Βγήκαν τα μαχαίρια για ΣΕΒ και ΕΒΕΑ
Σφοδρή σύγκρουση ξέσπασε ανάμεσα στο ΕΒΕΑ και στον ΣΕΒ για τα μέτρα της τρόικας που αφορούν τις μισθολογικές και εργασιακές ανατροπές.
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας αλλά και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, με ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι "η πρόταση της τρόικας, περί κατάργησης της εισφοράς των επιχειρήσεων στα επιμελητήρια, αποτελεί εισήγηση μιας ολιγομελέστατης ομάδας εγχώριων επιχειρήσεων - μελών του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του οποίου πρότεινε τέτοιου είδους μέτρα στην τρόικα και μάλιστα πριν τα εισηγηθεί στην ελληνική κυβέρνηση" ενώ το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας στη δική του ανακοίνωση αναφέρει ότι η συγκεκριμένη πρόταση έγινε: ''καθυπόδειξη ντόπιων υποβολέων που σκοπό έχουν αφενός την συρρίκνωση του επιμελητηριακού θεσμού και των επιχειρήσεων που τα επιμελητήρια εκπροσωπούν, και αφετέρου την αποδυνάμωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των μικρομεσαίων τις οποίες ενισχύουν και στηρίζουν επιστημονικά τα επιμελητήρια".
Το ΕΒΕΑ αναφέρει ότι οι διοικήσεις των επιμελητηρίων ενημερώθηκαν από στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας πιέζουν ασφυκτικά την κυβέρνηση για την κατάργηση της εισφοράς των επιχειρήσεων προς τα επιμελητήρια, γεγονός που εκτιμά ότι θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τα επιμελητήρια σε «λουκέτο», δεδομένου ότι δεν επιδοτούνται ούτε με ένα ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Προσθέτει δε ότι στο σύνολό τους τα επιμελητήρια καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες με τις εισφορές των επιχειρήσεων - μελών τους που για το 95% των περιπτώσεων είναι 50 ευρώ ετησίως, δηλαδή περίπου 4 ευρώ το μήνα ''και με το ευτελές αυτό ποσό τα επιμελητήρια προσφέρουν πλείστες υπηρεσίες στα μέλη τους, πολύ υψηλότερης αξίας'' αναφέρουν και το ΕΒΕΑ και το ΒΕΑ.
«Θα πρέπει, όμως, να γνωρίζει ο κ. Δασκαλόπουλος», όπως υπογραμμίζει το ΕΒΕΑ «ότι οι 900.000 μικρομεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν έδρα τους την Ελλάδα και παράγουν και απασχολούν προσωπικό δεν είναι απλοί εισοδηματίες, χωρίς παραγωγικές μονάδες και με τα κεφάλαιά τους σε funds του εξωτερικού».
Ταυτόχρονα, όπως προσθέτει το ΕΒΕΑ, θα πρέπει να ξέρει η ελληνική κυβέρνηση, πριν συναινέσει σε μια τέτοια καταστροφική απόφαση, ότι στα αναπτυγμένα κράτη της Ευρωζώνης, όπως στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Ιταλία και αλλού, τα επιμελητήρια διέπονται από το ίδιο καθεστώς που ισχύει στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει λόγος αλλαγής του καθεστώτος.
Η απάντηση του ΣΕΒ
Ο ΣΕΒ απαντώντας προχώρησε με την παρακάτω ανακοίνωση:
Η επίθεση του προέδρου του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλου κατά του ΣΕΒ αποτελεί μνημείο ψεύδους, κακεντρέχειας και προσωπικής εμπάθειας. Είναι μάλιστα ακατανόητη στη σημερινή συγκυρία όπου άλλα, πολύ πιο ζωτικά ζητήματα από την εισφορά τους στο ΕΒΕΑ, απασχολούν τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Η μοναδική φορά που ασχολήθηκε ο ΣΕΒ με το θέμα της υποχρεωτικής συνεισφοράς στα επιμελητήρια είναι όταν το κατέγραψε σε μια μακρά λίστα Μη Ανταποδοτικών Επιβαρύνσεων που είχε περιληφθεί στη μελέτη
«Επιχειρηματικότητα Χωρίς Εμπόδια» πριν 14 μήνες. Η μελέτη δόθηκε στη δημοσιότητα, στον υπουργό Ανάπτυξης και εστάλη στους κοινωνικούς εταίρους και στα περισσότερα Επιμελητήρια (μεταξύ αυτών και το ΕΒΕΑ) προς μελέτη και σχολιασμό τον Δεκέμβριο του 2010.
Ο μόνος τρόπος να παραμείνει χρήσιμος ένας θεσμός είναι να προσφέρει ανταποδοτικές υπηρεσίες σε εκείνους που τον πληρώνουν. Εφόσον ο κ. Μίχαλος πιστεύει ότι προσφέρει «πλείστες υπηρεσίες στα μέλη του, πολύ υψηλότερης αξίας», γιατί ανησυχεί για ενδεχόμενη κατάργηση της υποχρεωτικής συνεισφοράς; Οι έξυπνοι επιχειρηματίες πληρώνουν αυτό που αξίζει.
Ας ξεκινήσει το ΕΒΕΑ με δημοσιοποίηση του απολογισμού του για να κρίνουν τα μέλη του φορέα το πώς ξοδεύονται τα σχεδόν 20 εκατ. ευρώ των ετήσιων εσόδων του σε ανταποδοτικές υπηρεσίες. Και να αιτιολογήσει το αποθεματικό των 11 εκατ. ευρώ που ο ίδιος αποκάλυψε ότι διαθέτει το ΕΒΕΑ, σε μια εποχή που κάθε ευρώ είναι πολύτιμο για τις χειμαζόμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.