Ευθύνες στον Παπακωνσταντίνου για έλλειμμα και στοιχεία

Ο Νίκος Λογοθετίδης επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για το έλλειμμα του 2009.

Ευθύνες στον Παπακωνσταντίνου για έλλειμμα και στοιχεία
5'

Βαρύτατες ευθύνες στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου επιρρίπτει το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της στατιστικής υπηρεσίας Νίκος Λογοθέτης καθιστώντας τους στην ουσία ως τους φυσικούς αυτουργούς της παραποίησης των στατιστικών στοιχείων της ελληνικής οικονομίας και της διόγκωσης του ελλείμματος προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος της χώρας στο ΔΝΤ.

Στην μακροσκελή κατάθεσή του στον εισαγγελέα – η οποία αποτελεί βασικό κομμάτι της δικογραφίας που βρίσκεται στην Βουλή - ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια τον μηχανισμό που – σύμφωνα με τον ίδιο – φουσκώθηκε το έλλειμμα του 2009. Ένα μηχανισμό που δεν αποτελείται μόνο από μαθηματικές πράξεις αλλά και από ανθρώπους που ανέλαβαν να οδηγήσουν την χώρα στην χειρότερη περιπέτεια της νεότερης ιστορίας της.

Σύμφωνα πάντα με όσα είπε ο κ. Λογοθέτης, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας Γεωργίου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ανώτερα στελέχη της Eurostat σχημάτισαν μια τριγωνική συνεργασία προκειμένου το έλλειμμα να δείχνει αυξημένο, να αλλοιωθεί δηλαδή επι το χείρω η εικόνα της ελληνικής οικονομίας και με τον τρόπο αυτό να διευκολυνθεί η είσοδος της χώρας στο ΔΝΤ.

Ο ίδιος, εκ θέσεως παρακολουθούσε από κοντά την «δολιοφθορά» αλλά ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ του είχε απαγορεύσει τη πρόσβαση σε κάθε επίσημο έγγραφο με αποτέλεσμα να παραβιάσει τον υπολογιστή του προέδρου.

Τα στοιχεία που απέκτησε είναι αποκαλυπτικά και τα παρουσίασε τότε στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής λέγοντας ότι με αυτά αποδεικνύονται οι «αυθαιρεσίες» που εκτίναξαν το έλλειμμα, η «καθοδήγηση» και οι «υπόγειες συνομιλίες του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ με την Eurostat».

epitropi_oikonomikwn-1
epitropi_oikonomikwn-2



Συγκεκριμένα, ο κ. Λογοθέτης υποστηρίζει ότι «δεν εξηγήθηκε ποτέ ο λόγος της αυθαίρετης και βεβιασμένης (χωρίς αναλογιστική μελέτη) ένταξης συγκεκριμένων ΔΕΚΟ στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (τα κριτήρια ένταξης των οποίων δεν αιτιολογήθηκαν ποτέ) ούτε ο λόγος διόγκωσης του ελλείμματος από το αναμενόμενο 12% στο 15,4% που εξαγγέλθηκε τελικά από την Eurostat. Μάλιστα δεν έχει ούτε καν αιτιολογηθεί με ποια κριτήρια μπήκαν στο έλλειμμα τα συγκεκριμένα swaps («συμφωνίες ανταλλαγής επιτοκίου»)».

Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ κάνει λόγο για επιστολή του προέδρου της Eurostat k. Radermacher προς τον κ. Ανδρέα Γεωργίου στις 8/10/2010 σχετική με τα “Goldman Sachs Swaps” και συμπληρώνει « Σε αυτή την επιστολή περιγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι «προτάσεις» της Eurostat για την ποσοτική αναθεώρηση (προς τα επάνω) του Ελληνικού χρέους (και συνεπώς και του ελλείμματος) για κάθε έτος από το 2001 και μετά, λαμβάνοντας υπ όψιν τα swaps. ..

Στην τελευταία παράγραφο της επιστολής ο κ. Radermacher ζητά να έχει μέχρι τις 10/10/2010 (δηλ. 2 ημέρες μετά την λήψη της επιστολής) την έγκριση του κ. Γεωργίου για πλήρη συμπερίληψη όλων των στοιχείων στον υπολογισμό του ελλείμματος. Η επιστολή τελειώνει υπενθυμίζοντας στον κ. Γεωργίου «την επιθυμίας του (δηλ. του κ. Γεωργίου) να λάβει γραπτώς την καθοδήγηση τους (δηλ. της Eurostat) πριν την ολοκλήρωση των προσαρμογών».

Επιπροσθέτως, ο κ. Λογοθέτης μιλά και για «εμπλοκή» των ανθρώπων της Eurostat στην διαδικασία αλλαγής του ιδρυτικού νόμου για την ΕΛΣΤΑΤ «προς όφελος του κ. Γεωργίου».

Συγκεκριμένα, ο κ. Λογοθέτης μνημονεύει συμβουλευτικές επιστολές του «liaison expert κ. Snorrasson (πρόσωπο επικοινωνίας μεταξύ Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ επι τεχνικών θεμάτων) προς τον κ. Γεωργίου με κοινοποίηση προς τους δικηγόρους Αθ. Τσεβά και Per Samuelson (δικηγόρος της eurostat) και οι οποιοι αναφέρονται ως “Legal Advisors” του κ. Γεωργίου και αποτελεί απάντηση εννέα συγκεκριμένων ερωτήσεων του κ. Γεωργίου προς τον κ. Snorrason. Σύμφωνα πάντα με το υπόμνημα του κ. Λογοθέτη «η συμβουλευτική επιστολή» είναι σχετική «με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ» και διερωτάται αν «θεωρείται παρέμβαση στα εσωτερικά μιας Ανεξάρτητης Ελληνικής Αρχής και στην Ελληνική Νομοθεσία…».
Παπακωνσταντίνου «υπονοείς ότι φούσκωσα επίτηδες το έλλειμμα;»

Τι απειλές υποστηρίζει ότι δέχθηκε

Μια βασική λεπτομέρεια την οποία ο κ. Λογοθέτης είχε αποφύγει να την αποκαλύψει στα μέλη της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων της Βουλής αλλά την εκμυστηρεύτηκε στον εισαγγελέα ήταν η αντίδραση του κ . Παπακωνσταντίνου στις ενστάσεις του και η επεισοδιακή συνάντηση που είχε μαζί του.

Όταν σε βάρος του κ. Λογοθέτη ασκήθηκε δίωξη για παραβίαση προσωπικών δεδομένων λόγω του ότι είχε «εισχωρήσει» στον υπολογιστή του κ. Γεωργίου εκλήθη σε συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών (7.2.2011), παρουσία και του γ.γ. Ηλία Πλασκοβίτη.

Στην κατάθεσή του, αναφορικά με την συνάντηση, αναφέρει «Στην ερώτησή μου αν έγινα ξαφνικά εχθρός της Ελλάδας επειδή τόλμησα να αμφισβητήσω τον τρόπο υπολογισμού του ελλείμματος ο κ. Παπακωνσταντίνου αντέδρασε έντονα λέγοντας "με φοβίζετε κ. Λογοθέτη υπονοείτε δηλαδή ότι φουσκώσαμε επίτηδες το έλλειμμα;".

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε τέλος στη συνάντησή μας δηλώνοντάς μου ότι "αν δεν υπέβαλα την παραίτησή μου από την ΕΛΣΤΑΤ ως τα μεσάνυχτα της ιδίας ημέρας, ο ίδιος θα προωθούσε το θέμα στη Βουλή, θα το μάθαιναν όλα τα ΜΜΕ και ως συνέπεια θα καταστρεφόμουν επαγγελματικά και θα μάτωνε η Ελλάδα...».

Διαβάστε ακόμη:

Έρχεται εξεταστική για Παπανδρέου - Παπακωνσταντίνου

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή