Η μητέρα των μαχών για το πολιτικό σύστημα
Την πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του καλείται να διανύσει σήμερα το δικομματικό σύστημα με την ψηφοφορία στη Βουλή για τα νέα σκληρά μέτρα.
Κι αυτό γιατί παρά τις πολλές διαρροές που φαίνεται ότι θα έχουν τα δύο μεγάλα κόμματα, το νέο μνημόνιο θα περάσει τελικά από τη Βουλή, αφού δεν προβλέπεται να το καταψηφίσουν πάνω από 50 ή 60 βουλευτές.
Έτσι όσο μεγαλύτερος θα είναι ο αριθμός των διαφωνούντων, άρα και διαγραμμένων, μελών των κοινοβουλευτικών ομάδων, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το πολιτικό πρόβλημα μέσα στα κόμματα. Οι αρχηγοί των κομμάτων θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα διπλό γρίφο από Δευτέρα:
α) Τη μείωση της κοινοβουλευτικής τους δύναμης και της απαξίωσης των επιλογών τους από τους ίδιους τους βουλευτές.
β) Το θυμό της κοινωνίας για τα νέα μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται άμεσα.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου ήδη περνάει μια μεγάλη δοκιμασία. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει ευρεία πλειοψηφική έγκριση από τη Βουλή, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει σε πόσες ψήφους μεταφράζεται αυτό. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς ζητάει άμεσα εκλογές, ενώ στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται για μια νέα εσωκομματική μάχη – αν δεν πρόκειται για διάλυση. Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Παπαδήμος σχεδιάζει ανασχηματισμό, στον οποίο θέλει να χρησιμοποιήσει τεχνοκράτες υπουργούς.
Σε αυτή την περίπτωση ο κυβερνητικός σχηματισμός θα δοκιμαστεί περισσότερο, αφού ήδη βουλευτές από όλα τα κόμματα δηλώνουν ότι ψηφίζουν τα συγκεκριμένα νομοσχέδια επειδή τους έπεισε ο κάποιος υπουργός που προέρχεται από το κόμμα τους. Οι τεχνοκράτες δεν θα έχουν την ίδια επικοινωνία με τις κοινοβουλευτικές ομάδες και στις εργασίες της Βουλής θα έχουν να αντιμετωπίσουν εντονότερες αντιδράσεις.
Σε κάθε περίπτωση η σημερινή βραδιά είναι από τις κρισιμότερες της ελληνικής ιστορίας τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το πολιτικό σύστημα και η χώρα βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι. Το ποιο δρόμο θα πάρουμε θα εξαρτηθεί από την ψήφο των 300 απόψε αργά το βράδυ.