Σύνοδος Κορυφής: Το ταμείο που κάνει η κυβέρνηση και τα επόμενα βήματα της Αθήνας
Το τεστ αξιοπιστίας το οποίο καλείται να περάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας μια επιπλέον εναλλακτική διαδρομή από αυτήν των κυρώσεων στην οποία με κατευθύνεται με βήμα σημειωτόν. Κι αυτή είναι μια από τις ελληνικές νίκες αυτού του διημέρου. Αυτήν άνοιξε η υπενθύμιση του πρωθυπουργού, κατά την παρέμβαση του, για τη δυνατότητα του εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Εργαλείο που αξιοποιήθηκε και σε άλλες συγκυρίες που ταυτόχρονα κατέδειξε εκ νέου στους συμμάχους ότι η Αθήνα δεν διακατέχεται από δογματισμό για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, κερδίζοντας την θετική στάση Βερολίνου και Παρισιού.
Η αποτίμηση που γίνεται αντανακλά τη σταθερή στρατηγική του ένα βήμα τη φορά. Η διακριτή αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη άλλωστε δεν ήταν τυχαία: «μετά από κάθε συνεδρίαση διανύουμε ακόμα δρόμο σε αυτήν την κατεύθυνση». Η εισαγωγή των νέων τουρκικών προκλήσεων στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της δεύτερης ημέρας άνοιξε και τον διάδρομο στην ελληνική αποστολή για επιτύχει επιπλέον κέρδη. Κέρδη που θα δίνουν μεγαλύτερη κλίση στην ξεκάθαρη στροφή που ήδη από τις αρχές του μήνα έκανε το υπερωκεάνειο όπως παρομοίασε ο πρωθυπουργός την Ευρώπη, και το ξεκάθαρο δίλημμα που έθεσε στην Ευρώπη.
Το προκαταβολικό κέρδος με την δημόσια αποδοκιμασία των δυο ισχυρών πόλων της ευρωπαϊκής οικογένειας κατά των προκλητικών ενεργειών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απόρροια του διπλωματικού μαραθωνίου στον οποίο επιδόθηκαν Αθήνα και Λευκωσία, έκανε χώρο στο τραπέζι της Συνόδου για να τεθεί το ζήτημα αλλά και να συζητηθεί. Οι ελληνικοί στόχοι όμως δεν εξαντλούνταν σε αυτήν την καταρχήν θετική εξέλιξη.
Στο ελληνικό ταμείο μπαίνει και η αυστηρή διατύπωση στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, με την οποία επανεβεβαιων. Μπορεί οι κυρώσεις να μην είναι αυτοσκοπός όπως έχει διατυπωθεί, όμως οι εξελίξεις νότια του Καστελόριζου, νομιμοποιούσαν την ελληνική επιδίωξη έναντι της τουρκικής επιθετικότητας και αναξιοπιστίας, να αποκτήσει το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο ακόμη και ένα διαφορετικό χρονικό ορόσημο από το προσδιορισμένο του ερχόμενου Δεκεμβρίου. Μια μάχη που δεν χάθηκε αλλά δεν θεωρείται και κερδισμένη, ιδιομορφία που απέπνεε και η προσεγμένη διατύπωση του πρωθυπουργού: «Το αν θα θέλαμε εμείς κάτι νωρίτερο κάτι γρηγορότερο, μπορεί να είναι μια θεωρητική συζήτηση, αλλά ξέρετε πολύ καλά ότι για να φτάσουμε σε συμπεράσματα, απαιτείται ομοφωνία», είπε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Εν κατακλείδι για την Αθήνα κέρδος αποτελούν και τα επιπλέον βήματα προς την κατεύθυνση που σταθερά επενδύει διπλωματικά και συνδέουν τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα ελληνικά. Στην ίδια θετική αποτίμηση συμπεριλαμβάνεται και η διεύρυνση της απήχησης των ελληνικών θέσεων που χωρίς εξαλλοσύνες αναδεικνύουν την επίμονα, αναξιόπιστη στάση της Τουρκίας, και η διορία των τριών εβδομάδων να αντιστρέψει τις ενέργειές της.
Σε κάθε περίπτωση ο διπλωματικός μαραθώνιος συνεχίζεται. Ο πρωθυπουργός από το βράδι της Παρασκευής βρίσκεται στον Έβρο, ένα από τα πεδία στα οποία ηττήθηκε η τουρκική στρατηγική των προκλήσεων, τον περασμένο Μάρτιο. Επιπλέον δείγμα είναι και η τριμερής Ελλάδα – Κύπρου – Αιγύπτου που διεξάγεται την ερχόμενη Τετάρτη στη Λευκωσία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Σύνοδος Κορυφής: Σκέψεις για ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων στην Τουρκία μετά την πρόταση Μητσοτάκη