Ανησυχία ΣΥΡΙΖΑ για το αίτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών
Στη συνέντευξή του στο CNN Greece o Νάσος Ηλιόπουλος είπε:
«Το να υπάρχει κανάλι διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία είναι σε κάθε περίπτωση θετική εξέλιξη. Όσο σκληρή κριτική και να ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντα επιμένει ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τον διάλογο. Και αυτός ο διάλογος πρέπει έχει συγκεκριμένο ορίζοντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, που δεν είναι άλλος από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.»
Η αποστρατιωτικοποίηση
Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση διατυπώνεται ερωτήματα για την ακριβή ατζέντα του νέου ελληνοτουρκικού διαλόγου, αφού, όπως υποστηρίζει, δεν έχει αναλυτική ενημέρωση από την κυβέρνηση. Τα ερωτήματα μετατρέπονται σε ανησυχία σε ό,τι αφορά το ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.
Αξιωματούχος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε στο CNN Greece τρεις παράγοντες που εκτιμά ότι τεκμηριώνουν αυτήν την ανησυχία:
Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας
Το χτεσινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας αναφέρει:
«Δηλώνεται ότι το τουρκικό έθνος, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, έτσι και στο εξής δεν θα κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά στην προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα.
Καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και των συνθηκών, ιδίως όσον αφορά στον εξοπλισμό των νησιών τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.»
Ο συνομιλητής μας επισήμανε ότι μολονότι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών συνιστά πάγια τουρκική θέση, εντούτοις, η αναφορά στη χτεσινή ανακοίνωση έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί δείχνει την προσπάθεια της Άγκυρας να επιβάλει τη δική της ατζέντα στον διάλογο που αρχίζει.
Οι Navtex και το στρατιωτικό αποτύπωμα
Ο δεύτερος παράγοντας που επισημαίνεται, είναι οι δύο τουρκικές Navtex των τελευταίων ημερών, όπου διατυπώνεται το αίτημα της αποστρατιωτικοποίηση της Χίου και τη Λήμνου. Η Άγκυρα επικαλείται τη Συνθήκη της Λωζάνης για να τεκμηριώσει τα αιτήματα της.
Τέλος, ο αξιωματούχος επισημαίνει τη δήλωση Πομπέο για «μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος» στην περιοχή. Να σημειωθεί ότι «μείωση του στρατιωτικού αποτυπώματος» δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη πλήρη αποχώρηση των ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων, αλλά μπορεί να ερμηνευτεί ως μικρότερη παρουσία του ελληνικού στόλου στην περιοχή.
Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ
Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι:
«Δεν μπορεί την ώρα που έχουμε απέναντι στρατιά του Αιγαίου, εμείς να συζητάμε για αποστρατικοποίηση των νησιών. Τι να κάνουμε; Όταν έχουμε μια Τουρκία η οποία έχει αποδείξει πάρα πολλές φορές ότι μέσα από την στρατιωτική ισχύ θέλει να επιβάλλει και έχουμε κατεχόμενο το βόρειο τμήμα της Κύπρου, δεν μπορεί αυτά τα πράγματα να τα αντιμετωπίζουμε με μια ελαφρότητα.
Διάλογος ναι για την υφαλοκρηπίδα, για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ναι, ρεαλιστική στάση απέναντι και στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν συνολικότερα τη διευθέτηση των θαλασσίων Ζωνών, αλλά όχι –ξεκάθαρα το λέω- θέματα γκρίζων Ζωνών και αποστρατικοποίησης νησιών. Δεν μπορούν αυτά να συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα του διαλόγου.»
Ο κ. Τσίπρας δεν δέχεται λοιπόν συζήτηση για θέματα αποστρατιωτικοποίησης και κυριαρχίας. Ωστόσο, η μη αναφορά στο ζήτημα των χωρικών υδάτων και η χρησιμοποίηση του όρου θαλάσσιες ζώνες δείχνει μια πιο «ανοιχτή» προσέγγιση σε ενδεχόμενες διευθετήσεις σε αυτό το πεδίο.
Πηγή: Cnn.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: Κλείνουν περίπτερα, μίνι μάρκετ και κάβες τα μεσάνυχτα - Δείτε σε ποιες περιοχές