Παιχνίδια της κυβέρνησης με τις εκλογές
Με το βλέμμα στραμμένο στις απώλειες και πώς αυτές θα καταγραφούν εκλογικά βρίσκονται τα επιτελεία των δύο μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών ομάδων. Τα μηνύματα που παίρνουν και οι δύο από τη βάση είναι απογοητευτικά και τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσουν να γίνουν ενέργειες ανάτασης του κομματικού φρονήματος.
Αν και τα δύο κόμματα απαλλάχτηκαν από τις αντιμνημονιακές δυνάμεις όπως επέτασσαν οι περιστάσεις, ο φόβος για «ισχυρή απάντηση» της κοινωνίας σκιάζει τις δύο ηγεσίες.
Παράλληλα αλαλούμ υπάρχει στην κυβέρνηση μετά τις διαφορετικές δηλώσεις κορυφαίων μελών της σχετικά με τις εκλογές, όπως ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Σταυρόπουλος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Παντελής Καψής. Οι δύο άνδρες με διαφορετικές δηλώσεις τους σήμερα προκάλεσαν επιπλέον σύγχυση για το τι μέλλει γενέσθαι μετά την ψήφιση των νέων μέτρων.
Ο κ. Σταυρόπουλος μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό realfm άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και εξάντλησης της τετραετίας ενώ σημείωσε πως «ο πρωθυπουργός θα κρίνει πότε θα γίνουν οι εκλογές» και ότι «δεν δήλωσε ποτέ ο κ. πρωθυπουργός πότε θα γίνουν εκλογές».
Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκε ο κ. Καψής κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε πως «θα γίνουν εκλογές τον Απρίλιο», αν και αρνήθηκε να αναφερθεί «σε βδομάδες ή ημερομηνίες».
Την ίδια στιγμή στο ΠΑΣΟΚ δείχνουν να μην βιάζονται να προκηρυχτούν εκλογές. Αντίθετα τα κορυφαία στελέχη συμφωνούν πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πάρει χρόνο να ανασυνταχθεί, ιδιαίτερα αφού πρόκειται να αλλάξει ηγεσία τον επόμενο μήνα.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν τον Απρίλιο ή έστω πριν το καλοκαίρι – αν και δεν είναι ξεκάθαρο στο περιβάλλον του πρωθυπουργού, αν μετά τις χθεσινές εξελίξεις επιμείνει στην άποψή του.
Οι χθεσινές εξελίξεις δίνουν το ατού στην Νέα Δημοκρατία να προκαλέσει εκλογές, αφού πλέον – σύμφωνα με τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή – ο κ. Σαμαράς αν άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση Παπαδήμου, χάνεται η δεδηλωμένη. Πριν τις χθεσινές διαγραφές ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία αποχωρούσε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, αρκούσε η υποστήριξη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για να συνεχίσει ο κ. Παπαδήμος να βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας.
Ο φόβος που υπάρχει στα δύο μεγάλα κόμματα πάντως είναι έκδηλος. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχασαν ένα μεγάλο κομμάτι της κοινοβουλευτικής τους δύναμης που τους συνέδεε με τις βάσεις τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό του νομού Σερρών, ο οποίος αν και «κάστρο» της Νέας Δημοκρατίας, δεν υπάρχει πλέον κανένας «γαλάζιος» βουλευτής.
Η διαχείριση της κρίσης των κομμάτων θα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση, ιδιαίτερα εν όψει εκλογών όταν θα έχουν σχηματιστεί νέα κόμματα από τους διαγραφέντες βουλευτές, κάτι που θεωρείται βέβαιο.