«Στα κάγκελα» οι βουλευτές για τα νέα μέτρα
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στους διαδρόμους της Βουλής, καθώς οι βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση συνειδητοποιούνότι αν ψηφίσουν τα νέα δημοσιονομικά μέτρα θα διαγράψουν τις προσωπικές τους πολιτικές φιλοδοξίες.
Οι περισσότεροι χαράσσουν για την ώρα «κόκκινες γραμμές», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν μέτρα που περιορίζουν ακόμα περισσότερο τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, όμως, στελέχη των επιτελείων, τόσο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ, εκφράζουν τη σιγουριά ότι τα «μέτρα θα περάσουν με μικρές απώλειες».
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, στην επερχόμενη ψηφοφορία που πιθανότατα θα διεξαχθεί την ερχόμενη Κυριακή, οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν για την διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ψηφοφορία θα μπει ένα γενικό κείμενο, ως ένα άρθρο, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει ο εφαρμοστικός νόμος. Στην ουσία πρόκειται για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και για το μνημόνιο.
Πάντως, όπως έλεγε κορυφαίος παράγοντας του ΠΑΣΟΚ «τα πάντα πρέπει να έχουν ψηφιστεί πριν την εκταμίευση της δόσης στις αρχές Μαρτίου».
Υπό αυτά τα δεδομένα, η ψηφοφορία της Κυριακής αναμένεται να περάσει αναίμακτα, κανείς όμως δεν μπορεί να εγγυηθεί για την τήρηση της κομματικής γραμμής όταν οι βουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν περικοπές μισθών και συντάξεων.
Αναλυτικά, ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς χαρακτήρισε «τυφλή εμμονή» την περικοπή μισθών και την κατάργηση της μετενέργειας από πλευράς της τρόικας που «εκμηδενίζει τα πάντα για όλους τους εργαζόμενους».
Επισήμανε πως «αυτή η επιμονή είναι προκλητική και καταστρέφει την απασχόληση και τις επιχειρήσεις. Παραβιάζει παράφορα το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο. Ποιός σήμερα νομιμοποιείται να παρεμβαίνει σε τέτοια ζητήματα. Η τακτική παραβιάζει την κοινή λογική και τη εθνική μας αξιοπρέπεια» και τόνισε ότι θα «πρέπει να υπάρξει αλλαγή πορείας».
Ο πρώην υπουργός δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης εξήγησε μεταξύ άλλων, ότι «Αν υιοθετήσουμε τα μέτρα αυτά, πολύ φοβάμαι ότι η απόλυτα φτώχεια θα οδηγήσει σε λαϊκή έκρηξη που θα ακυρώσει την όποια συνταγή».
Διστακτικοί στο να ψηφίσουν νέα μέτρα εμφανίστηκαν και οι κκ. Χρήστος Μαγκούφης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Ελπίδα Τσουρή.
Επιπροσθέτως, ο κ. Στάθης Κουτμερίδης, τόνισε: «Μας ζητούν να κόψουμε μισθούς και να κάνουμε απολύσεις. Η μάχη είναι σκληρή και είναι η ώρα που δοκιμάζονται οι αντοχές όλων μας. Να ξέρουν όμως οι δανειστές μας ότι στο δίλημμα χρεοκοπία ή εθνική ταπείνωση δεν θα δεχτούμε την εθνική ταπείνωση».
Από την άλλη ο κ. Γιάννης Αμοιρίδης επισήμανε ότι: «Αναμένουμε όλοι το αποτέλεσμα της σύσκεψης, είναι κρίσιμη ημέρα, αυτά που θα προταθούν πρέπει να έχουν τεκμηριωμένη ανάλυση γιατί πρέπει να δούμε και το αποτέλεσμα τους για τη χώρα, πρέπει να αποτυπωθεί γιατί τα μέτρα που προτάθηκαν ως τώρα αποδείχτηκε ότι οδήγησαν σε μεγαλύτερη ύφεση. Δεν μπορεί να μειώνεις τα πάντα και να δίνεις προτάσεις που να μην ξέρεις τι αποτέλεσμα θα έχουν. Δεν μπορεί να κάνεις τέτοιες προτάσεις που εξαθλιώνουν. Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε εξαθλιωμένους και νεόπτωχους, αν δεν ικανοποιήσουμε το δημόσιο αίσθημα οποιαδήποτε πολιτική δεν μπορεί να γίνει κατανοητή και να συναινέσει ο λαός. Πρέπει πρώτα να πείσω εγώ τον εαυτό μου και μετά τους πολίτες ότι οι αποφάσεις που θα πάρουμε θα είναι προς το συμφέρον της χώρας».
Από την πλευρά τα ΝΔ αρκετοί βουλευτές ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν μέτρα που θα επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση των ασθενέστερων τάξεων, ενώ παρατηρώντας τις πρόσφατες ενστάσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ συμπληρώνουν ότι: «Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να βλέπουμε τους ΠΑΣΟΚους να το παίζουν αντιμνημονιακοί και μάλιστα όψιμοι».
Πάντως, ο κ. Αργύρης Ντινόπουλος ξεκαθάρισε ότι «χάρη στην παρουσία του Σαμαρά έγινε για πρώτη φορά διαπραγμάτευση» και σημείωσε πως «το συζήτησα με τους πολίτες της περιφέρειας μου, και η πρότασή μου είναι η οριστική κατάργηση των βουλευτικών συντάξεων ως βαθύτατο πολιτικό και ηθικό ισοδύναμο απέναντι στους χαμηλόμισθους και επικουρικές συντάξεις…».