Χ. Παμπούκης: Έκαναν την Ελλάδα αποδιοπομπαίο τράγο
Σε άρθρο του στην εφημερίδα «Le Monde» με τον τίτλο «σήμερα η Ελλάδα, αύριο ποιος έχει σειρά», ο Χάρης Παμπούκης υποστηρίζει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε ως αποδιοπομπαίος τράγος, για να κρυφτεί το ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η χώρα, ανέφερε, μετατράπηκε σε πεδίο εφαρμογής σχεδίων δημοσιονομικής προσαρμογής, που ήταν καταδικασμένα ευθύς εξ αρχής, γιατί λανθασμένα σχεδιάστηκαν, λανθασμένα προετοιμάστηκαν και λανθασμένα εκτελέστηκαν.
«Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια τραγωδία και μια κρίση που επιδεινώνεται από χρονιά σε χρονιά» τονίζει ο κ. Παμπούκης, προσθέτοντας ότι μέσω της Ελλάδος οι κερδοσκόποι επιτίθενται στο ευρώ, στοιχηματίζοντας στα CDS, που από ασφάλιστρα κινδύνου μετεξελίχθηκαν σε εργαλείο κερδοσκοπίας.
Αναξιοπρεπής η ρητορική
Σύμφωνα με τον κ. Παμπούκη, η Ελλάδα παρουσιάστηκε ως ειδική περίπτωση, ώστε η Ευρώπη να κερδίσει χρόνο.
«Είναι αναξιοπρεπές το να διολισθήσει η κατάσταση σε μια τέτοια ρητορική και δημιουργεί αγανάκτηση η παρουσίαση της Ελλάδας ως μοναδική περίπτωση. Η ρητορική ότι η Ελλάδα είναι μια ξεχωριστή περίπτωση- ώστε να την αντιμετωπίζουν σαν λεπρό- είναι απαράδεκτη γιατί αυτό δεν συνάγεται από πουθενά, είναι άδικο και επικίνδυνο» υπογραμμίζει.
Η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο
Επίσης, ο κ. Παμπούκης χαρακτηρίζει λάθος το επιχείρημα ότι οι Έλληνες δεν εργάζονται, προσθέτοντας ότι το 2010, μετά από πρωτόγνωρες προσπάθειες, το έλλειμμα μειώθηκε κατά 5% μέσα σε ένα χρόνο.
Βεβαίως, υποστήριξε, η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, ωστόσο «ποιος χρόνος δόθηκε για να υπάρξει η δυνατότητα να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και να φανεί το αποτέλεσμά τους; Είναι δυνατόν να μεταρρυθμιστεί μια χώρα σε δύο χρόνια, όταν επί τριάντα χρόνια έχει ξεφύγει από την ορθή πορεία; Η φόρμουλα που επελέγη θα μας πάει στο δρόμο της ανάπτυξης ή στη βαθιά ύφεση, την κοινωνική αστάθεια ή στο πολιτικό χάος;».
Ηθικός και πολιτικός θάνατος της ΕΕ
Παράλληλα, ο πρώην υπουργός προειδοποιεί ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη, καθώς είναι «σαν να υπογράφεται η απόφαση ηθικού και πολιτικού θανάτου της ΕΕ».
«Η Ιστορία μας διδάσκει ότι τέτοιες ρητορικές είχαν πάντοτε άσχημο τέλος και αποτελούσε κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού το ότι τις είχε εγκαταλείψει. Είναι επικίνδυνο να αντιμετωπίζεται ως παρίας μια ομάδα, όταν μεγαλώνουμε σε μια συλλογικότητα που διαπνέεται κατά βάση από την αλληλεγγύη. Αυτό αποτελεί ηθική ήττα. Σήμερα η Ελλάδα. Αύριο ποιος θα έχει σειρά;» , διερωτάται.
«Εάν η Ευρώπη θέλει να αντιμετωπίσει την Ελλάδα με αξιοπρέπεια, δεν είναι προς το συμφέρον μόνον της Ελλάδος, είναι και προς το συμφέρον της Ευρώπης. Πρέπει να σταματήσει επιτέλους να υποδεικνύεται η Ελλάδα ως ο παρίας της Ευρώπης», καταλήγει ο κ. Παμπούκης.