Σάλος μετά την αποκάλυψη για τον εκβιασμό της τρόικας
Αίσθηση και πολλαπλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το χθεσινό ρεπορτάζ του newsbomb.gr που αποκάλυψε το εκβιαστικό κείμενο που παρέδωσαν οι δανειστές στον Λούκα Παπαδήμο ζητώντας την άμεση εφαρμογή σκληρών μέτρων στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ.
Στο κείμενο των 8 σελίδων της τρόικας καταγράφεται η κατάσταση στην ελληνική ιδιωτική αγορά εργασίας, η οποία χαρακτηρίζεται ως «διαστρεβλωμένη με ιδιαίτερα βαρείς περιορισμούς που επιβάλλονται σε επιχειρήσεις και επηρεάζουν τον ανταγωνισμό και την ανάπτυξη».
Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ζητούν ξεκάθαρα να καταργηθεί με νόμο ο 13ος και 14ος μισθός , θέτουν ζήτημα απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και άρσης της μονιμότητας στις ΔΕΚΟ , ενώ απαιτούν ριζικές αλλαγές που θίγουν τα εργασιακά δικαιώματα.
Τριπλό όχι στην τρόικα
Το κείμενο αυτό, το οποίο παρουσίασε ο Λουκάς Παπαδήμος στους Αντώνη Σαμαρά, Γιώργο Παπανδρέου και Γιώργο Καρατζαφέρη στην χθεσινή σύσκεψη διαμόρφωσε και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με την τρόικα και τους ευρωπαίους εταίρους.
Έτσι ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος πηγαίνει στην δύσκολή διαπραγμάτευση με τρία όχι στην βαλίτσα του, μετά από κοινή συνεννόηση με Σαμαρά, Παπανδρέου και Καρατζαφέρη:
Ειδικότερα, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί ξεκαθάρισαν ότι δεν θα συμφωνήσουν:
• στην μείωση του κατώτατου μισθού,
• στην κατάργηση των «δώρων» δηλαδή του 13ου και του 14ου μισθού
• στην εκχώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής σε ξένο επίτροπο.
Στην ίδια γραμμή κινείται και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Η κατάργηση του κατώτατου, του 13ου και του 14ου μισθού, είναι μέτρο νεοφιλελεύθερης λογικής. Θίγει ιδεολογικά τον πυρήνα της παράταξής μας» επεσήμανε ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών σε συνάντηση του με τον Γιώργο Παπανδρέου την Παρασκευή.
Η τρόικα ζητά υπογραφές
Οι δανειστές ζητούν τις υπογραφές όλων των πολιτικών αρχηγών ως καθαρή δέσμευση για τα νέα μέτρα και την δανειακή σύμβαση, ενώ έχει στο πλευρό της και το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), το οποίο θέτει ως όρο την εφαρμογή των μέτρων για την ολοκλήρωση του PSI.
Άλλωστε τα χρονοδιαγράμματα είναι περιοριστικά. Τα προαπαιτούμενα μέτρα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί και τεθεί σε εφαρμογή ως τις 13 Φεβρουαρίου. Επειτα ξεκινά η μάχη για τη νέα δανειακή σύμβαση, η οποία ενδέχεται να δοθεί σε δύο δόσεις με καταληκτική ημερομηνία τις 30 Μαρτίου.