ΕΕ: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, αποκλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο και διάλογος με Τουρκία

Τέσσερα ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στην ατζέντα του έκτακτου Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (14/08), υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. 

ΕΕ: Αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο, αποκλιμάκωση στην Αν. Μεσόγειο και διάλογος με Τουρκία
Associated Press
5'

«Ο στόχος των συζητήσεων ήταν να αντιμετωπιστούν οι πιεστικές καταστάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου. Οι Υπουργοί άγγιξαν επίσης τις καταστάσεις στο Λίβανο, τη Βενεζουέλα και τη Βολιβία», αναφέρει η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

«Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα παραμείνει σε συνεχή επαφή με τους Υπουργούς για αυτά και άλλα θέματα τις προσεχείς εβδομάδες, πριν από το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 27-28 Αυγούστου στο Βερολίνο» σημειώνεται.

Όπως αναφέρει η ΕΥΕΔ «οι Υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά από σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες».

«Τρεις λέξεις αντικατοπτρίζουν το αποτέλεσμα της συζήτησης: αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος» τονίζεται στην γραπτή ανακοίνωση.

«Οι Υπουργοί επιβεβαίωσαν την πλήρη αλληλεγγύη της ΕΕ προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Επανέλαβαν ότι πρέπει να γίνουν σεβαστά τα κυρίαρχα δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ. Υπενθύμισαν τις κοινές θέσεις της ΕΕ και τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2018 και Ιουνίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου, Δεκεμβρίου 2019, και τη δήλωση για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο της 15ης Μαΐου 2020», σημειώνεται.

«Ταυτόχρονα, οι Υπουργοί τόνισαν ότι η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία έχει εκτεταμένες στρατηγικές συνέπειες για ολόκληρη την ΕΕ, πολύ πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτουν.

«Οι Υπουργοί τόνισαν ειδικότερα ότι οι πρόσφατες ναυτικές κινητοποιήσεις από την Τουρκία δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσεων. Αντίθετα, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερο ανταγωνισμό και δυσπιστία. Δημιουργούν αυξημένο κίνδυνο επικίνδυνων συμβάντων. Η άμεση αποκλιμάκωση από την Τουρκία κρίθηκε κρίσιμη», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΥΕΔ.

«Οι Υπουργοί υπενθύμισαν τη σημασία που αποδίδουν στις σχέσεις με την Τουρκία. Υπογράμμισαν ότι ζητήματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων και την εκμετάλλευση των πόρων τους μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων, με καλή πίστη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και στην επιδίωξη της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας, και όχι μέσω μονομερών δράσεων και κινητοποίησης ναυτικών δυνάμεων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Οι Υπουργοί υπενθύμισαν τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 13ης Ιουλίου. Επανέλαβαν την ισχυρή υποστήριξη των προσπαθειών του Ύπατου Εκπροσώπου για την αποκατάσταση του διαλόγου και τη διευκόλυνση της επανεμπλοκής με την Τουρκία. Ταυτόχρονα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος / Αντιπρόεδρος πρόκειται να προετοιμάσει επιλογές για περαιτέρω κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση που οι εντάσεις δεν μειωθούν».

«Μια ευρύτερη συζήτηση για τις σχέσεις με την Τουρκία θα πραγματοποιηθεί αργότερα τον Αύγουστο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η ανάρτηση Μπορέλ μετά το Συμβούλιο

Για ένα εποικοδομητικό και θετικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έκανε λόγο ο Ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

«Ολοκληρώσαμε ένα καλό και εποικοδομητικό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ» έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της ΕΕ και πρόσθεσε: «Καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στο διάλογο».

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σοκαρισμένος για τα όσα διαδραματίζονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δένδιας: Παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου

Την ικανοποίησή του από τη συμπαράσταση που εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας προς την Ελλάδα και την Κύπρο, εξέφρασε ο Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση των διπλωματικών του επαφών για την κλιμακούμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Ο κατάλογος κυρώσεων που έχουμε ζητήσει από τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζεται. Θα αποτελέσει αντικείμενο της προσεχούς συζήτησής μας στο Βερολίνο στο τέλος του μήνα. Στόχος μας είναι να υπάρχει ένα έτοιμο εργαλείο στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν χρειαστεί. Ένα εργαλείο που θα ωθήσει την Τουρκία να επανέλθει στο δρόμο της νομιμότητας και του Διεθνούς Δικαίου».

«Θέλω να πω ότι οι προσχηματικές εκκλήσεις της τουρκικής ηγεσίας για διάλογο καταρρίπτονται συνεχώς από τις απροκάλυπτες απειλές που πάντα τις συνοδεύουν».

«Στο Συμβούλιο παρουσίασα με στοιχεία την ακριβή εικόνα της επιχειρησιακής κατάστασης στην περιοχή. Ώστε να διαπιστώσουν οι φίλοι και εταίροι μας τι αντιμετωπίζει η Ελλάδα», συμπλήρωσε.

«Η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλειρηνική. Επιλύει τα όποια ζητήματα μέσω του διαλόγου και με βάση το διεθνές δίκαιο. Οι πρόσφατες συμφωνίες με την Ιταλία και με την Αίγυπτο το αποδεικνύουν. Παραμένουμε ανοιχτοί σε διάλογο και με την Τουρκία. Βεβαίως, όμως, όχι υπό το κράτος πίεσης και εκβιασμού. Διάλογος διεξάγεται υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Και επί της μόνης πραγματικής μεταξύ μας διαφοράς. Όχι επί παντός του επιστητού», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τρομάζει η διασπορά – Στο «κόκκινο» Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή