Ελληνοτουρκικά: Διπλωματικός πυρετός πριν την Σύνοδο Κορυφής - Οι όροι της Αθήνας για διάλογο
Δύο είναι μέχρι στιγμής οι παράγοντες που έχουν θέσει στην δημόσια σφαίρα, ξανά, το ενδεχόμενο συζήτησης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Από την μία η αποστροφή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον Σαρλ Μισέλ, μετά τη συνάντησή τους, στο Μέγαρο Μαξίμου και από την άλλη το μέχρι τώρα χαμήλωμα των τόνων από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.
«Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής και αυτά συνεχιστούν, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία σχετικά με τη μία διαφορά που έχουμε, την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός την ώρα που και η Άγκυρα δεν φαίνεται, τα τελευταία 24ωρα τουλάχιστον, να εκτοξεύει πολεμικές απειλές προς την Αθήνα.
Πότε ξεκινά ο διάλογος (αν ξεκινήσει)
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις μέχρι τώρα εξελίξεις, εάν παγιωθούν όπωςεξέφρασε την επιθυμία του και ο πρωθυπουργός, να διαμορφώνουν ένα πλαίσιο στο οποίο οι δύο χώρες θα μπορούσαν να προσέλθουν σε διάλογο. Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε χρησιμοποίησε και την λέξη «άμεσα», με διπλωματικές πηγές να τονίζουν πως αυτή η αναφορά δεν είναι τυχαία.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η Τουρκία διαβλέποντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, έστω και με καθυστέρηση είναι έτοιμη να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στις 24 Σεπτεμβρίου, κάτι που δεν φαίνεται να αντέχει και η τουρκική οικονομία, κάνει κάποια βήματα υπαναχώρησης προκειμένου να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα.
Άλλωστε η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη και η ελληνική αποστολή υπό την καθοδήγηση του πρέσβη ε.τ. Παύλου Αποστολίδη, προς αναχώρηση για την Κωνσταντινούπολη ανά πάσα στιγμή.
Κυβερνητικές πηγές, πάντως, μιλώντας στο Newsbomb.gr, διαμηνύουν ότι «η βελτίωση, πάντως, των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά όχι μόνο από την αλλαγή της στάσης της Άγκυρας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και έναντι άλλων κρατών-μελών της Ε.Ε. που μπήκαν στο στόχαστρό της. Δεν γίνεται, όπως ανέφερε, να διακηρύττεις ότι διαβουλεύεσαι και ταυτόχρονα να επιβουλεύεσαι. Ούτε να λες ότι συνομιλείς, ενώ απειλείς. Η Μεσόγειος αποτελεί ζωτικό χώρο ασφάλειας για όλη την Ευρώπη. Και η στήριξη στην Ελλάδα και στην Κύπρο δεν αποτελεί απλά μία αυτονόητη έκφραση αλληλεγγύης, αλλά και μια ρητή αναγνώριση ότι διακυβεύονται πλέον στρατηγικά, γεωπολιτικά συμφέροντα της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο ρόλος της Μέρκελ
Σημαντικός παράγοντας στις τελευταίες εξελίξεις πάντως, είναι οι διπλωματικές κινήσεις της Γερμανίας για την αποκλιμάκωση. Η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ και του Έλληνα πρωθυπουργού, ήταν σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη από μία σειρά επαφών.
Τα επόμενα 24ωρα αναμένονται αντίστοιχες επαφές τόσο με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, όσο και με τον Ταγίπ Ερντογάν. Στόχος της Γερμανίας είναι αρχικά να δοθεί χρόνος στην Τουρκία να δείξει πως επιλέγει την αποκλιμάκωση αντί της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που στο παρασκήνιο τρέχουν οι διαβουλεύσεις για να βρεθεί η φόρμουλα προκειμένου θα βρεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων οι δύο πλευρές του Αιγαίου.
Πώς θα βγουν όλοι κερδισμένοι
Όπως διαφαίνεται, εάν Ελλάδα και Τουρκία προσέλθουν σε διάλογο, τότε διαμορφώνεται μία κατάσταση στην οποία όλοι «κερδίζουν». Η Τουρκία αποφεύγει τις κυρώσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει λύσει μία γεωπολιτική κρίση και η Ελλάδα θα έχει οδηγήσει στην βάση του τον τουρκικό στόλο έχοντας αποδείξει πως έχει τους συμμάχους στο πλευρό της βγαίνοντας κερδισμένη στην διπλωματική ατζέντα.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως όποτε -κι αν- ξεκινήσουν οι συζητήσεις, εκτιμάται ότι, σε πρώτη φάση, δεν θα πραγματοποιηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αλλά με πιο χαμηλόβαθμα στελέχη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός - Προειδοποίηση: Μπορεί να φτάσουμε τα 1000 κρούσματα την ημέρα