Γιατί ο Παπαδήμος βλέπει τους πολιτικούς αρχηγούς
Το κλίμα στη κυβέρνηση δείχνει να είναι πολύ βαρύ, δύο εικοσιτετράωρα πριν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητηθεί το ελληνικό πρόβλημα. Η αποτυχία να ψηφιστούν συγκεκριμένα άρθρα του πολυνομοσχεδίου σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Καρατζαφέρη ότι δεν προτίθεται να υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση, έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Ο κ. Παπαδήμος θα καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς να πάρουν θέση σε μια σειρά από ζητήματα.
Ειδικότερα στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν τα παρακάτω θέματα:
- Συστοίχιση βουλευτών στην κυβερνητική γραμμή για να περνούν από τη Βουλή όλες οι αποφάσεις
- Περικοπή επικουρικών συντάξεων
- Κατάργηση 13ου και 14ου μισθού
- Μείωση κατώτατου μισθού
- Συμφωνία σε κείμενο αρχών και συμπεριφοράς για το πώς πρέπει να λειτουργεί η κυβέρνηση συνεργασίας
Ο κ. Παπαδήμος για ακόμη μια φορά ετοιμάζεται να χρησιμοποιήσει δραματικούς τόνους, αφού τα χρονοδιαγράμματα πλέον είναι συγκεκριμένα. Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί τα νέα μέτρα και να έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα πρέπει να έχουν υπογραφεί το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση.
Ο πρωθυπουργός δεν κρύβει την απογοήτευσή του, τόσο από τα προβλήματα που προκαλούν τα κόμματα, όσο και από τις αιφνίδιες και επίμονες νέες απαιτήσεις της Τρόικας.
Έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές πως ο ίδιος θα κάνει τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, όμως δεν θα ασχοληθεί με το να πείσει τους βουλευτές για την ορθότητα των αποφάσεων.
Τα περιθώρια για τον ίδιο στενεύουν και δεν αποκλείεται να αρχίσουν έξωθεν πιέσεις προς τα κόμματα –ιδίως την Νέα Δημοκρατία– για παράταση των εκλογών αφ’ ενός προκειμένου να δοθεί χρόνος στον κ. Παπαδήμο για μια πρώτη υλοποίηση των δεσμεύσεων και αφ’ ετέρου ως εγγύηση για να δοθεί η επόμενη δόση.