Κρίση με το Oruc Reis: Έρχεται νέα διαμεσολάβηση του Βερολίνου
Με την πειρατική ρότα του Ορούτς Ρέις και τη μείωση της απόστασης του από το Καστελόριζο να ανεβάζει αντιστρόφως ανάλογα την πίεση στην εύθραυστη ισορροπία, ενισχύοντας ευθέως τις συνθήκες απειλής για την σταθερότητα στην περιοχή, αναζωπυρώνονται και οι διπλωματικές πρωτοβουλίες από τα ισχυρά κέντρα της Ευρώπης.
Ασφαλείς πληροφορίες του Newsbomb.gr αναφέρουν ότι τις τελευταίες ώρες οι ελληνικές κεραίες συλλέγουν όλο και περισσότερα σήματα που κατατείνουν στην δυναμική προετοιμασία μιας νέας διαμεσολάβησης του Βερολίνου. Αποτελεί άλλωστε σταθερή επιδίωξη της γερμανικής προεδρίας, να γραφεί ο επίλογος σε αυτό το κεφάλαιο της ελληνοτουρκικής κρίσης και να στηθεί το τραπέζι του διαλόγου.
Δεν διέλαθε της ελληνικής προσοχής το μήνυμα του επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Χάικο Μάας, του οποίου βασικός παραλήπτης ήταν η Άγκυρα αλλά εν μέρει προϊδέαζε και την Αθήνα. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε ότι θα προσπαθήσουν να βρούμε διαπραγματευτικές λύσεις μέχρι τον Δεκέμβρη. Εάν οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης τορπιλιστούν, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε άλλα μέσα», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε: «Όμως η Τουρκία δεν μπορεί να έχει κανένα συμφέρον από την μονιμοποίηση όλων των συγκρούσεων στις οποίες λαμβάνει μέρος. Η Τουρκία θα πρέπει να έχει ενδιαφέρον ώστε να αποκλιμακωθούν αυτές οι αντιπαραθέσεις».
Σε κάθε περίπτωση, στην Αθήνα προετοιμάζονται για ένα «θερμό» εικοσαήμερο έως τη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών. Η ανάλυση που γίνεται θέλει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αναβαθμίζει την στρατηγική της επικίνδυνης κλιμάκωσης, οδηγώντας περαιτέρω προς τα άκρα την ήδη οξυμένη κατάσταση. Κυρίαρχη επιδίωξη του Τούρκου Προέδρου, όπως ερμηνεύεται, είναι να εκμεταλλευθεί το κενό εξουσίας, που δημιουργείται στις ΗΠΑ. Στόχος να αποκομίσει τα μέγιστα, δυνατά, οφέλη και ταυτόχρονα αποφεύγοντας τα προβλήματα που θα του δημιουργούσε μια πιθανή διαδοχή στον προεδρικό θώκο της υπερδύναμης.
Δεν είναι άλλωστε τυχαία η ανάλυση που διακινείται στο ανώτερο επίπεδο και θέλει την τουρκική τακτική να μην υποκρύπτει τίποτε άλλο από την πραγματική και ευρύτερη πρόθεση του Ερντογάν να κηρύξει τον πόλεμο κατά της Δύσης. Σε αυτήν την επιλογή φαίνεται, όπως εκτιμάται, ο Τούρκος Πρόεδρος να χρησιμοποιεί ως όχημα την ακραία διένεξη με την Ελλάδα. Γι’αυτό και οι ενέργειες του διαλαμβάνουν ολοένα και περισσότερο, επιθετική διάσταση η οποία φυσικά και αποσκοπεί να εξαναγκάσει την χώρα μας σε αποχώρηση.
Είναι σαφές ότι τις τελευταίες ώρες στις ελληνικές προβολές για την εξέλιξη του – ήδη - επιβαρυμένου περιβάλλοντος – συνυπολογίζονται επιπλέον αρνητικές παράμετροι. Καταρχάς η δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης του νόμου διχοτόμησης του Αιγαίου και αναβάθμισης επι τα χείρω της πολυετούς αμφισβήτησης της Άγκυρας, της ελληνικής δικαιοδοσίας στην Έρευνα και Διάσωση. Μια εξέλιξη που σύμφωνα με ελληνικές πηγές δεν παράγει νομικά αποτελέσματα και δεν ανατρέπει το υπάρχον καθεστώς που έχει καθιερωθεί με ρητές συμφωνίες κατά τις δεκαετίες του 1950 και του 1970. Μέσω αυτών ορίζονται αμετάκλητα οι ελληνικές περιοχές ευθύνης για τις επιχειρήσεις Search and Rescue(SAR) σε αεροναυτικά ατυχήματα.
Μελανά χρώματα σε αυτό το κάδρο προσθέτει η επικράτηση του εκλεκτού του Τούρκου Προέδρου, Ερσίν Τατάρ στις εκλογές στα Κατεχόμενα. Η αποχώρηση Ακιντζί, όπως εκτιμάται, δεν διατηρεί απλώς το βόρειο του τμήμα της Μεγαλονήσου στη σφαίρα της τουρκικής επιρροής, αλλά σηματοδοτεί την ολοκληρωτική απορρόφησή και ένταξη του ως 82ου νομού της τουρκικής επικράτειας.
Μέσα σε αυτό κλίμα πάντως επίκειται εντός του προσεχούς διαστήματος μια εξέλιξη που θα εκπέμψει πολλαπλά διπλωματικά μηνύματα και όχι μόνο στο πεδίου του συμβολισμού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Στρατιωτική θητεία: Επισπεύδεται η αύξηση στον Στρατό Ξηράς λόγω Τουρκίας -Τι είπε ο Παναγιωτόπουλος