Ο αυτοδημιούργητος και αμφιλεγόμενος Λαυρέντης Λαυρεντιάδης
Ενσάρκωσε, όσο κανείς τα τελευταία χρόνια, το μύθο του αυτοδημιούργητου. Ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης ξεκίνησε από το Αιγάλεω όταν στις αρχές του 1990 μετά το θάνατο του πατέρα του. Ανέλαβε σε ηλικία μόλις 19 ετών τα ηνία της μικρής οικογενειακής επιχείρησης διανομής χημικών προϊόντων.
Ήταν η εταιρεία «Νεοχημική», μια άγνωστη επιχείρηση για πολλούς τότε. Τότε άρχισε η «Νεοχημική» να αναπτύσσεται. Παρήγαγε νέα προϊόντα και συνήψε συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες. Διπλασίασε το προσωπικό της από 20 σε 40 άτομα.
Ο Λ. Λαυρεντιάδης δεν επεδίωξε την εισαγωγή της εταιρείας του στο Χρηματιστήριο την εποχή που σημειωνόταν το τρελλό ράλλυ ανόδου των μετοχών. Έπραξε το αντίθετο. Την έβαλε στο Χρηματιστήριο όταν ο γενικός δείκτης έχει κατακρημνιστεί, το 2003.
Κι από εκεί ξεκινούν τα θαύματα και για άλλους τα περίεργα.
Μέσα σε τρία χρόνια η μετοχή της «Νεοχημικής» έσπασε τα κοντέρ. Παρουσίασε άνοδο 1400% ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών λίμναζε και το απέφευγαν οι επενδυτές.
Carlyle, Omega και Νίκος
Αυτή η ταχεία άνοδος της «Νεοχημικής», καθώς και η ανάπτυξή της, προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας – κολοσσού “Carlyle”. Το deal δεν άργησε να έρθει και ο Λ. Λαυρεντιάδης πώλησε την εταιρεία στους Αμερικάνους αντί του ποσού των 750 εκατ. ευρώ.
Με αυτή τη συμφωνία απέκτησε τεράστια ρευστότητα και ξεκίνησε ένα μπαράζ εξαγορών διαφόρων εταιρειών που συγχωνεύθηκαν για να δημιουργήσουν τη φαρμακευτική εταιρεία “Alapis”.
Την ίδια εποχή, ο κ. Λαυρεντιάδης έστρεψε το ενδιαφέρον του στον τραπεζικό τομέα αγοράζοντας ένα μεγάλο πακέτο μετοχών της “Omega Bank”. Αυτή η αγορά τού επέτρεψε να μπει στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας και να την ελέγξει πλήρως. Την ίδια εποχή, στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας συμμετείχε και ο αδελφός του τέως πρωθυπουργού, ο κ. Νίκος Παπανδρέου.
Στην “Proton Bank”
Στη συνέχεια ο κ. Λαυρεντιάδης διαφώνησε με τους στρατηγικούς στόχους της “Omega Bank”, θεώρησε ότι δεν υπάρχουν προοπτικές ανάπτυξης και προχώρησε στην αγορά του πλειοψηφικού πακέτου της “Proton Bank”.
Επόμενη κίνησή του ήταν να αγοράσει τις μετοχές του κ. Μιχάλη Σάλλα στην “Omega Bank” και να γίνει και εκεί το αφεντικό συγχωνεύοντας τελικά αμφότερες τις τράπεζες.
Οι εκπλήξεις όμως συνεχίστηκαν. Το θώκο του διευθύνοντος συμβούλου στην “Proton Bank” του κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ανέλαβε ο κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε τις φήμες για ιδιαίτερες και στενές σχέσεις του κ. Λαυρεντιάδη με τον αμερικάνικο παράγοντα.
Την ξαναγόρασε
Οι φήμες αυτές ενισχύθηκαν όταν λίγο αργότερα πήρε πίσω τη «Νεοχημική» καταβάλλοντας 80 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1/10 δηλαδή της αξίας στην οποία την είχε πουλήσει.
Ο επιχειρηματίας δεν έκανε προσπάθεια να διαψεύσει ή να αποδυναμώσει την παραφιλολογία για τις σχέσεις του με ισχυρούς οικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες του αμερικάνικου κατεστημένου. Το αντίθετο μάλιστα, έντεχνα άφησε να αιωρείται και να προσλαμβάνει διαστάσεις αυτή η φήμη.
Δεκάδες πολιτικοί, παράγοντες της οικονομικής και κοινωνικής ζωής του τόπου συνωστίζονταν στην αυλή του κ. Λαυρεντιάδη, διαγκωνίζονταν για να αποκτήσουν φιλικές σχέσεις μαζί του, να εξασφαλίσουν την εύνοια του.
Ο κ. Κυριακίδης και τα ΜΜΕ
Ο κ. Λαυρέντης Λαυρεντιάδης επεκτάθηκε στο χώρο τον ΜΜΕ με αιχμή του δόρατος τον κ. Π. Κυριακίδη, εκδότη στο χώρο του βιβλίου και πρόσωπο στενά συνδεδεμένο μαζί του. Η σχέση του με τον κ. Κυριακίδη όπως αφήνεται να διαρρέει, είναι σχεδόν πατρική αφού ο εκδότης στάθηκε κοντά του όταν ο κ. Λαυρεντιάδης έχασε τον πατέρα του.
Η οικονομική επιφάνεια του κ. Πέτρου Κυριακίδη δεν δικαιολογούσε μεγάλες επενδυτικές πρωτοβουλίες στο χώρο των ΜΜΕ.
Τις εξασφάλισε όμως η δανειοδότηση μέσω της “Proton Bank”.
Ο κ. Λαυρεντιάδης γνώριζε ότι επιχειρούσε να πατήσει σε ξένα χωράφια, ότι οι «βαρώνοι» των ΜΜΕ στην Ελλάδα δεν έβλεπαν με καλό μάτι επεκτατικές και επιθετικές κινήσεις από ένα νεοεισερχόμενο επιχειρηματία.
Ο κ. Λαυρεντιάδης είχε τη δική του στρατηγική. Πέρα από την αγορά κάποιων ΜΜΕ, που είτε είχαν προβλήματα είτε ήταν σε φάση παρακμής, αγόρασε μετοχές του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, του «Πήγασου», των ΜΜΕ του ομίλου Αλαφούζου.
Παράσχεσε έτσι ρευστότητα σε αυτές τις επιχειρήσεις, επενδύοντας ταυτόχρονα. Είναι μία κίνηση που του εξασφαλίζει πολύτιμες συμμαχίες και φιλίες. Απολαμβάνει μεγάλης προβολής από το ΔΟΛ, το συγκρότημα Μπόμπολα και το “Mega Channel”.
Οι δύο στόχοι
Στην πραγματικότητα ο Λ. Λαυρεντιάδης δεν φάνηκε πουθενά. Από πουθενά δεν προέκυψε η εμπλοκή του με τα ΜΜΕ αφού όλες οι κινήσεις γίνονται από τον κ. Π. Κυριακίδη. Όλοι όμως γνωρίζουν τη σχέση των δύο ανδρών.
Εικάζεται ότι οι μεγάλοι στόχοι του Λ. Λαυρεντιάδη ήταν δύο. Ο πρώτος ήταν η «Ελευθεροτυπία» που δεν κατάφερε τελικά να την αγοράσει από την κόρη του αείμνηστου Χρήστου Τεγόπουλου, Μάνια, παρά το γεγονός ότι το επιδίωξε.
Ο δεύτερος στόχος του ήταν ο Ολυμπιακός. Η κόπωση του κ. Σωκράτη Κόκκαλη αλλά και η κρίση δρομολόγησαν εξελίξεις στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Ολυμπιακού. Ο κ. Κόκκαλης βρέθηκε ένα βήμα πριν από τη συμφωνία με τον κ. Λαυρεντιάδη για την πώληση του Ολυμπιακού πριν καταλήξει τελικά στο οριστικό deal με τον Ευάγγελο Μαρινάκη.
Ανεπιβεβαίωτες φήμες μιλούν για ανθρώπους που διοχέτευσαν πληροφορίες και εκτιμήσεις στο κ. Κόκκαλη και αφορούσαν την προέλευση των χρημάτων του κ. Λαυρεντιάδη. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να του πουλήσει ένα σημαντικό ποσοστό της «Καραϊσκάκη» Α.Ε., της εταιρείας που διαχειρίζεται το γήπεδο και τις εγκαταστάσεις του.
Τα προβλήματα
Μαζί με το αόρατο όμως άγγιγμα της μοίρας που έσπρωξε ψηλά το κ. Λαυρεντιάδη κινήθηκε και ένα αόρατο χέρι που προκαλεί εδώ και ένα χρόνο σοβαρά προβλήματα στο μεγαλοεπιχειρηματία.
Στις 27 Ιουλίου του προηγούμενου έτους η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος ζήτησε τη δέσμευση 51 εκατ. ευρώ από τους λογαριασμούς του κ. Λαυρεντιάδη θεωρώντας ότι το συγκεκριμένο ποσό υπεξαιρέθηκε από την “Proton Bank”.
Η Τράπεζα της Ελλάδας ξεκίνησε έλεγχο στην “Proton Bank” και τοποθέτησε επίτροπο.
Ο κ. Λ. Λαυρεντιάδης, κάνοντας χρήση του νέου νόμου, δήλωσε έτοιμος να καταβάλλει τα 51 εκατ. ευρώ με αντίτιμο την απαλλαγή του από αξιόποινες πράξεις που ενδεχομένως θα του αποδίδονταν. (Πρόκειται για το αναθεωρημένο άρθρο 384 του Ποινικού Κώδικα…).
Παρέμεινε όμως στο στόχαστρο αφού η δικαστική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη αν και ο κ. Λαυρεντιάδης δείχνει καθησυχαστικός και συνεχίζει απτόητος.
Οι αντίπαλοί του έχουν στοχοποιήσει τον κ. Π. Κυριακίδη για να πλήξουν καίρια τον ίδιο. Στέκονται στη δανειοδότηση του από την “Proton Bank”. για τις αγορές μετόχων ΜΜΕ.
Αναφέρουν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με την αγορά του 49% της εφημερίδας “Veto” του Μ. Τριανταφυλλόπουλου που δεν κυκλοφορεί πλέον.
Ο Π. Κυριακίδης εμφανίζεται να έλαβε δάνειο 22 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το 49% των μετοχών της “Veto” όταν το μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας ήταν 300.000 ευρώ.
Φυσικά η εμπορική αξία αποτιμάται διαφορετικά και ο Λ. Λαυρεντιάδης όντως πούλησε ακριβά τη «Νεοχημική» μπορεί να συνδέεται και με ακριβές αγορές.
Πολιτικές επαφές
Θρησκευόμενος, λόγω και μίας σοβαρής περιπέτειας με την υγεία του, ο Λ. Λαυρεντιάδης έχει στενές σχέσεις με την Εκκλησία. Είναι Άρχων του Πατριαρχείου και συχνά προστρέχει στο Άγιον Όρος. Έχει πλούσιο φιλανθρωπικό έργο ενώ έχει στηρίξει και εκδηλώσεις του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
Η σχέση του με την πολιτική είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Παλαιότερα θεωρούνταν φίλος της οικογένειας Παπανδρέου ( λόγω της συνύπαρξης του με το Ν. Παπανδρέου στο Δ.Σ. της “Omega Bank”). Τον τελευταίο καιρό επιχειρούν να τον συνδέσουν με τον κ. Ευ. Βενιζέλο.
Πριν προκύψουν οι δικαστικές εκκρεμότητες και οι έρευνες για την “Proton Bank” συνωστίζονταν οι πολιτικοί για μία φωτογραφία μαζί του. Μία αναζήτηση στο διαδίκτυο είναι αποκαλυπτική.
Σε κάθε περίπτωση ο Λ. Λαυρεντιάδης είναι ένας… αυτοδημιούργητος και αμφιλεγόμενος. Κάποιοι των βλέπουν ως Ωνάση και κάποιοι άλλοι ως Κοσκωτά.