ΠΑΣΟΚ: Αν δεν συμφωνήσουμε και οι τρεις, δεν πάμε πουθενά
Ο κ. Μπεγλίτης ζήτησε από Σαμαρά και Καρατζαφέρη να συναινέσουν σε μια προσπάθεια να τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα. Σε διαφορετική περίπτωση, τα υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι η διαπραγμάτευση δεν θα μπορεί να συνεχιστεί και ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει.
Πέραν αυτού, στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών ο κ. Γιώργος Παπανδρέου έθεσε ξανά το θέμα των εκλογών.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε πως θα πρέπει να παραταθεί ο χρόνος της κυβέρνησης, κάτι με το οποίο διαφώνησε ο κ. Σαμαράς και συμφώνησε ο κ. Καρατζαφέρης.
Εκτενής συζήτηση έγινε, επίσης, στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού τομέα. Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τα εξής:
- Κοινές μετοχές που θα ξεπερνούν το 70%
- Διοίκηση με κρατικό έλεγχο
- Αποφυγή πελατειακών σχέσεων
- Διασφάλιση δημοσίου συμφέροντος
Στα εργασιακά ζητήματα, για τα οποία έγινε επίσης πολύς λόγος, το ΠΑΣΟΚ κατέληξε στις παρακάτω θέσεις:
- Να μην αγνοηθούν οι κοινωνικοί εταίροι
- Να βρεθούν κοινές βάσεις συμφωνίας
- Να μην καταργηθεί 13ο και 14ος μισθός
- Να μην καταργηθεί κατώτατος μισθός
Οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο.
Επίσης έγινε γνωστό πως ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος ζήτησε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να ετοιμάσει έκθεση για το τι σημαίνει χρεοκοπία και έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του Ευρώ.
Σχετικά ο κ. Παπαδήμος θα προχωρήσει και σε επαφές με τα κόμματα της Αριστεράς.
Για τις επικουρικές συντάξεις, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι όσα προτείνει η Νέα Δημοκρατία είναι ανεδαφικά και ότι δεν μπορεί να σπαταληθούν κοινοτικοί πόροι γι’ αυτό το θέμα.
Επιπλέον, η Ιπποκράτους πρότεινε άμεση συγχώνευση των επικουρικών ταμείων.
Για τα θέματα αυτά θα γίνει συζήτηση στο Eurogroup της Πέμπτης, το οποίo αναβλήθηκε για μία ημέρα, αφού ήταν προγραμματισμένο για την Τετάρτη.
Επίσης ζητήθηκε τηλεδιάσκεψη με τους εταίρους της Ελλάδας στην οποία θα συμμετέχουν από πλευράς της χώρας μας οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί και ο πρωθυπουργός.
Τέλος μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν λήξει όλα, να έχει συμφωνηθεί από τα κόμματα η πορεία της χώρας, να έχει ολοκληρωθεί το PSI, να έχει καταλήξει η δανειακή σύμβαση και όλα αυτά να έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.