Πληροφορίες για επίσκεψη Λαβρόφ στην Αθήνα στις 26 Οκτωβρίου
Αφορμή της επίσκεψής του είναι ότι η Ελλάδα θα έχει μέχρι και τον Νοέμβριο την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενός διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία.
Η αναθέρμανση των σχέσεων Αθήνας – Μόσχας είναι ένας εκπεφρασμένος στόχος, ήδη από την πρώτη ημέρα ανάληψης καθηκόντων του Νίκου Δένδια στο υπουργείο Εξωτερικών, παρατηρεί η εφημερίδα και σχολιάζει ότι «μια τέτοια επίσκεψη, σε μια περίοδο βαθύτατης κρίσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι κρίσιμης σημασίας για την Αθήνα, διότι, μεταξύ άλλων, η Μόσχα αποτελεί ίσως τον μόνο συνομιλητή που φαίνεται να έχει επιρροή στην Αγκυρα».
Οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν εισέλθει σε περίοδο ψυχρότητας το προηγούμενο διάστημα με αφορμή την εκατέρωθεν απέλαση διπλωματών, με την Αθήνα να εμφανίζεται ενοχλημένη για τις πληροφορίες ρωσικής εμπλοκής στη Βόρεια Μακεδονία την περίοδο της σύναψης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Εν τω μεταξύ, χθες, η πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Αθήνα, με μια ανάρτηση στο Twitter, επιβεβαίωσε τη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα από το Διεθνές Δίκαιο ώστε να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία είναι συμβαλλόμενο μέρος της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.
«Η θέση της Ρωσίας ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 “ακρογωνιαίο λίθο” του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών» στην σχετική ανάρτηση.
«Η σύμβαση προβλέπει ρητώς το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο» καταλήγει το μήνυμα της ρωσικής πρεσβείας.
Δείτε τα tweet:
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κορονοϊός: «Καζάνι» που βράζει η Κοζάνη- Οι λόγοι που έφεραν το lockdown -Ποιες περιοχές κινδυνεύουν