδοσυντάγματα, με τη φράση: «Αι δημόσιαι συναθροίσεις πρέπει να γνωστοποιούνται δεόντως εις την αστυνομικήν αρχήν τεσσαράκοντα οκτώ ώρας προ της πραγματοποιήσεώς των». Η ρήτρα αυτή όχι απλώς δεν επαναλήφθηκε, αλλά συνειδητά απαλείφθηκε από το Σύνταγμα του 1975. Κατασκευάζετε λοιπόν, ένα νέο λόγο απαγόρευσης συγκεντρώσεων, που δεν προβλέπεται στο Σύνταγμα και που δεν επιτρέπεται να προστεθεί με νόμο.

- Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό στο νομοσχέδιο δεν είναι σ’ αυτά που λέει, αλλά σ’ αυτά που παραλείπει. Και μια ιδίως έλλειψη είναι εκκωφαντική: Απουσιάζει οποιαδήποτε διάταξη που να περιορίζει την αστυνομία.

- Το μήνυμα προς την αστυνομία είναι σαφές και είναι εφιαλτικό. Είναι το σαφές μήνυμα : «Το κράτος είστε εσείς», που είχε πει κάποτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Επομένως –υπονοείται εδώ– «βαράτε ελεύθερα», «μη σας νοιάζει», «κανείς δεν θα σας ζητήσει ευθύνες».

- Το τελευταίο –και ίσως το πιο επικίνδυνο– σημείο του νομοσχεδίου που θα’ θελα να επισημάνω είναι αυτή η ασύλληπτη, και ντροπιαστική για μια δημοκρατική κοινωνία, ρύθμιση του άρθρου 13. Κάθε συγκέντρωση οφείλει να ορίσει ένα συγκεκριμένο πρόσωπο ως οργανωτή, ο οποίος –προσέξτε– θα έχει την πλήρη και προσωπική ευθύνη να αποζημιώσει τις ζημιές που τυχόν θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης. Προφανής σκοπός της ρύθμισης αυτής είναι να λειτουργήσει αποτρεπτικά. Να εξαναγκάσει οργανώσεις, συλλογικότητες και ομάδες να αυτο-περιοριστούν, να αυτο-λογοκριθούν, να εγκαταλείψουν την ιδέα διοργάνωσης μιας συγκέντρωσης.

Για τα 20 εκ. για τη διαφημιστική καμπάνια

Αναφερόμενος στη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα με τα ΜΜΕ που πήραν χρήματα για την διαφημιστική καμπάνια του κορωνοϊού, είπε: «Ανακοινώσατε τη λίστα της ντροπής, που αποδεικνύει ότι μοιράσατε 20 εκ, στο πίσω γραφείο του Μαξίμου, λες και ήταν λεφτά της οικογένειας.

Και τα μοιράσατε σε όποιον σας αρέσει. 1% μόνο για ξεκάρφωμα σε μη φιλοκυβερνητικά μέσα. Και τα υπόλοιπα χωρίς κριτήρια με μόνο στόχο τη χειραγώγηση».

«Και είχατε και το θράσος προχθές να δηλώσετε ότι δε τα μοιράσατε εσείς αλλά η εταιρεία στην οποία αναθέσατε. Μόνο που είναι η εταιρία που είχε αναλάβει τη προεκλογική σας καμπάνια», πρόσθεσε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αυτή κι αν είναι... «βόμβα»: Δείτε σε ποιο κανάλι «κλείνει» η Ελένη Μενεγάκη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή