Δένδιας: Η ΕΕ δεν ενεργεί ως ένωση, η Ελλάδα έχει αισθανθεί μόνη της ενάντια στην Τουρκία
Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, βρίσκεται στη Μπρατισλάβα. Νωρίτερα είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον ομόλογό του της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσουγλου, με τη συνομιλία να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενόψει της έναρξης διερευνητικών επαφών για να καθίσουν οι δυο χώρες στο τραπέζι.
Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Φόρουμ Globsec 2020 με τους υπουργούς εξωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας, Ρουμανίας και Σλοβακίας στην Μπρατισλάβα με τίτλο «Η ΕΕ ως παγκόσμιος ηγέτης στην μετά κορονοϊό εποχή», ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, στάθηκε στο γεγονός ότι αρκετές φορές η ΕΕ έχει αφήσει τη χώρα μόνη της απέναντι σε καταστάσεις όπως η κρίση με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο, μάλιστα, υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε απρόθυμη να επιβάλει κυρώσεις, ενώ σχολίασε πως παρότι οικονομικά η ΕΕ είναι ένας γίγαντας, στρατιωτικά δεν ενεργεί ως ένωση και έχει επιτρέψει στην Τουρκία να παίξει τα δικά της παιχνίδια με τη μεταφορά τζιχαντιστών από τη Συρία στη Λιβύη. Επιπλέον, ο Νίκος Δένδιας σχολίασε και τις εξελίξεις στις ΗΠΑ υπογραμμίζοντας πως η συνεργασία της Ευρώπης με την Αμερική αποτελεί τη μοναδική επιλογή.
Δείτε ζωντανά τη συζήτηση στη Μπρατισλάβα
«Δεν υπάρχει κοινή εξωτερική πολιτική ασφάλειας»
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει φτάσει ακόμη στο σημείο να έχει μια κοινή εξωτερική πολιτική, μια κοινή πολιτική ασφάλειας και την κατανόηση ότι πρέπει να υπερασπιστεί τις αξίες της όχι μόνο με τον ήπιο αλλά και με το σκληρό τρόπο, αν χρειαστεί», επεσήμανε ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας.
Στη συνέχεια, σχολίασε: «Εάν περάσετε με το αυτοκίνητο από τις Βρυξέλλες στο Άμστερνταμ ή από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι περνάτε από τα πεδία μάχης του περασμένου αιώνα όπου εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Και όμως αυτές οι χώρες έχουν επιλέξει να ζήσουν μαζί και έχουν καταφέρει κάτι που, ας πούμε το 1930, θα ήταν απολύτως αδύνατο, ακόμη και να φανταστούμε ότι θα μπορούσε ποτέ να συμβεί. Έτσι, για αυτό το ιστορικά σύντομο χρονικό διάστημα, η ΕΕ έχει δημιουργήσει το πιο περήφανο επίτευγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας».
«Δεν έχουμε αντιδράσει σωστά με την Τουρκία»
Ο Νίκος Δένδιας επιπλέον υπογράμμισε πως «Η ΕΕ, αν και οικονομικά είναι ένας γίγαντας, στρατιωτικά δεν ενεργεί ως ένωση», αναφέροντας το παράδειγμα της Λιβύης όπου μετά από μήνες διαπραγματεύσεων εν τέλει η ΕΕ δραστηριοποιήθηκε στο πλαίσιο της επιβολής του εμπάργκο όπλων που αποφάσισε ο ΟΗΕ. «Επιτρέψαμε στην Τουρκία να μεταφέρει χιλιάδες τζιχαντιστές από τη Συρία στη Λιβύη. Δεν έχουμε αντιδράσει σωστά», ήταν το σχόλιο του πριν τονίζει πως η ΕΕ είναι ένα πρότζεκτ υπό κατασκευή που θα χρειαστεί χρόνο αλλά θα φτάσει στο αποτέλεσμα που πρέπει.
Σχετικά με την αλληλεγγύη που θα περίμενε η Ελλάδα να έχει από την ΕΕ, ο υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας είπε χαρακτηριστικά πως «Η χώρα μου έχει αισθανθεί πολλές φορές μόνη της, για παράδειγμα στην πρόσφατη κρίση με την Tουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν αισθανθήκαμε ότι έχουμε όλη την αλληλεγγύη που θέλαμε. Οι προκλήσεις δεν περιμένουν. Μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα, προσπαθούμε και απαιτείται πολλή προσπάθεια».
«Διστακτική στην επιβολή κυρώσεων η ΕΕ»
Μιλώντας για το θέμα της Κύπρου, ο Νίκος Δένδιας, ξεκαθάρισε πως υπάρχει σαφής παράνομη ενέργεια και τεράστιες προκλήσεις σε βάρος κράτους – μέλους της ΕΕ, σχολιάζοντας: «Για άλλη μια φορά η Ένωση ήταν εξαιρετικά απρόθυμη να επιβάλει κυρώσεις».
Τέλος, σχετικά με τις ΗΠΑ υποστήριξε ότι «Μερικές φορές υπάρχουν παρεξηγήσεις, διαφορετικά συμφέροντα, αλλά η συνεργασία με τις ΗΠΑ είναι η μόνη επιλογή για την Ευρώπη», ενώ έκανε σαφές πως η Αμερική είναι ένας σύμμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντιπροσωπεύει κοινές αξίες. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών, στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ιγκόρ Μάτοβιτς, με τον οποίο συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις και το περιθώριο συνεργασίας αλλά και τις διεθνείς εξελίξεις στο σύνολό τους.
Μάας: Να κάνει περισσότερα η ΕΕ
Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών, Χάικο Μάας, σχολίασε πως όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν από την ΕΕ να κάνει ακόμα περισσότερα, τονίζοντας πως ήδη υπάρχει η δικαιοσύνη και η δημοκρατία υπάρχουν ενώ σε μη Ευρωπαίους πολίτες ακόμα είναι ζητούμενο. Σχετικά με τη Ρωσία, ανέφερε πως η Ευρώπη τη χρειάζεται λέγοντας «Μπορούμε να είμαστε σκληροί, αλλά δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε τη διακοπή του διαλόγου».
Αναφορικά με τις εκλογές στις ΗΠΑ, υποστήριξε πως ελπίζει την επόμενη ημέρα να μην υπάρξουν εκπλήξεις και να αποδεχθούν όλοι το αποτέλεσμα. «Δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι, ανεξάρτητα από το ποιος θα εκλεγεί, η Αμερική θα συνεχίσει την πορεία της απόσυρσης από τον διεθνή της ρόλο. Η Ευρώπη έχει μεγαλύτερη ευθύνη όσον αφορά την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας», ήταν τα λόγια του.
Ο υπουργός εξωτερικών της Ρουμανίας, Μπόγκνταν Αουρέσκου, ανέφερε πως η ΕΕ θα πρέπει να κερδίσει τον ηγετική της ρόλο καθώς κανείς δεν θα της τον δώσει έτσι απλά. «Αν θέλουμε να έχουμε παγκόσμιο ρόλο, πρέπει να ξεκινήσουμε με τη γειτονιά μας. Πρέπει να βρούμε έναν κοινό παρονομαστή, που είναι το κοινό συμφέρον της ΕΕ στο σύνολό της. Οι κυρώσεις είναι σημαντικές ως εργαλείο, προκειμένου ο στόχος αυτών των κυρώσεων να επιστρέψει στον σεβασμό των αξιών και των κανόνων, που αποτελούν τον πυρήνα της ΕΕ.», σχολίασε.
«Οι κυρώσεις δεν είναι κάτι συμβολικό, έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε όσους στοχεύουν», είπε από τη δική του πλευρά ο Γάλλος υπουργός, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, ενώ πρόσθεσε: «Είναι χρήσιμα, αποτελεσματικά εργαλεία και έχουν συνέπειες. Είναι ένα εργαλείο στην υπηρεσία της ΕΕ». Τέλος, ο Σλοβάκος υπουργός, Ιβάν Κόρτσοκ, σχολίασε πως η Ευρώπη θα πρέπει να έχει συγκεκριμένες πολιτικές ενώ έκανε σαφή την υποστήριξή του στον ύπατο εκπρόσωπο, Ζοζέπ Μπορέλ στην προσπάθεια να εκπροσωπήσει πιο επιθετικά την Ευρώπη στην παγκόσμια σκηνή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Η «μπλόφα» του Ερντογάν: Πώς «τσίμπησαν» οι Ευρωπαίοι στις ψευτιές του «σουλτάνου»