«Ματς» στη Βουλή εν μέσω lockdown - Μητσοτάκης και Τσίπρας παίρνουν θέσεις μάχης
Από την μια οι δριμείες επιθέσεις του Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξη Τύπου, εναντίον της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας και από την άλλη η αναζωπύρωση παλαιοτέρων εστιών αντιπαράθεσης πλειοψηφίας και μείζονος αντιπολίτευση, όπως το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου αλλά και η υπόθεση Καλογρίτσα προμηνύουν ένα συγκρουσιακό σκηνικό. Σε κάθε περίπτωση κυρίαρχη επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι μετά την αναλυτική παρουσίαση της περασμένης Παρασκευής να αποδομήσει πλήρως τις κατηγορίες του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και να αποδείξει την σαθρότητα των επιχειρημάτων στα οποία καταφεύγει για να τις υποστηρίξει.
Ο πρωθυπουργός θα αξιοποιήσει ενώπιον της ολομέλειας τα επιστημονικά δεδομένα για να καταδείξει ότι δεν υπήρχαν άλλα χρονικά περιθώρια. Θα παρουσιάσει τα στοιχεία με την αύξηση 30-40% σε κρούσματα, θανάτους και διασωληνώσεις, που δεν μπορούσαν να εξηγηθούν άμεσα από τους ειδικούς, καθώς δεν ήταν εφικτός ο εντοπισμός της πηγής. Έτσι όπως θα αναδείξει για ακόμη μια φορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας που είχε φτάσει κοντά στα όριά του, δεν θα άντεχε επί μακρόν τη συνέχιση ανάλογων τάσεων. Όπως θα εξηγήσει οι ενδείξεις ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα πιο ορμητικό δεύτερο κύμα της πανδημίας σε σχέση με το αναμενόμενο, και με δεδομένο ότι πρώτη προτεραιότητά είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, υπήρχαν δύο επιλογές:. Η πρώτη ήταν να τηρηθεί στάση αναμονής ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο θα απέδιδαν τα μέτρα που είχαν ήδη ληφθεί, ωστόσο ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Η δεύτερη να εφαρμοστεί εγκαίρως και προληπτικά καθολικό lockdown, όπως και αποφασίστηκε.
Θα στοχοποιήσει ευθέως τον Αλέξη Τσίπρα για την προσφιλή τακτική του, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, της παραποίησης της πραγματικότητας και της επιλεκτικής παρουσίασης στοιχείων. Στον ισχυρισμό του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα παρουσιάσει το 2020 την 6η χειρότερη θέση όσον αφορά το επίπεδο ύφεσης στην ευρωζώνη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπενθυμίσει ότι στην προηγούμενη έκθεσή της Κομισιόν εκτιμούσε ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει τη βαθύτερη ύφεση στην ευρωζώνη το 2020. Κι αυτή η βελτίωση στη θέση της χώρας μας, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών της.
Για τις κατηγορίες Τσίπρα, ότι δεν υπάρχει καμία εισοδηματική ενίσχυση των νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων, ο πρωθυπουργός θα αναδείξει την παράβλεψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι, μόνο μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού, την οποία θα λάβουν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα διατεθούν συνολικά 890 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, την πλήρη κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών εισφορές επί του ονομαστικού μισθού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταρρίψει, τον ψευδή -όπως τον χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση ισχυρισμό, ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή δεν είναι χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις. Θα παρουσιάσει τα επίσημα στοιχεία που δείχνουν ότι από τους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχει χορηγηθεί συνολική ενίσχυση ύψους περίπου 3,4 δισ. ευρώ σε 145.132 μοναδικά ΑΦΜ. Δείκτης που κατά την κυβέρνηση αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο πέτυχε το στόχο του, να ενισχύσει με ρευστότητα τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρές και τις μικρομεσαίες. Σε αυτό το πλαίσιο όπως θα υπενθυμίσει, έπεται 4ος και 5ος κύκλος, συνολικού ύψους 1,7 δισεκ. ευρώ, στους οποίους το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί.
Ψευδής κατά την κυβέρνηση είναι και ο ισχυρισμός του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η επιδοτείται η ανεργία με ένα οριζόντιο επίδομα. Και σε αυτό το πεδίο τα στοιχεία της Eurostat, κατά την κυβέρνηση, αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο, καθώς το ποσοστό των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους στην Ελλάδα, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, δεν ξεπέρασε το 2%. Αυτή είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης η δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμπληρώνουν ότι σε χώρες όπως είναι η Ισπανία, ξεπέρασε το 6,5% και στην Ιταλία κινήθηκε γύρω στο 5%. Ακόμη, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ανεργία στη χώρα μας το 2020 θα αυξηθεί κατά λιγότερο από μία μονάδα, όταν στην Ισπανία και την Πορτογαλία η αύξηση προβλέπεται σημαντικά μεγαλύτερη. Επιπρόσθετα, όπως θα αναφέρει και κατά την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκανε καμία αναφορά στη θεσμοθέτηση προγράμματος επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας.
Σε αυτά προστίθενται το μέτρο μείωσης του ενοικίου για τα επαγγελματικά ακίνητα αλλά και για την κύρια κατοικία εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή εργασίας, καθώς επίσης για την φοιτητική κατοικία των τέκνων τους. Επιπλέον για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών το κράτος αυξάνει από αυτόν τον μήνα την κάλυψη κάλυπτε του 1/3 της ζημίας, στο ½ και όχι μέσω συμψηφισμού με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, αλλά με απευθείας πίστωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων. Στον αντίποδα όπως θα επισημάνει ο πρωθυπουργός το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση ενοικίου είναι όψιμο, καθώς ουδέποτε πρότεινε αντίστοιχο μέτρο στα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι Ι & ΙΙ». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υπενθυμίσει ότι το μεγάλο εύρος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποδεικνύεται όμως και από τη «γλώσσα» των αριθμών. Όταν τα δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, κατά μέσο όρο, ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ για το 2020, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Eurogroup, στην Ελλάδα, αυτά τα μέτρα έχουν ήδη ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ.
Όπως λένε κυβερνητικές πηγές στη συζήτηση θα αποδειχθεί ότι την προηγούμενη Παρασκευή, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε ξανά λες και ζει σε άλλο πλανήτη και απερίγραπτα αδιάβαστος, επιστρατεύοντας ψευδή στοιχεία και για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Αυτή όπως θα παρουσιάσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτυπώνεται και στις προσλήψεις:
- 7.000 ιατρών, νοσηλευτών, παραϊατρικού και υποστηρικτικού προσωπικού.
- 4.000 από τον κλάδο των νοσηλευτών που μονιμοποιήθηκαν.
- 4.000 επαγγελματιών υγείας (συμβασιούχοι ΟΑΕΔ) οι οποίοι ανανέωσαν τη σύμβασή τους για 2η χρονιά.
- 616 μόνιμοι γιατροί που διορίστηκαν μέσα στο 2020.
- 1500 μόνιμοι γιατροί θα έχουν προσληφθεί μέσα στο 2020, 300 εκ των οποίων θα στελεχώσουν τις νέες κλίνες Μ.Ε.Θ..
Επιπλέον θα υπενθυμίσει ο πρωθυπουργός ότι μετά από 5 χρόνια διακυβέρνησης, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε 557 Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ενώ σήμερα ο αριθμός των κλινών ΜΕΘ ανέρχεται και συνεχώς ανοίγουν νέες. Αναφορικά δε με τα τεστ θα επαναληφθεί ότι:
- Όλα τα τεστ είναι δωρεάν σε δημόσιες δομές υγείας.
- Κανείς που έχει ανάγκη δεν έχει μείνει χωρίς τεστ.
- Έχουν διενεργηθεί 2.000.000 τεστ (PCR και Rapid), ενώ Οι Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας έχουν πραγματοποιήσει 13.500 αποστολές σε κάθε γωνιά της χώρας και έχουν κάνει 450.000 δωρεάν τεστ σε πολίτες.
Ακόμη από τους αριθμούς, καταρρίπτεται όπως λένε τα ίδια στελέχη, και ο ισχυρισμός του Αλέξη Τσίπρα ότι η Ελλάδα είχε πολύ μεγαλύτερη αύξηση θανάτων από ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι στην προσπάθεια του, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, να διαστρεβλώσει και να αντιστρέψει την πραγματικότητα, συνέκρινε ποσοστιαία αύξηση θανάτων ανά χώρα ορίζοντας ως αυθαίρετη αφετηρία τον Ιούνιο. Ένα μήνα που οι άλλες χώρες μετρούσαν ήδη χιλιάδες θανάτους και η Ελλάδα 192 (30/6). Είναι ενδεικτικό ότι με τα «Syriza statistics» όπως τα χαρακτηρίζουν δηκτικά κυβερνητικά στελέχη, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει την Πορτογαλία να καταγράφει χαμηλότερες επιδόσεις από η Ελλάδα. Και αυτό τη στιγμή που όπως επισημαίνουν η Πορτογαλία από τον Ιούνιο, που έθεσε ως αυθαίρετη αφετηρία, μέχρι σήμερα, έχει 1.164 θανάτους, κατά πολύ περισσότερους από ότι στην Ελλάδα.
Αναμένονται πάντως με ενδιαφέρον οι τοποθετήσεις για άλλα τρέχοντα ζητήματα που πυροδοτούν έντονη σύγκρουση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτή είναι η υπόθεση Καλογρίτσα, τις καταγγελίες του οποίου διερευνά η δικαιοσύνη. Θα ζητηθεί, εκ νέου, μάλιστα από τον Αλέξη Τσίπρα να σιωπά για το συγκεκριμένο θέμα και να αποπέμψει τον στενό του συνεργάτη Νίκο Παππά. Επιπλέον υπάρχει και το θέμα του πορίσματος της επιτροπής Αλιβιζάτου που διερευνούσε περιστατικά αστυνομικής βίας. Ήδη από εχθές και μετά τις ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργείου, στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για κόλαφο, διότι όπως σημειώνουν κυβερνητικές και κομματικές πηγές, όσα αναφέρονται στο πόρισμα έγιναν κατά την διακυβέρνησή του ο ΣΥΡΙΖΑ και -όπως θεωρούν ότι προκύπτει- δεν έκανε τίποτα, προβαίνοντας πλέον σε κενές καταγγελίες ξεχνώντας ότι οι προτάσεις της έκθεσης έχουν υλοποιηθεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: Διπλάσια τα πρόστιμα - 300 ευρώ η «καμπάνα» για άσκοπη μετακίνηση και μη χρήση μάσκας