Στο υπ. Άμυνας το δεξί χέρι του Πομπέο, Κλαρκ Κούπερ για τις τουρκικές προκλήσεις

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κλαρκ Κούπερ αναμένεται στη συνέχεια να μεταβεί στην αμερικανική βάση της Σούδα
Intime

Στο Πεντάγωνο μετέβη το απόγευμα της Πέμπτης (14/10), συνοδεία του πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κλαρκ Κούπερ. Η επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου με αρμοδιότητα τις πολιτικές και τις στρατιωτικές υποθέσεις, σχετίζεται με τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπογράμμισε ότι προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση πρέπει να αποσυρθούν άμεσα το ερευνητικό σκάφος και τα τουρκικά πολεμικά πλοία από την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ότι δεν είναι δυνατόν διεξαχθεί διάλογος υπό καθεστώς απειλών.

Ο Αμερικανός Αξιωματούχος κ. Κλαρκ Κούπερ ανέδειξε τους ισχυρούς, διαχρονικούς δεσμούς των δύο χωρών και το σημαντικό ρόλο της Ελλάδος, ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κλαρκ Κούπερ αναμένεται στη συνέχεια να μεταβεί στην αμερικανική βάση της Σούδας, ενώ θα πραγματοποιήσει ταξίδι και στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι ο κ. Κούπερ δεν θα επισκεφτεί την Τουρκία, κάτι που είναι ενδεικτικό της ενόχλησης που έχουν προκαλέσει οι κινήσεις του Ενρτογάν στις ΗΠΑ.

Ο κ. Κούπερ θα συναντηθεί με ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Αθήνα και στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα επισκεφτεί τη ναυτική βάση της Σούδας.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Στην Ελλάδα, 14-18 Οκτωβρίου, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κούπερ θα πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις με ανώτερους πολιτικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στην Αθήνα σχετικά με τις προσπάθειες για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, από την Ανατολική Μεσόγειο έως και τα Βαλκάνια. Στη συνέχεια, ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών Κούπερ θα επισκεφθεί τη Ναυτική Βάση της Σούδας, μια από τις βασικές τοποθεσίες της αμυντικής συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας, όπου η διευρυμένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) προάγει τη συνεχώς αναπτυσσόμενη συνεργασία μας με την Ελλάδα και τους Συμμάχους στο ΝΑΤΟ».