Lockdown: Οι επόμενες μέρες θα κρίνουν τα πάντα - Μείωση των SMS και καθολική καραντίνα μετά τις 9μμ
Η πορεία των κρουσμάτων του κορονοϊού τις επόμενες ημέρες, αλλά και η αντοχή του συστήματος Υγείας αναμένεται να κρίνει το αν θα επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί
Προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση με τα εκατομμύρια των sms που στάλθηκαν κατά τις πρώτες μέρες του lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο, 7 και 8 Νοεμβρίου, εστάλησαν 8,6 εκατομμύρια μηνύματα στο 13033.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο στο 13033 έφτασαν 4,7 εκατ. γραπτά μηνύματα, ενώ την Κυριακή 3,9 εκατ. Πρόκειται για αριθμούς ρεκόρ αν σκεφτούμε ότι ο μέσος όρος των sms κατά τη διάρκεια του προηγούμενου lockdown ήταν 2,9 εκατ.
Με το βλέμμα στα εν λόγω στοιχεία η κυβέρνηση σκέφτεται να λάβει πρόσθετα μέτρα αυστηροποίησης της καραντίνας, σύμφωνα με τον Alpha.
Συγκεριμένα, η κυβέρνηση περιμένει και την ερχόμενη εβδομάδα για να δει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, δηλαδή το lockdown με την παρούσα του μορφή. Εάν αυτά δεν αποδώσουν θα πάμε σε μια διαφορετική κατάσταση, όπως απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ και έπειτα, χωρίς καμία εξαίρεση.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες οι έξι λόγοι για αποστολή SMS στο 13033 θα μειωθούν, σε περίπτωση που αποφασιστεί αυστηροποίηση των μέτρων.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον τα κρούσματα πέσουν κάτω από τα 1.000 ημερησίως, υπάρχει το ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown.
Υπενθυμίζεται ότι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε την Τρίτη (10/11) 2.384 κρούσματα της νόσου covid-19 στη χώρα, εκ των οποίων 50 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 60.570, εκ των οποίων το 54,2% άνδρες.
Στη δίνη του κορονοϊού, παραμένει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα, με τα κρούσματα αλλά και την αμείωτη ροή ασθενών προς τα νοσοκομεία να αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία της κατάστασης που επικρατεί.
Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη, στην έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, το ποσοστό θετικότητας στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται στο 32%.
«Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικά έκαναν, κάνουν και θα κάνουν ό,τι χρειαστεί, ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αλλά και ό,τι κατά περίπτωση κρίνεται αναγκαίο ώστε μαζί με την ελληνική κοινωνία να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση. Οι δυνάμεις του ΕΣΥ δεν είναι απεριόριστες, αποδείξαμε ότι έχουμε σχέδιο και ότι μπορούμε να το εφαρμόσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Αναφορικά, με τις νοσηλείες στις ΜΕΘ η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και διευθύντρια στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αναστασία Κοτανίδου, είπε κατά την συνέντευξη Τύπου πως, από την αρχή της επιδημίας, έχουν νοσηλευτεί 900 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων έχουν λάβει εξιτήριο οι 330. Επίσης, ανέφερε για τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ της χώρας ότι κυμαίνεται από 35% έως 37%. Η κ. Κοτανίδου πρόσθεσε επίσης ότι «η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους, είναι μια θνητότητα που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Βορείου Αμερικής».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Κρούσματα σήμερα: Εφιάλτης σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα - Όλη η Ελλάδα μολυσμένη