Πώς και γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τα σχολεία - Τα στοιχεία, η αγωνία για την Οικονομία

Η απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων ήταν δύσκολη. Όπως και οι περισσότερες από τις τελευταίες που έχει λάβει η κυβέρνηση. Το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Όλο το παρασκήνιο.
ΙΝΤΙΜΕ

Τα τελευταία 24ωρα η αλληλεπίδραση μεταξύ λοιμωξιολόγων και πρωθυπουργικού επιτελείου ήταν πιο έντονη από ποτέ. Η αφόρητη πίεση στο σύστημα Υγείας και η μη μείωση των κρουσμάτων έκανε επιτακτική την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, επώδυνων τόσο για τους πολίτες όσο και για την Οικονομία.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, ανακοινώθηκε επισήμως το κλείσιμο των σχολείων σε όλη την επικράτειααπό τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως και τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, το επόμενο διάστημα έρχονται και νέες δέσμες προκειμένου τόσο να μειωθούν οι μετακινήσεις όσο και να επιτευχθεί ο στόχος να ανοίξει η αγορά τα Χριστούγεννα.

Η παραπάνω απόφαση αυτή ωστόσο δεν ήταν εύκολη. Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο Newsbomb.gr τόνιζαν πως δύο ήταν οι ανασταλτικοί παράγοντες που δεν είχε εφαρμοστεί αυτό το μέτρο σήμερα. Αφενός τα σχολεία, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία δεν ήταν εστίες υπερμετάδοσης και από την άλλη, το κόστος για την Πολιτεία θα ήταν μεγάλο, καθώς θα έπρεπε να δοθεί νέος γύρος αδειών ειδικού σκοπού για τις οποίες θα αντλούνταν χρήματα από τον κρατικο κορβανά.

Από την άλλη, με δεδομένο πως η κατάσταση με τα κρούσματα έφτασε στο απροχώρητο η κυβέρνηση ανέμενε να δει ανά 10ήμερο με 15ήμερο την αποτελεσματικότητα κάθε μέτρου και όπως προαναφέρθηκε τα σχολεία δεν αποτελούσαν πρόβλημα. Αυτό φάνηκε, όμως, μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου παρά το lockdown παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση στους δρόμους τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες.

Αυτό συνέβαινε γιατί οι γονείς πήγαιναν και έπαιρναν αντίστοιχα, τα παιδιά τους από τα σχολεία. Οι λοιμωξιολόγοι όμως είχαν εντοπίσει πως οι μετακινήσεις αυτές εγκυμονούν κινδύνους ειδικά σε ένα πλαίσιο ευρύτερης απαγόρευσης. Έτσι, μετά από πολλές και πολύωρες συνεδριάσεις, το απόγευμα της Παρασκευής πρότειναν στην κυβέρνηση πως τα επόμενα μέτρα που θα λάβει θα έπρεπε να μειώσουν δραστικά τις μετακινήσεις.

Έτσι, φτάσαμε στο «λουκέτο» σε όλες τις σχολικές μονάδες.

Η αυτοκριτική Μητσοτάκη

Την ίδια ώρα, η πρόσφατη συζήτηση στην Βουλή που σημαδεύτηκε από έντονη πολιτική αντιπαράθεση έφερε και τον πρωθυπουργό στην θέση να ασκήσει την αυτοκριτική του σχετικά με την διαχείριση του δεύτερου κύματος της πανδημίας.

«H χώρα πέτυχε να ανασχέσει το πρώτο κύμα της πανδημίας γιατί όλοι συστρατευτήκαμε σε μία κοινή προσπάθεια», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας πως πρώτα οι πολίτες τήρησαν τα μέτρα.

«Καταλαβαίνω πως έχουμε μία δυσκολία να συμφωνήσουμε στους αριθμούς, καθώς η αντιπολίτευση επιμένει πως είναι λιγότερες οι προσλήψεις και τα κρεβάτια σε σχέση με αυτά που λέει η κυβέρνηση» τόνισε ο πρωθυπουργός παραθέτοντας τα λόγια της κ. Κοτανίδου ότι δηλαδή πως οι εντατικολόγοι ζητούν τα τελευταία 25 χρόνια την αύξηση των κλινών της ΜΕΘ και του προσωπικού.

«Έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε με κρεβάτια και με προσωπικό τις ΜΕΘ», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Στοιχεία-σοκ για την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας - Πότε ο Ερντογάν καρατόμησε τον Αλμπαϊράκ