Ανασχηματισμός – Πότε θα γίνει: Οι κεντροαριστεροί και οι γκρίνιες των βουλευτών

Ο ανασχηματισμός είναι προ των πυλών. Με τους τόνους λίγο πιο χαμηλά αυτή την φορά εν συγκρίσει με λίγο πριν το καλοκαίρι, ωστόσο είναι φανερό πλέον πως πολλοί τον αναμένουν.
INTIME NEWS

Μία από τις βασικές έγνοιες ενός πρωθυπουργού είναι η ομαλή λειτουργία του κυβερνητικού σχήματος. Πανδημίες, έκτακτα γεγονότα, οικονομικές κρίσεις είναι πάντα στο πρόγραμμα και αποτελούν τροχοπέδη για να παραδίδεται έργο, ωστόσο η σωστή επικοινωνία μεταξύ των υπουργείων και εν τέλει με το Μέγαρο Μαξίμου αποτελεί εχέγγυο για έναν πρωθυπουργό. Έτσι, διασφαλίζεται πως ο ίδιος θα λειτουργεί ως μαέστρος και όχι ως παιδονόμος.

Συμπληρώνονται αισίως 16 μήνες παρά κάτι ημέρες διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας. Το κυβερνητικό σχήμα όπως λένε μπαρουτοκαπνισμένοι βουλευτές χρειάζεται ανανέωση. Όχι γιατί δεν κάνει καλά τη δουλειά του, αλλά γιατί εάν καθυστερήσει κι άλλο το φρεσκάρισμα τότε οι αρρυθμίες θα είναι ορατές.

Οι διυπουργικές παραφωνίες

Η αποστροφή του πρωθυπουργού στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο της 30ης Σεπτεμβρίου ήταν χαρακτηριστική και έκρουσε τον κώδωνα για όσους πίστευαν πως πλησιάζει η ώρα για ένα φρεσκάρισμα στο κυβερνητικό σχήμα.

«Θέλω να υπενθυμίσω ότι η ευθύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις της κυβέρνησης είναι συλλογική. Όλοι μαζί πιστωνόμαστε τα θετικά της κυβερνητικής δράσης και όλοι μαζί αναλαμβάνουμε, με αυτοκριτική διάθεση, την ευθύνη για τυχόν λάθη και μεριμνούμε για να τα διορθώσουμε» είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε: «Δεν είναι πολιτικά και ηθικά αποδεκτό, οποιοσδήποτε υπουργός να μετακυλίει ευθύνες σε άλλους υπουργούς ή να αποφεύγει να στηρίζει επιλογές της κυβέρνησης ή να αναγνωρίζει αστοχίες επικαλούμενος αναρμοδιότητα».

Τα παραπάνω και δη δια στόματος πρωθυπουργού καταδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που συζητιόταν εδώ και καιρό. Υπάρχει «θέμα» στην συνεννόηση ορισμένων υφυπουργών με τους υπουργούς τους αλλά και στην επικοινωνία μεταξύ υπουργείων, κυρίως για να επιτευχθεί… αποποίηση ευθύνης.

«Εάν δεν υπάρξει η απαραίτητη συνεννόηση, συνεργασία και φυσικά αποτελεσματικότητα στην επικοινωνία μεταξύ των υπουργείων, πολύ σημαντικά έργα θα κολλήσουν. Δεν έχουμε αυτήν την πολυτέλεια, πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις και να απορροφήσουμε τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης. Είναι ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και δεν μας επιτρέπεται να την χάσουμε για… καπρίτσια», διεμήνυσε στο Newsbomb.gr ανώτατη κυβερνητική πηγή.

Πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έχει δει, ωστόσο αυτά και προετοιμάζεται να ανακατέψει την τράπουλα. Οι γνωρίζοντες των συζητήσεων που γίνονται στο ανώτατο επίπεδο, τονίζουν πως στο πρωθυπουργικό γραφείο αντιλαμβάνονται πως ο ανασχηματισμός πρέπει να προχωρήσει άμεσα, ή μάλλον «χθες» (όπως λέει σε συζητήσεις του κυβερνητικό στέλεχος που μιλά καθημερινά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη) για να μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός σημαντικού μεταρρυθμιστικού έργου.

Η αλήθεια είναι ωστόσο πως στα δημοσιογραφικά γραφεία οι συζητήσεις μεταξύ συναδέλφων για τον χρόνο τον οποίο θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε ανακάτεμα της τράπουλας, αλλάζουν εβδομάδα παρά εβδομάδα, με το ανώτατο όριο να τοποθετείται στο τέλος Νοεμβρίου. Δεν αποκλείεται ωστόσο να δούμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει τους νέους υπουργούς ακόμα και εντός 10ημέρου από την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Οι εξωκοινοβουλευτικοί, οι γενικοί γραμματείς και οι ΠΑΣΟΚοι

Όταν ανακοινώθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στις αρχές Ιουλίου του 2019, όλοι εντόπισαν τον σχεδιασμό αποφυγής πολιτικού κόστους που χαρακτήριζε το κυβερνητικό σχήμα. Κοινοβουλευτικοί έμπειροι υπουργοί (πλην της Λίνας Μενδώνη και του Κυριάκου Πιερρακάκη -και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ο οποίος ήταν εξωκοινοβουλευτικός είχε όμως μεγάλη εμπειρία) και τεχνοκράτες υφυπουργοί. Με αυτό τον τρόπο οι τεχνοκράτες θα έβγαζαν την σκληρή δουλειά δίχως να αγχώνονται για το πολιτικό κόστος των αποφάσεών τους, κάτι που θα συνέβαινε σίγουρα σε περίπτωση που την θέση τους καταλάμβαναν εκλεγμένοι βουλευτές. Οι τελευταίοι όμως αισθάνονται αδικημένοι…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όχι μόνο δεν τους έχει αξιοποιήσει αλλά ενσωματώνει και στελέχη από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ. Αν και είχε καταλαγιάσει αυτή η συζήτηση, αναζωπυρώθηκε από την πρόσφατη πρόταση της πρώην «πράσινης» υπουργού, Άννας Διαμαντοπούλου για την θέση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ.

Το σκεπτικό των εκλεγμένων είναι το εξής: «Εμείς τρέχαμε σε κάθε γωνιά της χώρας για να φέρουμε πρώτη τη Νέα Δημοκρατία». Ο αντίλογος, όμως παραμένει: «Συνεχίστε να το κάνετε και αφήστε τον πρωθυπουργό να χρησιμοποιεί έμπειρα στελέχη για την διακυβέρνηση της χώρας ανεξάρτητα από πού προέρχονται ιδεολογικά».

Σε κάθε περίπτωση η «γκρίνια» των κοινοβουλευτικών παραμένει και σίγουρα αυτοί, περισσότερο από οποιονδήποτε θα ήθελαν έναν ανασχηματισμό το συντομότερο δυνατόν έτσι ώστε κάποιοι από αυτούς να καταφέρουν να αναλάβουν κάποιο χαρτοφυλάκιο. Θα τα καταφέρουν, όμως;

Θαμώνες του εντευκτηρίου της Βουλής που μιλούν στο Newsbomb.gr αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι με δεδομένο πως σχεδόν το 40% των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας είναι νεοεκλεγέντες, ο «πάγκος» δεν είναι και τόσο μεγάλος. Σίγουρα από την ΚΟ της ΝΔ έχουν ξεχωρίσει κάποια στελέχη εδώ και 1,5 χρόνο και κάποιοι από αυτούς έχουν αναβαθμιστεί, όπως για παράδειγμα ο βουλευτής Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου, ο οποίος όπως λένε οι παρατηρητικοί, βρίσκεται δίπλα στον πρωθυπουργό σε αρκετές τηλεδιασκέψεις που άπτονται των διεθνών σχέσεων της χώρας, ενώ πρόσφατα τον συνόδευσε και στην Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Αρκεί, όμως αυτό;

Εδώ έρχονται οι γενικοί γραμματείς. Όπως αφήνεται να εννοηθεί ο ανασχηματισμός ο οποίος θα γίνει θα είναι δομικός, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι αλλαγές θα είναι λίγες. Ίσα ίσα λέγεται πως κάποιοι από τους τεχνοκράτες θα αφεθούν για να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας και την θέση τους θα αναλάβουν γενικοί γραμματείς υπουργείων στα οποία έχουν βγάλει πολλή δουλειά.

Σίγουρα τις αποφάσεις του πρωθυπουργού θα επηρεάσει και η ηλεκτρονική εφαρμογή «Μαζί» η οποία αποτυπώνει την πρόοδο του κυβερνητικού έργου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: 935 νέα κρούσματα στην Ελλάδα - 5 θάνατοι - 91 οι διασωληνωμένοι