Μητσοτάκης: Είμαι ανοιχτός σε συνάντηση με τον Ερντογάν - Περιμένουμε αποκλιμάκωση

ΔΕΘ 2020: Διαφορετική ήταν η συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Κυριακή (13/09) ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός για περισσότερες από 2,5 ώρες απάντησε σε όλα τα καυτά θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία και προχώρησε σε αποκαλύψεις.
10'

Σαφή μηνύματα τόσο στην Τουρκία όσο και στη διεθνή κοινότητα έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

«Μπορώ να συναντηθώ με τον Ερντογάν, δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις εξελίξεις με την αποχώρηση του Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

«Είμαστε έτοιμοι, εφόσον η αποκλιμάκωση που υποδηλώνει η επιστροφή του Oruc Reis στην Τουρκία έχει συνέχεια, να ξεκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Αυτό είναι το πλαίσιο», σημείωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πάντως για μία ακόμη φορά, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα, πως οι διερευνητικές επαφές έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και μπορούν να ξεκινήσουν μόνο εάν υπάρχει έμπρακτη αποκλιμάκωση.

«Δεν μπορούμε να συζητάμε και να κάνουμε διερευνητικές επαφές εάν κάποιος προχωρά σε μονομερείς ενέργειες».

Αναφορικά με το χρόνο έναρξης των διερευνητικών επαφών, τόνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσδιοριστεί.

«Το πόσο γρήγορα μπορούμε να επιστρέψουμε στις διερευνητικές επαφές θα εξαρτηθεί. Ας κάνουμε υπομονή να σιγουρευτούμε ότι αυτή η αποκλιμάκωση είναι διαρκής και ειλικρινής και από εκεί και πέρα μπορούμε να βρούμε και τα υπόλοιπα ζητήματα».

Δείτε ολόκληρη την συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού:

«Θετικό βήμα η αποχώρηση του Oruc Reis»

Κατά την έναρξη της συνέντευξης, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στην αποχώρηση του Oruc Reis, χαρακτηρίζοντας αυτή την κίνηση θετικό βήμα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι «ο επίλογος των προκλήσεων να γίνει ο πρόλογος συζητήσεων».

«Υπάρχει λίστα κυρώσεων»

Σε ερώτηση αναφορικά με τις τις κυρώσεις στην Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι η «λίστα κυρώσεων υπάρχει και θα υπάρχει πάντα ως μία επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπογράμμισε δε ότι ακριβώς αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται απλώς για μια κίνηση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά, όπως επιβεβαιώθηκε στην Κορσική, «η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μία θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για την Ευρώπη συνολικά».

Τόνισε ακόμη πως «αυτό που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε συνολικά την Ευρώπη για τη στρατηγική σημασία της λεκάνης της Μεσογείου και ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό είναι κάτι που το έχουμε πετύχει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι κάτι που είναι θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα».

«Δεν κάνουμε μυστική διπλωματία»

Απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί μυστικής διπλωματίας στα εθνικά θέματα, ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος.

«Είχα ενημερώσει και τον κ. Τσίπρα όπως και τη σύμβουλο του πρώην πρωθυπουργού για τις τελευταίες εξελίξεις. Δεν θυμάμαι να ενημέρωνε κανέναν ο κ. Τσίπρας όταν ήταν στην κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά.

Για άρθρο του σε τρεις ξένες εφημερίδες ο πρωθυπουργός επεσήμανε, επίσης, πως αυτό που περιέγραψε στα αγγλικά ως «written understanding», δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μιας κατ' αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής του συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου προέδρου και του συμβούλου της κ. Μέρκελ.

«Αυτό πάντως που συμφωνήθηκε, παραβιάστηκε, όχι από εμάς πάντως», τόνισε.

Σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για κάτι περισσότερο. «Μακριά από εμάς οποιαδήποτε φιλολογία, ρητορική περί μυστικής διπλωματίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Κορονοϊός: «Αν χρειαστεί θα κάνω πρώτος το εμβόλιο»

Αναφορικά με την πανδημία του νέου κορονοϊού, τις δυσκολίες και το εμβόλιο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι απαραίτητο να εμβολιαστούν όλοι οι Έλληνες και πρόσθεσε ότι θα είναι ο πρώτος που κάνει το εμβόλιο.

Υπογράμμισε πως το εμβόλιο θα είναι απολύτως ασφαλές όταν διατεθεί και θα χρειαστεί να γίνει μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά «αν πρέπει για λόγους συμβολισμού να δώσει το παράδειγμα πρώτος θα εμβολιαστεί ο ίδιος και η οικογένειά του».

Επανέλαβε δε ότι το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν με μία προτεραιοποίηση από την Επιτροπή Εμβολιασμού, αλλά εκτίμησε πως «το πρόβλημά μας θα είναι άλλο, θα είναι να πείσουμε τους Έλληνες ότι πρέπει να εμβολιαστούν».

Όλα έτοιμα στα σχολεία - Γονείς, φορέστε μάσκες στα παιδιά σας

«Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξή Τύπου στη Θεσσαλονλικη.

Αναφορικά με τις μάσκες ο πρωθυπουργός προσέθεσε ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές» και απηύθυνε έκκληση προς όλους να αντιμετωπίσουμε την αυριανή ημέρα με ψυχραιμία και αισιοδοξία.

«Ο λόγος που επιμένουμε σε μάσκα είναι ότι αυτό μας υπέδειξαν οι ειδικοί ότι είναι το καλύτερο μέτρο για να προστατευτούμε από ένα ενδεχόμενο δεύτερου κύματος», είπε χαρακτηριστικά.

«Ζητώ από όλους να συμμορφωθούν για το καλό τους. Είναι για το καλό των παιδιών, των γονέων, των παππούδων. Οι επιστήμονες λένε ότι τα παιδιά κινδυνεύουν λιγότερο από τον κορονοϊό, αυτό δεν σημαίνει ότι τα παιδιά δεν μπορούν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, στις ευάλωτες ομάδες» συνέχισε.

Σχετικά με το κατά πόσο μπορούν τα πολύ μικρά παιδιά να φορέσουν μάσκα, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως «έχω δει πολλά παιδιά που βλέπουν τη μάσκα σαν παιχνίδι και πιστεύω ότι θα καταφέρουν να τη φορέσουν και οι εκπαιδευτικοί θα είναι δίπλα τους».

«Ο λόγος για τον οποία επιλέξαμε τις μάσκες ήταν επειδή ήταν πρακτικά αδύνατον να δημιουργήσουμε εντός λίγων μηνών τόσες πρόσθετες σχολικές τάξεις ώστε να μπορέσουμε να διαχωρίσουμε τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα» είπε ο πρωθυπουργός.

«Όπως και κρίθηκε ότι δεν θα ήταν σωστό να μεγαλώσουμε τη διάρκεια της σχολικής ημέρας γιατί αυτό θα δημιουργούσε κοινωνικά προβλήματα σε γονείς, ιδιαίτερα στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα» συμπλήρωσε.

«Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν κρούσματα, υπάρχουν όμως πολύ αυστηρά πρωτόκολλα από τον ΕΟΔΥ, για το πως κλείνουν τμήματα, τάξεις, ακόμα και σχολεία» κατέληξε.

Για την καταστροφή στη Μόρια

Η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς γιατί η κατάσταση είναι χειρότερη επί των ημερών της ΝΔ στο προσφυγικό.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που κατέστρεψε ένα πολύ μεγάλο μέρος της Μόριας ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες» και προσέθεσε «ότι κάποιοι υπεδραστήριοι πρόσφυγες και μετανάστες θέλησαν να εκβιάσουν την κυβέρνηση για την αποχώρησή τους από το νησί»

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ευκαιρία και είπε ότι θα δημιουργηθεί μία μόνιμης δομή στη Μυτιλήνη που δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη της Μόριας.

«Ζήτησα από την Ευρώπη η διαχείριση του νέου κέντρου όπου γίνει, να έχει την εμπλοκή της ΕΕ. Να έχει σημαία και ανάμιξη η Ευρώπη. Υπάρχει θετική άποψη για ευρωπαϊκή ανάμιξη» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα ο πρωθυπουργός, εκτός από τις προηγούμενες συζητήσεις και πρωτοβουλίες του Μακρόν και της Μέρκελ, τόνισε ότι χτες επικοινώνησε με την Καγκελάριο Μέρκελ «για να δούμε πως η Γερμανία μπορεί να μας υποστηρίξει περισσότερο».

«Βόμβα» για υποχρεωτική στράτευση στα 18

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε επίσης πως είναι σε συζητήσεις με τις Ένοπλες Δυνάμεις για υποχρεωτική στράτευση στα 18 έτη.

«Πρέπει να το θέσω, υπάρχει και το ζήτημα που δεν είμαι έτοιμος να μιλήσω, της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18. Διευκολύνει τον προγραμματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί ισότητα για όλους. Το συζητάμε με τις Ένοπλες Δυνάμεις», είπε, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν τίθεται θέμα για αύξηση της θητείας.

Για το άνοιγμα του τουρισμού και το κλείσιμο των καταστημάτων στις 12

Στο άνοιγμα του τουρισμού και στο κατά πόσο αυτό ήρθε νωρίτερα απ’ ότι έπρεπε, λόγω κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την άποψη πως η χώρα άνοιξε την οικονομική δραστηριότητα με μεγάλο επαγγελματισμό και για αυτόν τον λόγο είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση από άλλες, ανταγωνιστικές χώρες.

«Δεν υπήρξε χώρα που να μην άνοιξε στην οικονομική δραστηριότητα. Αν κάποιοι το πρότειναν αυτό έπρεπε να το πουν τότε. Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα και με μεγαλύτερο επαγγελματισμό από όλες τις άλλες χώρες», είπε αρχικά.

«Είμαστε σε πολύ καλύτερη μοίρα από όλες τις άλλες χώρες. Διάβασα πολλά άρθρα από επισκέπτες που είπαν ότι αισθάνθηκαν απολύτως ασφαλείς. Περισσότερο από ότι στις χώρες τους. Γιατί όλοι ανταποκρίθηκαν πλήρως» συμπλήρωσε.

«Αν κάποιος πιστεύει ότι έπρεπε να πετάξουμε αυτά τα λεφτά έπρεπε να το πει» απαντώντας σε όσους είπαν ότι η χώρα άνοιξε πολύ νωρίς τα σύνορά τους.

«Έπρεπε να στηρίξουμε όχι μόνο τα εισοδήματα αλλά και τις θέσεις δουλειάς. Πιστεύω ότι αυτό το ζήτημα το χειριστήκαμε καλά. Πέσαμε θύματα της επιτυχίας μας εν μέρει και κάνουμε την αυτοκριτική μας. Πήραμε γρήγορα μέτρα και αυτά αποδίδουν Δεχτήκαμε πολύ ειρωνικά σχόλια για το αν ο κορονοϊός κολλάει μετά τις 12. Το αποτέλεσμα όμως είναι ότι αυτά τα μέτρα δούλεψαν. Έχουμε πολύ καλύτερο βαθμό πληροφόρησης. Και μπορούμε να χαράσσουμε πολιτική με δεδομένα» κατέληξε.

Πότε έρχονται τα πρώτα Rafale στην Ελλάδα – Τι ισχύει για τις φρεγάτες

«Φιλόδοξο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμά της χώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το κόστος του και για το αν τα αεροσκάφη και οι φρεγάτες θα είναι άμεσα επιχειρησιακά διαθέσιμα και τι άλλο περιλαμβάνει η αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία.

«Τα Ραφάλ έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Μιράζ 2000», σημείωσε και πρόσθεσε πως η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας είναι τα πρώτα αεροσκάφη να φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022.

Επεσήμανε ότι στη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν σοβαρές επενδύσεις στο Ναυτικό και η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση του στόλου μας. Για τις φρεγάτες είπε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης πέντε με επτά έτη.

Οριστική η κατάργησή της εισφοράς αλληλεγγύης

Ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε διευκρινίσεις σχετικά με τις εξαγγελίες του για την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για συγκεκριμένες ομάδες πολιτών.

Συγκεκριμένα για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι και αν πρόκειται για μέσο μόνιμο ή προσωρινό ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου, απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας.

Μίλησε για προτεραιοποίηση των επιλογών της κυβέρνησης με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητές της.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Νάξος: Θανατηφόρο τροχαίο για οικογένεια - Νεκρή η μητέρα (pics)