Υπό την απειλή διαγραφής 12 + 6 «αντάρτες» της Συγγρού

Προβληματισμός στη Συγγρού για τις επερχόμενες διαρροές και για τη συγκρότηση αντί-μνημονιακού μπλοκ.

Υπό την απειλή διαγραφής 12 + 6 «αντάρτες» της Συγγρού
5'

Τουλάχιστον 18 διαφοροποιήσεις από τη θέση που υπερασπίζεται ο Αντώνης Σαμαράς, εκδηλώθηκαν εχθές, κατά την κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ, με τους αρνητές του νέου μνημονίου να συγκροτούν πια σαφώς «αντι-μνημονιακό» μπλοκ.

Η προειδοποίηση Σαμαρά, για επιβολή κομματικής πειθαρχίας, δεν φαίνεται πως πτόησε σημαντικό μέρος της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, με 12 βουλευτές να δηλώνουν αποφασισμένοι να καταψηφίσουν τα νέα μέτρα και ακόμη 6 να εκφράζουν έντονους προβληματισμούς. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο εσωτερικό της παράταξης, αλλά και της δύσκολης θέσης Σαμαρά, είναι πως μεγάλο μέρος των «ανταρτών», τον στήριξε στις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία.

Στη Συγγρού επεξεργάζονται από χθες ένα σχέδιο άμεσης εκτόνωσης της κατάστασης, χωρίς μέχρι στιγμής ωστόσο, να έχει επιτευχθεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Πρώτος, ο Αντώνης Σαμαράς –ο οποίος φέρεται να μην είχε αντιληφθεί το μέγεθος της διχογνωμίας στο εσωτερικό του κόμματός- με μια δραματική δευτερολογία, κάλεσε τους βουλευτές της ΝΔ να τον εμπιστευθούν, βλέποντας την ευθύνη τους, όχι απέναντι στην παράταξη αλλά απέναντι στο κόμμα.

«Ηγέτης είναι ο πολιτικός που πει κόντρα στη συνείδηση του, που πάει κόντρα στο ρεύμα, αν έτσι πρέπει να κάνει για την Ελλάδα... Ήταν δύσκολο το ΟΧΙ τότε και είναι δύσκολο το ΝΑ τώρα. Αλλά η παράταξή μας είναι για τα δύσκολα», είπε επιχειρώντας να μεταπείσει το κίνημα των αρνητών της νέας συμφωνίας.

Λίγο αργότερα ο Γραμματέας τη Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, επιχειρούσε με τηλεφωνικές επικοινωνίες να μεταπείσει τα στελέχη του κόμματος, με πενιχρά όμως αποτελέσματα.

Την ώρα πάντως που ο Αντώνης Σαμαράς, σημείωνε πως η ΝΔ είναι η μόνη σταθερή δύναμη, το σκαρί της έμοιαζε να μπάζει νερά, αφού ακόμη και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της παράταξης και στενός πολιτικός φίλος του προέδρου τη ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, εξέφραζε την αμετάκλητη απόφασή του να μην ψηφίσει τα νέα μέτρα, τα οποία, όπως είπε, βασίστηκαν στα αποτελέσματα μιας διαπραγμάτευσης, την ατζέντα της οποίας, έφτιαξε ο Υπουργός του 8% του πολιτικού συστήματος. Τη λίστα των 12 όχι συμπληρώνουν οι Χρήστος Ζώης (Λάρισας – Τομεάρχης Εσωτερικών), Μαργαρίτης Τζίμας (Δράμας – Τομεάρχης Άμυνας), Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωλοακαρνανίας), Παναγιώτης Μελάς (Α' Πειραιά), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά (Σερρών), Αλέκος Δερμετζόπουλος (Έβρου), Κώστας Παπασιώζος (Άρτας), Σπύρος Γαληνός (Λέσβου), Ζήσης Τζηκαλάγιας (Καστοριάς), Γιώργος Καρασμάνης (Πέλλας) και Γιώργος Βλάχος (Περιφέρειας Αττικής).

Την ίδια ώρα σοβαρές επιφυλάξεις εξέφραζαν οι: Γιώργος Βαγιωνάς (Χαλκιδικής), που δήλωνε αποφασισμένος να μην ψηφίσει αν και παραδέχονταν σε δημοσιογραφικά πηγαδάκια πως ο δρόμος μέχρι την ψηφοφορία είναι μακρύς, Κωνσταντίνος Τζαβάρας (Ηλείας – Τομεάρχης Δικαιοσύνης), που δεν αποκλείεται ακόμη και η απουσία του από την αίθουσα, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης (Ηρακλείου), ο Κώστας Γκιουλέκας (Α΄ Θεσσαλονίκης), που ζήτησε μάλιστα να μην εφαρμοστεί η κομματική πειθαρχία και να σπεύσει στο εξωτερικό ο Σαμαράς, πραγματοποιώντας άμεσα έναν γύρο επαφών με πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να αναζητηθεί μια άλλη λύση, ο Κωνσταντίνος Μουσουρούλης (Χίου – Τομεάρχης Ανάπτυξης), ο οποίος δήλωνε αναποφάσιστος και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος (Κοζάνης – Τομεάρχης Μεταφορών), που ζήτησε εχθές ακόμη και κάλπη να στηθεί στην Κ.Ο.

Οι διαρροές, προβληματίζουν έντονα την ηγετική ομάδα του κόμματος, που βλέπει να σχηματίζεται μια λαϊκή αντι-μνημονιακή δύναμη. Αν μάλιστα κανείς υπολογίσει σε αυτούς τους 18 βουλευτές και τον Γιάννη Μανώλη, που παραιτήθηκε από κομματικό στέλεχος, εκφράζοντας μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της δεξιάς, τους συνδικαλιστές του κινήματος αλλά και τον ανεξάρτητο πια βουλευτή, Πάνο Καμμένο, που αναμένεται να κατέβει με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο, τότε εύκολα διαπιστώνει το πρόβλημα και την απειλή ενός νέο κινήματος για το παραδοσιακό κόμμα της δεξιάς.

Ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε να μην κλείσει πόρτες. Αν και η διαγραφή των διαφωνούντων από την Κ.Ο. θεωρείται δεδομένη, δεν είναι αυτονόητη και η διαγραφή τους από το κόμμα. Συνεργάτες αρχηγού της ΝΔ, φρόντιζαν εχθές να ξεκαθαρίσουν, πως ο χαρακτηρισμός «τζάμπα μάγκες» του Σαμαρά, δεν στόχευε όσους θα καταψηφίσουν αλλά τους διάφορους πολιτευτές της περιφέρειας που εμφανίζονται με σκληρή αντί- μνημονιακή γραμμή φιλοδοξώντας να εκλεγούν. Με άλλα λόγια, η έξοδος τους από τα ψηφοδέλτια δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρη για τους αιρετούς, αφού το πλήγμα για τη ΝΔ θα είναι μεγάλο καθώς:

• Θα απολέσει σημαντικό κομμάτι του «πάγκου» της, αφού ακόμη και στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, θα βρεθούν εκτός κόμματος

• Θα δώσει η ίδια το περιθώριο γέννησης ενός άλλου πολιτικού σχήματος, με μεγάλο έρεισμα, αυτή την περίοδο, στην κοινωνία.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σαμαράς, συσφίγγει τις σχέσεις του με το Καραμανλικό στρατόπεδο. Ο πρώην πρωθυπουργός, καταχειροκρότησε τον διάδοχό του στην προεδρεία του κόμματος, προτάσσοντας το εθνικό από το κομματικό συμφέρον, ενώ ο Αντώνη Σαμαράς, μνημόνευσε στην δευτερολογία του, μια φράση του πρώην Υπουργού, Προκόπη Παυλόπουλου, επιλέγοντας τη ως την χαρακτηριστικότερη των στιγμών: «Προτιμώ την αμφιβολία της σωτηρίας, από τη βεβαιότητα της καταστροφής».

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή